HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Silmälasipäinen mies katsoo hymyillen sivulle.

Vatsahaava

Vatsahaava on vaurio mahalaukun tai pohjukkaissuolen limakalvolla. Sen yleisimmät aiheuttajat ovat helikobakteeri ja tulehduskipulääkkeet.

Vatsahaava

Vatsahaava on vaurio mahalaukun tai pohjukkaissuolen limakalvolla. Sen yleisimmät aiheuttajat ovat helikobakteeri ja tulehduskipulääkkeet.

Mikä aiheuttaa vatsahaavan?

Peptinen ulkustauti eli vatsahaava tai mahahaava tarkoittaa mahalaukun tai pohjukkaissuolen vauriota. Vatsahaava syntyy, kun mahan limakalvon suojamekanismi on heikentynyt ja mahan sisältämät suolahappo ja pepsiinientsyymi pääsevät rikkomaan limakalvon.

Vatsahaavan yleisimmät aiheuttajat ovat helikobakteeri-infektio ja liiallinen tulehduskipulääkkeiden käyttö. Stressi kasvattaa vatsahaavan riskiä selkeästi. Myös tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö lisäävät ulkustaudin riskiä. Joskus vatsahaava voi liittyä kroonisiin sairauksiin kuten maksakirroosiin, munuaisten vajaatoimintaan tai syöpätauteihin.

Varaa aika vatsan vaivojen ja kiputilojen asiantuntijalle

Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.

Varaa aika suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Miten vatsahaava oireilee?

Vatsahaavan tyypillisin oire on ylävatsakipu, joka voi säteillä selkään ja hartioihin. Vatsahaavaan voi liittyä verisiä oksennuksia ja tummia, tervamaisia ulosteita. Myös laihtuminen, kipu niellessä, pahoinvointi ja oksentelu voivat olla merkkejä vatsahaavasta.

Joskus harvoin ulkus voi aiheuttaa mahan seinämän puhkeamisen. Tämä tuntuu äkillisenä, kovana ylävatsakipuna. Tällöin hoitoon tulee hakea julkiseen päivystykseen.

Miten vatsahaava todetaan?

Jatkuvien ja kovien ylävatsakipujen syy selviää mahan ja pohjukkaissuolen tähystyksellä. Tähystyksen tekee gastroenterologi, ja mahdollinen mahahaava näkyy tähystyksessä yleensä selvästi.

Jos kipu johtuu vatsahaavasta, siitä tai mahalaukusta otetaan koepala tähystyksen yhteydessä. Koepalasta selviää, onko vatsahaava helikobakteerin aiheuttama. Koepalasta varmistuu myös, liittyykö haava syöpään.

Miten vatsahaavaa hoidetaan?

Jos vatsahaava johtuu helikobakteeri-infektiosta, hoitona on bakteerin häätöhoito. Häätöön käytetään yleensä kolmea eri lääkettä: protonipumpun estäjää ja kahta eri mikrobilääkettä. Mikrobilääkekuuri kestää noin viikon ja protonipumpun estäjää tulee käyttää noin kuukausi. Puolen vuoden kuluttua kuurista tulee antaa ulostenäyte, josta lääkäri voi tarkistaa, onko helikobakteeri poistunut elimistöstä.

Jos vatsahaava johtuu muusta syystä kuin helikobakteerista, ensisijainen hoitokeino on protonipumpunestolääkitys. Lääkekuuri kestää tyypillisesti 1–2 kuukautta. Tulehduskipulääkkeiden käyttöä tulee välttää. Mahahaavapotilaille sopiva kipulääke on parasetamoli.

Ulkustaudin hoitoon käytettävät lääkkeet ovat tehokkaita, mutta joskus parantumattoman haavan hoidoksi tarvitaan mahalaukun kirurgiaa.

Terveelliset elämäntavat, tupakoinnin lopettaminen ja stressinhallinta auttavat ehkäisemään vatsahaavan uusiutumista. Ruokavaliolla ei ole merkittävää vaikutusta vatsahaavan hoidossa.

Liittyvät asiantuntijapalvelut Pihlajalinnassa

Pihlajalinnassa on kattavasti palveluja vatsaongelmien tutkimiseen hoitoon. Apua saat seuraavista tutkimuspalveluista sekä vastaanotoista.

Valkotakkinen mieslääkäri seisoo Pihlajalinnan käytävällä.

Gastroenterologi

Gastroenterologia on vatsaelinsairauksiin ja niiden hoitoon keskittynyt ala. Gastroenterologilta saat apua esimerkiksi närästyksen, suolen toiminnan tai vatsakipujen vaivatessa.

Silmälasipäinen mieslääkäri, jolla roikkuu stetoskooppi kaulassa, katsoo kohti kameraa Pihlajalinnan lääkärikeskuksen käytävällä.

Gastrokirurgi

Vatsaelinsairaudet ja erilaisten suolistovaivojen tutkimukset ja leikkaukset kuuluvat vatsaelinkirurgin eli gastrokirurgin erikoisosaamiseen.

Vaaleatukkainen lääkäri Pihlajalinnan lääkäritakissa katsoo pitkätukkaista asiakasta hymyillen.

Yleislääkäri

Yleislääkärin vastaanotolle voit tulla minkä tahansa terveysongelman takia.

Asiantuntija kuuntelee empaattisesti potilasta.

Ravitsemusterapeutti

Ravitsemusterapeuttimme auttavat sinua ravitsemukseen liittyvissä pulmissa lääkärikeskuksissamme sekä etävastaanotolla.

Silmälasipäinen mieslääkäri, jolla roikkuu stetoskooppi kaulassa, katsoo kohti kameraa Pihlajalinnan lääkärikeskuksen käytävällä.

Ruoansulatuskanavan tähystystutkimukset

Pihlajalinnan kokeneet erikoislääkärit tutkivat ruoansulatuskanavan oireita tähystystutkimusten avulla.

Kaksi hymyilevää Pihlajalinnan hoitajaa pukeutuneina liiloihin työasuihin vaalean persikanvärisen taustan edessä.

Laboratorio

Pihlajalinna tarjoaa kattavat laboratoriotutkimukset. Tutkimukset järjestyvät usein jo vastaanottokäynnin yhteydessä. Saatavilla myös laboratoriotutkimuksia ilman lähetettä.

Vatsaelinkirurgia

Osana vatsaelinkirurgiaa tutkitaan erilaisia vatsaelinsairauksia ja suolistovaivoja. Leikkaamalla voidaan hoitaa myös muun muassa sappikiviä sekä pallea- ja nivustyrää.