HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Kohdun tähystys

Kohdun tähystyksessä eli hysteroskopiassa saadaan tietoa kohdun terveydestä ja voidaan poistaa kohdun hyvänlaatuisia kasvaimia.

Kohdun tähystys

Kohdun tähystyksessä eli hysteroskopiassa saadaan tietoa kohdun terveydestä ja voidaan poistaa kohdun hyvänlaatuisia kasvaimia.

Kohdun tähystyksestä lyhyesti

Kohdun tähystystutkimus eli hysteroskopia voi olla tarpeen esimerkiksi kuukautisvuotohäiriöiden vuoksi. Hysteroskopia tehdään joko polikliinisena toimenpiteenä eli gynekologin vastaanottotiloissa tai operatiivisena toimenpiteenä leikkaussalissa. Tähystyksessä voidaan poistaa kohdun hyvänlaatuisia kasvaimia eli polyyppeja.

Varaa aika arvioon tähystyksen tarpeellisuudesta

Varaa aika gynekologille verkkoajanvarauksesta keskustellaksesi toimenpiteestä.

Voit myös varata ajan puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Millainen tutkimus hysteroskopia on?

Hysteroskopian avulla voidaan tutkia kohdunkaulakanavaa ja kohtuonteloa yksityiskohtaisesti. Tähystyksessä kohtuonteloon viedään emättimen kautta ohut metallinen tähystysputki, jossa on pieni kamera, valonlähde ja tarpeenmukainen leikkausinstrumentti.

Tutkimuksen yhteydessä voidaan poistaa kohtuontelosta sinne kuulumattomia löydöksiä kuten hyvänlaatuisia kasvaimia eli polyyppeja tai kohdun lihaskyhmyjä eli myoomia. Tutkimus soveltuu hyvin myös poikkeavan anatomisen löydöksen, kuten kohdun väliseinämän operaatioon, kiinnikkeiden ja kierukan poistoon tai synnytyksen jälkeen istukkakudoksen poistamiseen kohtuontelosta. Tähystystutkimusta käytetään myös lapsettomuuden syiden selvittämiseen.

Milloin kohdun tähystys on tarpeen?

Kohdun tähystyksen yleisimpiä syitä ovat:

  • epäsäännölliset kuukautisvuodot

  • välivuodot

  • runsaat kuukautiset

  • vaihdevuosi-iässä alkanut vuoto

  • istukkakudoksen poisto kohtuontelosta synnytyksen jälkeen

  • kierukan poisto, jos toimenpide ei muuten onnistu

  • lapsettomuuden syiden selvittely

  • polyypit, myoomat, kiinnikkeet, poikkeavat rakenteet.

Hysteroskopiaan päädytään, jos gynekologisessa perustutkimuksessa kohtuontelosta löytyy polyyppi tai myooma. Esitutkimuksella varmistetaan polyypin tai myooman sijainti ja koko, mikä helpottaa oikean leikkausinstrumentin valintaa.

Gynekologin vastaanotolla tehtävässä tähystyksessä poistetaan yleensä pieniä, noin kahden senttimetrin kokoisia polyyppeja ja myoomia. Isommat kasvaimet eivät sovellu polikliiniseen hysteroskopiaan. Ne poistetaan yleensä leikkaussaliolosuhteissa.

Hysteroskopia on helpoin tehdä kuukautiskierron alkuvaiheessa eli vuodon loppumisen jälkeen, jolloin kohdun limakalvo on ohuimmillaan ja näkyvyys kohdunkaulakanavaan paras. Voit sopia oikean tähystysajan gynekologin vastaanottokäynnin yhteydessä.

Miten hysteroskopia etenee?

Polikliinisen kohdun tähystyksen tekee gynekologian erikoislääkäri, ja tähystyksen voi tarvittaessa tehdä normaalin gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Valmistautumis- ja esikipulääkitysohjeet antaa hoitava lääkäri. Kohdunkaulakanava voidaan tarvittaessa puuduttaa toimenpiteen aikana. Töihin voi palata heti tähystystutkimuksen jälkeen.

Tähystyksessä käytetään apuna lämmintä keittosuolanestettä, joka laajentaa kohdunkaulakanavaa hellävaraisesti. Se kiertää koko ajan kohtuontelossa ja parantaa samalla näkyvyyttä.

Tähystyksessä pienet myoomat ja polyypit poistetaan erikoisinstrumentilla, joka samaan aikaan leikkaa ja imee poistettavan aineksen talteen. Näytteet lähetetään patologille jatkotutkimuksiin. Toimenpide kestää vain muutaman sekunnin.

Operatiivisessa hysteroskopiassa poistetaan isompia polyyppeja tai myoomia, jolloin kiputuntemus yleensä lisääntyy, ja tähystys onkin suositeltavaa tehdä tällöin nukutuksessa. Toimenpide myös kestää kauemmin. Toipuminen on silti verrattain nopeaa, eikä sairauslomaa yleensä tarvitse kuin nukutuspäivän ajaksi.

Tutkimustulokset poistetusta aineksesta saat sähköpostilla tai tarvittaessa voit käydä tutkimustulokset läpi gynekologin kanssa jälkitarkastuksen yhteydessä.

Missä pääsen kohdun tähystykseen?

Tähystys tehdään joko gynekologin vastaanotolla tai tarvittaessa leikkaussalissa. Leikkaussalissa toteutettavaa kohdun tähystystä teemme seuraavissa paikkakunnilla:

Pihlajalinnan muut gynekologiset palvelut

Pihlajalinnan punertavahiuksinen naislääkäri hymyilee lääkärikeskuksessa.

Myoomien poisto

Myoomat ovat kohtulihaksen hyvälaatuisia kasvaimia, joita poistetaan tarvittaessa leikkauksella. Leikkaustapa valitaan naisen elämäntilanteen mukaan.

Silmälasipäinen Pihlajalinnan lääkäri istuu työpöydän ääressä ja hymyilee.

Endometrioosileikkaus

Endometrioosia hoidetaan lääkkeillä, mutta myös leikkaushoitoon voidaan päätyä. Leikkauksessa poistetaan endometrioosipesäkkeitä.

Silmälasipäinen naislääkäri istuu vastaanottopöydän ääressä ja katsoo hymyillen kameraan.

Kohdunsuun tähystys

Kohdunsuun tähystyksellä tutkitaan kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien alue.

Raskaana oleva henkilö makaa selällään ja pitelee ultraäänikuvaa käsissään.

Raskauden ultraäänitutkimukset

Raskauden ultraäänitutkimuksia voi tehdä turvallisesti raskauden kaikissa vaiheissa. Ultraäänitutkimuksiin pääsee ilman lähetettä.

Vaaleatukkainen lääkäri Pihlajalinnan lääkäritakissa katsoo pitkätukkaista asiakasta hymyillen.

Virtsankarkailun korjausleikkaukset

Virtsankarkailun korjausleikkauksilla eli TVT/TOT-leikkauksilla parannetaan virtsanpidätyskykyä. Leikkauksella vahvistetaan virtsaputkea, jottei karkailua pääse tapahtumaan.

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys toteutetaan osittain kotona. Ennen keskeytystä gynekologi tarkastaa raskauden keston sekä varmistaa keskustellen, että päätös on pitävä.