Sappikivileikkaus eli sappileikkaus on toimenpide, jossa sappirakko poistetaan. Leikkaus tehdään usein tähystyksellä ja se helpottaa sappikivistä johtuvia oireita ja kipuja.
Sappikivileikkaus eli sappileikkaus on toimenpide, jossa sappirakko poistetaan. Leikkaus tehdään usein tähystyksellä ja se helpottaa sappikivistä johtuvia oireita ja kipuja.
Sappileikkaukseen päädytään yleensä, kun sappikivet aiheuttavat toistuvia kipukohtauksia tai muita oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua tai ruoansulatusvaivoja.
Sappileikkaus voi olla tarpeen myös, jos sappikivet aiheuttavat komplikaatioita, kuten sappirakon tulehduksen, sappitiehyen tukoksen tai haimatulehduksen. Näissä tilanteissa leikkaus on suositeltavaa mahdollisimman pian vakavampien terveysongelmien välttämiseksi.
Vaikka sappikivet olisivat oireettomia, leikkausta voidaan harkita, jos potilaalla on suuri riski saada sappikivikohtauksia tulevaisuudessa. Näihin riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi potilaat, joilla on sappiteiden sairaus tai suurentunut riski sappirakon kasvaimille.
Leikkauspäätös tehdään aina yksilöllisesti, potilaan terveydentilan ja oireiden vakavuuden perusteella. Gastrokirurgin vastaanotolla arvioidaan, onko sappileikkaus tarpeen. Pihlajalinnassa kattaviin tutkimuksiin ja toimenpiteisiin pääsee nopeasti ja joustavasti.
Vatsaelinkirurgiaa tekevät gastrokirurgit. Voit varata ajan gastrokirurgin vastaanotolle arvioon toimenpiteestä.
Pihlajalinnassa sappikivet poistetaan tähystysleikkauksessa, joka tehdään nukutuksessa. Leikkauksessa vatsaan tehdään neljä pientä leikkaushaavaa, joiden kautta sappirakko irrotetaan ja poistetaan. Operaatio kestää 30–45 minuuttia. Tähystysleikkaus on menetelmä, josta toipuminen on nopeampaa ja joka vähentää komplikaatioiden riskiä. Useimmiten kotiin pääsee samana päivänä.
Harvinaisissa tapauksissa leikkausta ei voida suorittaa turvallisesti loppuun tähystämällä, jolloin se viimeistellään avoleikkauksella. Avoleikkauksesta toipuminen saattaa kestää hieman kauemmin.
Sappileikkauksesta toipuminen on yleensä nopeaa. Heti leikkauksen jälkeisestä päivästä alkaen saa liikkua omien tuntemusten mukaan. Autolla voi ajaa muutaman päivän kuluttua, kun kivut ovat hallinnassa ja vointi on vakaa.
Sairausloman kesto on yleensä noin viikon, jonka jälkeen ompeleet poistetaan ja leikkaava lääkäri tekee jälkitarkastuksen. Raskaampia nosteluja ja voimakasta fyysistä rasitusta on syytä välttää noin kaksi viikkoa.
Ruokavalio voidaan palauttaa vähitellen normaaliksi eikä tarkkaa sappiruokavaliota ole tarpeen jatkaa. Leikkauksen jälkeen vatsan toiminta voi muuttua niin, että esiintyy sappihapporipulia, jonka hoito vaatii tietynlaista ruokavaliota tai lääkitystä.
Joissakin tapauksissa leikkauksen jälkeen saattaa esiintyä niin sanottuja jäännöskiviä, jotka voidaan poistaa uudella tähystystoimenpiteellä. Sappitiehytkivet aiheuttavat yleensä merkittäviä oireita, ja mikäli edelleen sappikohtaukset jatkuvat leikkauksen jälkeen, tulee hakeutua kiireellisesti vastaanotolle asian tutkimiseksi.
Vatsaelinkirurgiaa tehdään Pihlajalinnan sairaalapaikkakunnilla Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa, Kuopiossa, Joensuussa ja Seinäjoella.
Nivustyräleikkauksessa korjataan heikentynyt nivusseutu, johon nivustyrä on työntynyt. Leikkaus tehdään joko tähystämällä tai avoleikkauksella.
Palleatyrä voidaan korjata leikkauksella. Leikkaus lievittää oireita, kuten närästystä ja kipua, ja ehkäisee mahalaukun sisällön nousua ruokatorveen.