HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Oranssipaitainen nainen neuloo puikoilla.

Peukalon nivelrikko

Kuten kaikissa kulumavaivoissa, peukalon niverikon oireita kannattaa ensin hoitaa konservatiivisesti. Kun kulumaoireet alkavat olla hankalat, voidaan harkita leikkausta.

Peukalon nivelrikko

Kuten kaikissa kulumavaivoissa, peukalon niverikon oireita kannattaa ensin hoitaa konservatiivisesti. Kun kulumaoireet alkavat olla hankalat, voidaan harkita leikkausta.

Peukalon nivelrikosta lyhyesti

Kuten kaikissa kulumavaivoissa, peukalon tyvinivelen nivelrikon oireita kannattaa ensin hoitaa konservatiivisesti. Kun kulumaoireet alkavat olla hankalat, ja hallitseva oire alkaa olla leposärky, voidaan tehdä nivelen muovausleikkaus (resektioartroplastia) tai luudutus (artrodeesi). Leikkaus on syytä tehdä ennen kuin kuluman aiheuttama jäykistyminen on johtanut peukalon hangan aukeamisen ja siten tarttumisotteen laajuuden rajoittumiseen.

Varaa aika käden alueen nivelrikon asiantuntijalle

Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.

Varaa aika suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Miten peukalon nivelrikko oireilee?

Käden nivelrikko kehittyy tyypillisesti peukalon tyviniveleen ensimmäisen kämmenluun ja monikulmaluun (trapezium) väliin. Tämän vuoksi peukaloa voi olla hankala käyttää ja ajan myötä nivelrikko tuntuu jäykkyytenä ja kipuna. Myös puristusvoiman heikkenemistä ilmaantuu kuten muidenkin sormien kohdalla. Oireet voivat olla alkuvaiheessa aaltoilevia, mutta lisääntyvät sairauden edetessä.

Peukalon nivelrikon hoito

Nivelrikkoa hoidetaan aluksi aina konservatiivisesti: hoitomuotona ovat kipulääkkeet, fyysisen rasituksen vähentäminen sekä fysioterapia. Toimintaterapeutti voi myös tehdä ortoosin eli lastan tukemaan niveltä. Myös kortisonipistos nivelen alueelle saattaa rauhoittaa oireita joskus pitkäksikin aikaa.

Mikäli konservatiivinen hoito ei enää riitä, harkitaan leikkaushoitoa. Leikkausmenetelmiä on useita ja sen valinta riippuu kuluman laajuudesta sekä käteen kohdistuvasta rasituksesta. Peukalon tyvinivelen kulumaan liittyy hyvin usein lähellä sijaitsevan STT-nivelen nivelrikko. Silloin leikkaushoidossa kuluneet nivelpinnat käsittävä pieni trapezium-niminen luu poistetaan ja korvataan toisinaan kyynärvarresta otetulla jännesiirteellä. Leikkauksen jälkeen kädessä pidetään lastaa neljästä kuuteen viikkoa, minkä jälkeen siirrytään asteittain – samoin neljästä kuuden viikon aikana - normaaliin kuormitukseen.

Peukalon tyvinivel jää siis toimenpiteessä liikkuvaksi ja toiminnallinen tulos on yleensä hyvä. Jos potilas kuitenkin tekee hyvin raskasta ruumiillista työtä, voi puhtaassa peukalon tyvinivelen kulumassa tyvinivelen luudutus olla parempi vaihtoehto. Silloin nivel luudutetaan toiminnallisesti parhaaseen asentoon tarttumaotteita ajatellen. Luudutuksen jatkohoidon kesto on samaa luokkaa kuin jännesiirteen jälkeen.

Liittyvät Pihlajalinnan asiantuntijapalvelut

Tummatukkainen naislääkäri tutkii miespotilaan kättä vastaanottohuoneessa.

Käsikirurgi

Käsikirurgi on käden ja ranteen vammojen sekä sairauksien hoitoon erikoistunut lääkäri. Käsikirurgilta saat apua akuutteihin ja kroonisiin käsi- ja rannevaivoihin.

Vaaleatukkainen lääkäri Pihlajalinnan lääkäritakissa katsoo pitkätukkaista asiakasta hymyillen.

Yleislääkäri

Yleislääkärin vastaanotolle voit tulla minkä tahansa terveysongelman takia.

Hoitaja pitelee potilaan kättä, jossa on kipsi

Käsiterapia

Käsiterapialla tarkoitetaan lähinnä käden alueen, mutta myös koko yläraajan vammojen hoitoa ja ennaltaehkäisyä fysioterapian ja toimintaterapian keinoin.

Kolme eri-ikäistä naista seisoo ulkona ja nauraa.

Toimintaterapia

Haasteita toimintakyvyssä omassa tai läheisen arjessa? Toimintaterapeutti auttaa niin nuoria kuin varttuneempiakin, joiden itsenäistä pärjäämistä voivat vaikeuttaa eri asiat.

Fysioterapeutti katsoo, kun asiakas nostaa molemmin käsin sinistä blokkia jumppamaton päällä ollessaan selällään

Fysioterapia

Fysioterapia kehittää hyvinvointia, toimintakykyä ja liikkumista. Sen avulla voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä tuki- ja liikuntaelinten vaivoja, kiputiloja sekä rasitusvammoja.