HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Vilja-allergia

Vilja-allergia on melko harvinainen pikkulasten vaiva, joka aiheuttaa tyypillisesti iho- ja suolisto-oireita. Yleensä allergia helpottaa kouluikään mennessä.

Vilja-allergia

Vilja-allergia on melko harvinainen pikkulasten vaiva, joka aiheuttaa tyypillisesti iho- ja suolisto-oireita. Yleensä allergia helpottaa kouluikään mennessä.

Vilja-allergiasta lyhyesti

Vilja-allergiaa on korkeintaan prosentilla pikkulapsista. Se puhkeaa tyypillisesti jo imeväisiässä. Useimpien allergisten oireet helpottavat kouluikään mennessä. Vilja-allergia aiheuttaa iho- ja suolisto-oireita, joskus myös hengitysoireita. Mahdollisten allergiareaktioiden oireita voidaan helpottaa antihistamiinivalmisteilla.

Varaa aika allergian asiantuntijalle

Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.

Varaa aika lasten allergian asiantuntijalle suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.

Lastenlääkärin chat-palvelussa voit asioida lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta.

Löydät ajanvarauksestamme myös aikuisten allergian asiantuntijat.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Mitä vilja-allergia on?

Vilja-allergia on melko harvinainen ruoka-aineallergia. Siitä kärsii maksimissaan prosentti pikkulapsista. Vilja-allergia puhkeaa tyypillisesti jo vauva- tai taaperoiässä, mutta sitä esiintyy jonkin verran myös aikuisilla. Allergia aiheuttaa yleensä iho- ja suolisto-oireita, joskus harvoin myös hengitystieoireita. Vakavaan vilja-allergiaan sisältyy myös hengenvaarallinen anafylaksiariski.

Oireet voivat tulla välittömästi tai viivästyneesti. Välittömiä oireita ovat esimerkiksi nokkosihottuma ja ihon punoitus. Viivästyneesti eli tuntien tai parin päivän kuluessa vilja-allergia voi joskus aiheuttaa atooppisen ihottuman pahenemista ja erityisesti suolisto-oireita.

Vilja-allergiset reagoivat tyypillisesti vehnään. Vaikeassa anafylaksiariskisessä vilja-allergiassa voi oireita liittyä myös ohraan ja rukiiseen, jotka sisältävät gliadiini-proteiinia. Useimmat vilja-allergiset voivat syödä riisiä, maissia, hirssiä ja tattaria. Monille sopii myös kaura.

Vilja-allergia on eri asia kuin keliakia. Monien vilja-allergikkojen oireet helpottavat kouluikään mennessä.

Miten vilja-allergia todetaan?

Vilja-allergia voidaan todeta välttämis-altistuskokeella, jossa tiettyä viljalajiketta vältetään ja pidetään samalla oirepäiväkirjaa. Jos oireet lievenevät, allergia voidaan todeta lääkärin valvonnassa toteutettavalla altistuskokeella.

On tärkeää, että viljojen välttämistä ei aloiteta ilman lääkärin ohjeita. Usein vilja-allergiaepäilyn yhteydessä tutkitaan myös mahdollinen keliakia. Keliakiatutkimus tehdään verikokeilla ja tarvittaessa tähystämällä, ja liian aikaisin aloitettu viljojen välttäminen voi vääristää tutkimustulosta.

Tutkimuksissa on huomattu, että atooppisesta ihottumasta kärsivien lasten varhainen, jo 4–6 kuukauden iässä tapahtuva altistaminen viljoille voi pienentää vilja-allergian puhkeamisen riskiä.

Vilja-allergiaa voidaan tutkia myös iho- ja verikokeiden avulla, mutta nämä tutkimukset toimivat vain altistustestin lisätutkimuksina.

Miten vilja-allergiaa hoidetaan?

Allergiaoireet pysyvät helpoiten kurissa välttämällä oireita aiheuttavia viljoja. Allergisoivien viljojen välttäminen on erityisen tärkeää, jos allergia on vakava ja siihen liittyy anafylaksiariski. Lääkäri antaa ohjeet tasapainoiseen ruokavalioon ja ohjaa herkästi ravitsemusterapeutille.

Välittömiä allergiaoireita kuten nokkosihottumaa voi hoitaa antihistamiinivalmisteilla. Vauvaikäisille ja pienille lapsille sopivat lääketipat, isommille lapsille ja aikuisille tabletit. Anafylaktisen reaktion varalle lääkäri voi kirjoittaa reseptin injektiovalmisteeseen.

Lievää ruoka-aineallergiaa varten lääkäri voi antaa ohjeet kotona tehtävään totutteluun, jossa allergisoivaa viljaa lisätään vähitellen ruokavalioon sietokyvyn saavuttamiseksi.

Allergian asiantuntijapalvelut Pihlajalinnassa

Pihlajalinnassa on kattavasti palveluja allergian tutkimiseen ja hoitoon. Apua saat seuraavista tutkimuspalveluista sekä vastaanotoista.

Lääkäri katsoo kameraan selin seisovaa asiakasta samalla kun hoitaja kävelee taustalla.

Allergia- ja altistustutkimukset

Allergia- ja altistustutkimuksilla voidaan selvittää, mitkä aineet ja lasten kohdalla ruoka-aineet aiheuttavat yliherkkyysreaktioita.

Silmälasipäinen Pihlajalinnan lääkäri istuu työpöydän ääressä ja hymyilee.

Ihotautilääkäri

Ihon hoitoa pintaa syvemmältä. Ihotautien erikoislääkärit diagnosoivat ja hoitavat yksilöllisesti monenlaisia ihotauteja, allergisia oireita ja muutoksia iholla.

Vaaleahiuksinen naislääkäri, jolla on punaraitainen paita ja Pihlajalinnan lääkäritakki, katsoo kameraan lasisen parvekekaiteen edessä.

Allergologi

Allergologian erikoislääkärit auttavat kaiken ikäisiä allergisten sairauksien sekä astman hoidossa. Allergologin vastaanotolta saa apua myös ihottuman hoitoon.

Lapsi ja lääkäri käytävällä

Lastenlääkäri eli pediatri

Pihlajalinnan mukavien lastenlääkärien ansiosta lääkärikäyntiä ei tarvitse jännittää. Meiltä saa avun niin pieniin kuin suuriinkin vaivoihin – pidämme huolta pienimmistä!

Tyttö istuu hoitopöydällä ja nauraa harmaalle lelupupulle.

Lastensairaanhoitajan vastaanotto

Lastensairaanhoitajat antavat ohjausta, neuvontaa ja tukea vanhemmille lapsen ja nuoren sairauksissa sekä sairaan lapsen hoidossa kotona.