HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Nainen istuu pimeässä tietokoneen ääressä kädet kasvoilla ja vaikuttaa epätoivoiselta ja väsyneeltä.

Stressi ja työssä jaksaminen

Stressi aiheuttaa erilaisia oireita, jotka voivat pitkittyneinä ja hoitamattomina johtaa vakaviin ongelmiin. Apua stressiin on saatavilla Mielen Pihlajalinnan ammattilaisilta.

Stressi ja työssä jaksaminen

Stressi aiheuttaa erilaisia oireita, jotka voivat pitkittyneinä ja hoitamattomina johtaa vakaviin ongelmiin. Apua stressiin on saatavilla Mielen Pihlajalinnan ammattilaisilta.

Stressistä lyhyesti

Monet arki- ja työelämän pitkittyneet ja yllättävät tilanteet voivat kuormittaa niin paljon, että voimavarat tuntuvat loppuvan. Stressi aiheuttaa erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita, jotka voivat pitkittyneinä ja hoitamattomina johtaa vakaviin ongelmiin.

Varaa aika stressiä hoitavalle asiantuntijalle

Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.

Varaa aika suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.

Mielen huoli -linjalta apua matalalla kynnyksellä

Mielen huoli -linja palvelee ilman ajanvarausta arkisin kello 8–18. Mielen huoli -linjalta sinut ohjataan tarvitsemasi palvelun pariin.

Mitä stressi on ja mistä se johtuu?

Stressi on biologinen reaktio, jonka kokeminen on yksilöllistä ja tilanneriippuvaista. Sen tarkoitus on auttaa ihmistä sopeutumaan ympäristön vaatimuksiin. Stressi alkaa oireilla negatiivisesti yleensä silloin, kun ihmiseen kohdistuu kohtuuttoman paljon paineita.

Stressi johtuu tyypillisesti siitä, että elämässä tapahtuu samanaikaisesti niin paljon, että hallinnan tunne alkaa horjua. Tyypillisiä stressin aiheuttajia ovat kiire, liiallinen vastuu, äkilliset elämänmuutokset, ihmissuhdeongelmat, työelämän haasteet ja työttömyys sekä ympäristön aiheuttama kuormitus. Usein stressi on monen tekijän summa, eikä sille välttämättä voi osoittaa yksittäistä, selkeää syytä.

Lyhytkestoinen stressi voi olla myönteinen kokemus, sillä stressi voi hetkellisesti lisätä keskittymis- ja suoriutumiskykyä ja tarkkaavaisuutta. Jos stressitila pitkittyy eikä ihminen pysty palautumaan kuormituksesta, stressi alkaa heikentää elämänlaatua ja altistaa useille psyykkisille ja fyysisille sairauksille.

Mitä oireita stressi aiheuttaa?

Stressin aiheuttamien oireiden kirjo on laaja. Oireet voivat olla fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia – usein näitä kaikkia samaan aikaan. Oireet alkavat lievinä, mutta stressin pitkittyessä ne muuttuvat vakavammiksi. On erittäin tärkeää olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos stressioireet pahenevat ja stressistä palautuminen on vaikeaa.

Fyysisiä stressioireita ovat muun muassa päänsärky, vatsavaivat, verenpaineen nousu ja ihottuma. Myös esimerkiksi toistuvat flunssat, puristava tunne rinnassa, selkävaivat, sydämentykytykset ja hengenahdistus voivat kieliä pahenevasta stressitasosta. Krooninen stressi lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja joihinkin syöpiin.

Psyykkisiä stressioireita ovat esimerkiksi jännitys, ärtyisyys, levottomuus, muistiongelmat, päätöksenteon vaikeus ja uniongelmat. Jos stressitila pahenee ja pitkittyy, se voi laukaista myös masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta sekä altistaa päihteiden väärinkäytölle ja työuupumukselle.

Sosiaaliset stressioireet näyttäytyvät muun muassa perhe- ja parisuhdeongelmina sekä tarpeena eristäytyä muista ihmisistä.

Mitä työstressi on ja mistä se johtuu?

Työstä johtuvan stressin taustalla voi olla useita erilaisia syitä, jotka voivat liittyä muun muassa työkuormaan, työn vaativuuteen tai vaarallisuuteen, työilmapiiriin, puutteelliseen esihenkilötyöhön ja liialliseen kiireeseen.

Työstressi voi pitkittyessään johtaa työuupumukseen. Työuupumus aiheuttaa alkuvaiheessa muun muassa riittämättömyyden tunnetta, kyynisyyttä, ammatillisen itsetunnon laskua, ja pitkittyessään se voi johtaa muun muassa masentuneisuuteen, ahdistuneisuuteen ja uniongelmiin.

Työstressistä on hyvä puhua työnantajalle, esihenkilölle tai työpaikan luottamushenkilölle. Pihlajalinna auttaa työstressin hoitamisessa: voit tarvittaessa saada apua esimerkiksi lyhytterapiasta.

Miten stressiä hoidetaan?

Pitkittyneen stressin hoidossa tärkeintä on tunnistaa oireet ja saada stressaava tilanne laukeamaan. Siksi omaan oloon liittyvät hälytysmerkit ja läheisten huomiot muuttuneesta käytöksestä kannattaa ottaa vakavasti ja reagoida niihin nopeasti.

Stressin käsittelyssä alkuun auttaa Mielen huoli -puhelinlinja. Sen kautta saat yhteyden ammattilaiseen, joka auttaa stressaavan tilanteen jäsentämisessä, stressin kokemuksen käsittelyssä ja hyödyllisten toimintatapojen löytämisessä.

Ammattilaisen avulla opit muuttamaan suhtautumistasi stressiin ja käsittelemään stressikuormaa niin, että rentoutuminen on helpompaa. Stressin hoidossa etenkin mielenhallintaan ja rauhoittumiseen liittyvät konstit ovat tehokkaita, ja ne myös ennaltaehkäisevät stressitilan syntymistä. Myös esimerkiksi huolien jakaminen, kevyt liikunta ja alkoholin käytön välttäminen voivat helpottaa stressiä.

Lyhytterapia vaikuttaa tutkitusti hyvin ja nopeasti lieviin ja keskivaikeisiin masennus-, ahdistus- ja stressioireisiin. Pihlajalinnan lyhytterapiassa sinua auttavat sairaanhoitajat, työterveyshoitajat ja psykologit, joilla on lyhytterapeuttinen lisäkoulutus.

Pihlajalinnan asiantuntijapalvelut

Punatukkainen nuori nainen katsoo tyynesti kameraan punaista taustaa vasten.

Mielen huoli -linja

Mielen huoli -linjan kautta saat arvion tilanteeseesi ja sinut ohjataan tarvitsemasi avun piiriin. Linjalta saat mielenterveyshuoliin ammattilaisen antamaa apua oikea-aikaisesti.

Kiharatukkainen nuori nainen mustassa topissa katsoo pohtivasti katsojaa kohti punaisen taustan edessä.

Mielen Pihlajalinna

Mielen Pihlajalinna tarjoaa monipuolisia ja vaikuttavia palveluita mielen hyvinvoinnin tueksi. Avun piiriin pääsee nopeasti, ja palvelut ovat käytössäsi matalalla kynnyksellä.

Nainen keskustelee toisen henkilön kanssa rauhallisessa ympäristössä, ilmentäen ammatillista vuorovaikutusta ja luottamuksellista keskustelua esimerkiksi terapiatilanteessa.

Psykologi

Psykologi on ihmisen käyttäytymisen, ajattelun ja tunne-elämän asiantuntija. Psykologilta saa apua ja tukea elämän kriisi- ja ongelmatilanteissa.

Naislääkäri ja mieslääkäri Pihlajalinnan lääkärintakeissa seisovat hymyillen persikanväristä taustaa vasten.

Lääkärien vastaanotot

Tuemme sinua terveenä pysymisessä ja autamme sairauden yllättäessä – jokaisessa ikävaiheessa ja elämäntilanteessa. Meillä pääset lääkärin vastaanotolle nopeasti ja joustavasti.

Nainen venyttelee sängyssä hyvin levänneenä.

Univalmennus

Univalmennuksessa kartoitetaan unettomuuden taustalla vaikuttavia tekijöitä, ja opitaan konkreettisia keinoja unettomuuden hoitoon.