Muistihoitaja tekee vastaanotolla muistitutkimuksia ja ohjaa tarvittaessa lääkärille. Vastaanotolle tullaan usein lääkärin suosituksesta.
Muistihoitaja tekee vastaanotolla muistitutkimuksia ja ohjaa tarvittaessa lääkärille. Vastaanotolle tullaan usein lääkärin suosituksesta.
Muistihoitajalle voit varata ajan, jos olet huolissasi omasta tai läheisesi muistin heikkenemisestä. Muistin heikkeneminen voi ilmetä esimerkiksi vaikeuksina selvitä arkisissa toiminnoissa: tapaamiset saattavat unohtua toistuvasti, tärkeät esineet katoavat, sanojen löytyminen on vaikeaa, uusien asioiden oppiminen haastavaa tai uusissa paikoissa eksyy helposti. Osa muistihäiriöistä ei liity muistisairauteen ja on hoidettavissa. Ajoissa havaitun muistisairauden etenemistä voidaan hidastaa, joten on tärkeää, että kaikki muistihäiriöt tutkitaan viivytyksettä.
Voit varata ajan itsellesi tai läheisellesi. Vastaanotolle on tarpeen saapua omaisen tai muun läheisen henkilön kanssa.
Varaa aika suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.
Muistihoitajan vastaanotolla saa apua muistisairauden eri vaiheissa aina sairauden epäilystä sairauden kanssa elämiseen. Muistihoitajan vastaanotolla on tarpeen olla mukana omainen tai muu läheinen henkilö.
Jos muistisairautta epäillään, aloittaa muistihoitaja kartoituksen ensimmäisellä vastaanottokäynnillä tekemällä erilaisia tutkimuksia ja haastattelemalla asiakasta. Hoitaja voi ohjata vastaanotolta jatkotutkimuksiin lääkärille, joka tarvittaessa määrää laboratoriokokeisiin ja aivojen kuvantamistutkimukseen. Lääkäri ottaa kantaa muihin sairauksiin ja tekee päätöksen kokonaislääkityksestä.
Hoitajan vastaanotolla saa neuvoa ja opastusta muistisairas itse sekä läheiset, jotta muistiongelman kanssa pärjää arjessa. Muistihoitajat tarjoavat käytännön neuvoja päivittäisen elämän helpottamiseksi. Tämä voi sisältää muun muassa turvallisuusneuvoja, ehdotuksia apuvälineiden hankkimiseen ja neuvoja selkeään viestintään muistisairaan kanssa.
Muistihoitaja voi ohjata myös tukipalveluiden piiriin, kuten vertaistukiryhmiin.
Aktiivisilla elämäntavoilla on positiivinen vaikutus muistin ylläpitämiseen. Muistihoitaja voikin neuvoa millaisia muistiharjoitteita tehdä, miten pitää yllä fyysistä kuntoa ja miten pitää huolta mielen hyvinvoinnista.
Muistihoitaja on sairastuneen ja läheisten tukena sairauden kaikissa eri vaiheissa. Vastaanotolla seurataan sairauden kehittymistä ja voidaan tehdä muutoksia hoitosuunnitelmaan. Muistihoitaja ohjaa tarpeen tullen lääkärille, esimerkiksi jos nähdään tarpeelliseksi muuttaa lääkitystä.