HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Punertavatukkainen nuori nainen on kääntynyt katsomaan taaksepäin kohti ihmisjoukossa

ADHD – oireet ja tutkiminen

ADHD voi haitata sosiaalisia suhteita sekä muuta elämää. Mielen Pihlajalinnaan voi hakeutua ADHD-tutkimusjaksolle sekä hoitoon.

ADHD – oireet ja tutkiminen

ADHD voi haitata sosiaalisia suhteita sekä muuta elämää. Mielen Pihlajalinnaan voi hakeutua ADHD-tutkimusjaksolle sekä hoitoon.

ADHD ja sen tutkimus

ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on neuropsykiatrinen häiriö, joka ilmenee jo lapsuudessa. ADHD voi haitata sosiaalisia suhteita sekä muuta elämää, kuten opintoja ja työstä ja arjesta suoriutumista. ADHD voidaan todeta tutkimusjakson perusteella, jolloin siihen on saatavilla vaikuttavaa hoitoa ja tukitoimia.

Epäiletkö ADHD:ta?

Tilaa ADHD-tutkimusjakso Mielen huoli -linjan kautta soittamalla numeroon 010 312 023 (hinta pvm/mpm). Mielen huoli -linja on avoinna arkisin klo 8–18.

Mikäli kyseessä on alle 18-vuotiaan ADHD-tutkimus, ole yhteydessä asiakaspalvelunumeroomme 010 312 010. Asiakaspalvelunumeromme palvelee ympäri vuorokauden.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Milloin tulisi epäillä ADHD:ta?

ADHD:n yleisiä oireita ovat keskittymisvaikeudet, lyhytjänteisyys, yliaktiivisuus ja harkitsematon, impulsiivinen toiminta.

Aikuisella ADHD-epäily herää usein itsellä tai lähipiirissä, kuten perheessä tai töissä. Esimerkiksi vaikeudet sosiaalisissa tilanteissa ja tunteiden säätelyssä voivat olla ADHD:n oireita.

ADHD on usein yhteydessä masennukseen, ahdistukseen, univaikeuksiin sekä muihin häiriöihin. Se myös lisää syrjäytymisen ja päihteidenkäytön riskiä. ADHD:n varhainen diagnosointi ja hoito ovatkin tärkeitä elämänlaadun ja toimintakyvyn kannalta.

ADHD:n tutkiminen ja diagnosointi

ADHD:tä tutkitaan ADHD-tutkimusjaksolla, jossa tarkastellaan tarkkaamattomuus- ja yliaktiivisuusoireita. Tutkimusjaksolla kerätään tietoa oireiden esiintymisestä. Tutkimuksissa kartoitetaan kattavasti oireisiin vaikuttavia tekijöitä, kuten toimintakykyä sekä psyykkistä ja fyysistä terveydentilaa.

Pihlajalinnan ADHD-tutkimusjakson perusteella mahdollisen ADHD-diagnoosin tekee psykiatrian erikoislääkäri.

ADHD-tutkimusjakso

ADHD on mahdollista todeta Mielen Pihlajalinnan ADHD-tutkimusjaksolla. Tutkimus on kaksivaiheinen: alkukartoituksessa selvitetään, onko syytä epäillä ADHD:tä. Jos epäilylle on alkukartoituksen mukaan perusteita, suoritetaan tutkimusjakso. Tutkimusjakson kesto on noin 1,5–2 kuukautta.

Mielen Pihlajalinnan Käypä hoito -suositusten mukainen ADHD-tutkimusjakso toteutetaan valtaosin etäpalveluna. Tutkimuksiin liittyvät laboratoriokokeet ja mahdollinen EKG eli sydänfilmi suoritetaan Pihlajalinnan lääkärikeskuksessa. Mielen Pihlajalinnan ADHD-tutkimusjakson tutkimukset suorittavat neuropsykiatrisiin kehityshäiriöihin perehtyneet sairaanhoitajat sekä psykiatrian erikoislääkärit.

ADHD-tutkimusjaksoon pääsee nopeasti, yleensä noin kahdessa viikossa. Jos ADHD todetaan, Mielen Pihlajalinnasta on mahdollista saada myös ADHD:n hoitoa.

ADHD:n hoito

ADHD:n hoito suunnitellaan yksilöllisesti. Hoidon tavoite on lievittää oireiden aiheuttamia haittoja sekä parantaa toimintakykyä ja arkea. ADHD:n hoito sisältää tyypillisesti psykososiaalisia hoitoja, kuten psykoterapiaa, psykoedukaatiota ja neuropsykiatrista valmennusta sekä lääkehoitoa.

Mielen Pihlajalinnan asiantuntijapalvelut

Oman mielen esteiden, kuten murehtimisen, ahdistuksen tai muun hankalan tunteen kanssa ei tarvitse jäädä yksin: ammattiapua on ulottuvillasi. Mielen Pihlajalinnasta saat apua pieniin ja suuriin mielen hyvinvointiin liittyviin asioihin.

Punatukkainen nuori nainen katsoo tyynesti kameraan punaista taustaa vasten.

Mielen huoli -linja

Mielen huoli -linjan kautta saat arvion tilanteeseesi ja sinut ohjataan tarvitsemasi avun piiriin. Linjalta saat mielenterveyshuoliin ammattilaisen antamaa apua oikea-aikaisesti.

Nainen istuu hämärässä huoneessa silmät kiinni ja kasvot kohotettuna, samalla kun valo lankeaa hänen kasvoilleen.

Lyhytterapia

Lyhytterapiassa saat työkaluja, joilla voit vaikuttaa elämääsi ja pärjätä oireidesi kanssa paremmin myös terapiajakson jälkeen. Pihlajalinnassa pääset lyhytterapiaan nopeasti.

Nainen keskustelee toisen henkilön kanssa rauhallisessa ympäristössä, ilmentäen ammatillista vuorovaikutusta ja luottamuksellista keskustelua esimerkiksi terapiatilanteessa.

Psykologi

Psykologi on ihmisen käyttäytymisen, ajattelun ja tunne-elämän asiantuntija. Psykologilta saa apua ja tukea elämän kriisi- ja ongelmatilanteissa.

Vaaleahiuksinen asiakas istuu psykoterapeutin vastaanottohuoneessa, jossa on persikanvärinen seinä.

Psykoterapeutti

Psykoterapeutti antaa apua toiminta- ja ajattelumallien työstämiseen tai muuttamiseen. Tarjoamme psykoterapiaa tai lyhytpsykoterapiaa kaikenikäisille yksilöille kuin perheillekin.

Nainen venyttelee sängyssä hyvin levänneenä.

Univalmennus

Univalmennuksessa kartoitetaan unettomuuden taustalla vaikuttavia tekijöitä, ja opitaan konkreettisia keinoja unettomuuden hoitoon.

Stressi- ja tunnetaitovalmennus

Tuntuuko, että stressi hallitsee elämääsi? Stressi- ja tunnetaitovalmennuksessa saat työkaluja stressin aiheuttamien oireiden ja ongelmien työstämiseen.

Hinnasto

Mielen Pihlajalinnan palveluiden hinnat löydät hinnastosta.