Rasituskokeilla tutkitaan sydämen ja keuhkojen toimintaa, diagnosoidaan sydän- ja verisuonitauteja sekä arvioidaan fyysistä suorituskykyä ja hoidon tehoa.
Rasituskokeilla tutkitaan sydämen ja keuhkojen toimintaa, diagnosoidaan sydän- ja verisuonitauteja sekä arvioidaan fyysistä suorituskykyä ja hoidon tehoa.
Rasituskokeisiin tarvitaan aina lääkärin lähete.
Voit varata ajan lääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksestamme.
Jos sinulla on lähete, voit varata ajan tutkimuksiin puhelimitse asiakaspalvelumme kautta. Voit myös tulla rasituskokeeseen Pihlajalinnaan muualta saadulla lähetteellä.
Rasituskokeessa tavoitteena on saada esiin mahdollisia oireita, jotka eivät ilmene levossa. Kokeen aikana potilas yleensä liikkuu joko kuntopyörällä tai juoksumatolla samalla, kun sydämen toimintaa ja verenpainetta seurataan tarkasti. Tutkimustulokset auttavat lääkäriä diagnosoinnissa sekä hoidon suunnittelussa.
Rasituskoe voi olla tarpeellinen esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:
sepelvaltimotautia tai muita sydänsairauksia epäiltäessä
rytmihäiriöiden selvittämisessä
sydämen kuntoa selvitettäessä, esim. sydäninfarktin tai leikkauksen jälkeen
keuhkosairauksien arvioinnissa
rintakivun syiden selvittämisessä.
Lisäksi rasituskokeita hyödynnetään urheilijoiden kuntotason määrittelyssä sekä harjoitusohjelman suunnittelussa.
Rasitus-EKG:tä eli kliinistä rasituskoetta käytetään erityisesti sydän- ja verisuonitautien diagnosoinnissa ja hoidon seurannassa. Rasitus-EKG tehdään yleensä polkien kuntopyörää, jonka kuormaa säädetään asteittain. Testin tarkoituksena on paljastaa sydämen hapenpuutteesta johtuvia muutoksia, rytmihäiriöitä ja sepelvaltimoiden ahtaumia, joita ei välttämättä näy levossa tehdyssä EKG:ssä.
Koetta käytetään verenkierto- ja hengityselinten sairauksien diagnostiikassa, hoidon seurannassa sekä työ- ja toimintakyvyn ja kirurgisiin toimenpiteisiin liittyvien riskien arvioinnissa. Spiroergometriassa seurataan samanaikaisesti hengityskaasuja ja sydämen toimintaa (EKG) rasituksessa.
Tutkimusta hyödynnetään myös urheilijoiden suorituskyvyn seurannassa.
Lue lisää: Spiroergometria
Kun epäillään astmaa tai halutaan seurata astman hoitotasapainoa, voidaan tehdä rasitustesti juoksumatolla kylmäilma-altistuksella. Astmareaktiota seurataan spirometriapuhalluksin ennen ja jälkeen juoksun. Rasituksen aikana tehdään myös EKG-seuranta.
Lasten keuhkosairauksia tutkittaessa liitetään keuhkofunktiotutkimuksiin usein vapaa juoksurasituskoe. Kokeella saadaan lisätietoa keuhkojen supistumisherkkyydestä.
Lue lisää: Keuhkofunktiotutkimukset
Pihlajalinna tarjoaa kattavat laboratoriotutkimukset. Tutkimukset järjestyvät usein jo vastaanottokäynnin yhteydessä. Saatavilla myös laboratoriotutkimuksia ilman lähetettä.
Pihlajalinnan toimipisteissä tarjoamme monipuolista kuvantamisen osaamista nykyaikaisilla laitteilla.
Allergia- ja altistustutkimuksilla voidaan selvittää, mitkä aineet ja lasten kohdalla ruoka-aineet aiheuttavat yliherkkyysreaktioita.
Silmälääkärimme palvelevat monipuolisesti kaikenlaisia silmäpotilaita. Vastaanotolla voidaan tehdä perustutkimukset ja tarvittaessa ohjata jatkotutkimuksiin.