HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Silmälasipäinen mieslääkäri ja mustapaitainen mieshoitaja seisovat Pihlajalinnan lääkärikeskuksen tiloissa ja hymyilevät.

Spiroergometria

Spiroergometriatutkimus tarjoaa kattavaa tietoa sydämen ja keuhkojen toiminnasta rasituksen aikana. Tutkimuksen avulla voidaan tehdä tarkkoja diagnooseja ja hoitosuunnitelmia.

Spiroergometria

Spiroergometriatutkimus tarjoaa kattavaa tietoa sydämen ja keuhkojen toiminnasta rasituksen aikana. Tutkimuksen avulla voidaan tehdä tarkkoja diagnooseja ja hoitosuunnitelmia.

Missä spiroergometriatutkimuksia Pihlajalinnassa tehdään?

Pihlajalinnassa spiroergometriatutkimuksia tehdään Tampereella ja kuormituslaboratoriossa Helsingissä. Tutkimuksiin pääset seuraavissa toimipisteissä:

Ajanvaraus tutkimukseen Tampereelle

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan spiroergometriatutkimukseen Tampereelle puhelimitse asiakaspalvelustamme.

Jos tarvitset vielä lähetteen, varaa aika asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme.

Ajanvaraus kuormituslaboratorioon Helsinkiin

Kuormituslaboratoriossa tehtävään spiroergometriaan tarvitset lähetteen.

Helsingin Pikku Huopalahden kuormituslaboratoriossa tehtävään spiroergometriaan varataan aika soittopyynnön kautta, joka jätetään lähetteen tekevän lääkärin vastaanoton yhteydessä.

Jos tarvitset vielä lähetteen, varaa aika asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme. Tutkimuksen tarpeellisuuden voivat todeta vastaanotollaan kliinisen fysiologian, liikuntalääketieteen, sisätautien, korva-, nenä ja kurkkutautien ja työterveyshuollon erikoislääkärit sekä kardiologit, allergologit ja yleislääkärit.

Milloin spiroergometriatutkimus on tarpeen?

Spiroergometriaa käytetään sydän- ja verenkiertoelimistön sekä hengityselimistön sairauksien diagnosoinnissa sekä seurannassa. Tutkimus auttaa tunnistamaan ja arvioimaan sydän- ja keuhkosairauksia, kuten astmaa, keuhkoahtaumatautia (COPD) ja sydämen vajaatoimintaa.

Spiroergometriatutkimuksia käytetään myös urheilijoiden ja kuntoilijoiden ylikuormitusepäilyn diagnosoinnissa sekä liikuntakelpoisuuden selvittelyssä.

Lisäksi tutkimus voi olla tarpeen arvioitaessa henkilön fyysistä suorituskykyä. Spiroergometrialla saadaan tarkkaa tietoa esimerkiksi suorituskyvystä fyysisesti vaativia ammatteja varten tai henkilön kelpoisuudesta leikkaukseen.

Tutkimuksen tarpeellisuuden arvioi aina lääkäri vastaanotolla.

Miten valmistautua tutkimukseen?

Jotta tutkimustulokset olisivat luotettavia, tulee henkilön olla:

  • infektiovapaa 2 viikkoa

  • tupakoimatta 2 tuntia ennen tutkimusta

  • käyttämättä alkoholia 1,5 vuorokautta ennen tutkimusta

  • syömättä raskasta ateriaa 4 tuntia ennen tutkimusta

  • ilman voimakasta fyysistä rasitusta vuorokausi ennen tutkimusta

  • juomatta piristäviä juomia, kuten kahvia tai teetä, 4 tuntia ennen tutkimusta.

Lääkkeiden käyttöön liittyvän ohjeistuksen saat lääkäriltä tai hoitajalta ennen tutkimusta.

Mitä spiroergometriatutkimuksen aikana tapahtuu?

Tutkimuksessa tehdään mittauksia kolmessa eri vaiheessa: levossa, rasituksen aikana ja lopuksi palautumisvaiheessa. Tutkimuksessa hengitetään kasvoilla olevan maskin kautta, jolloin voidaan mitata hengitysilman virtausta ja analysoida hengitysilman happi- ja hiilidioksidipitoisuutta.

Spiroergometrian rasitusosuus tehdään joko polkupyörällä tai juosten. Rasitus voidaan saavuttaa joko tasaiseen tahtiin liikkumalla tai nostamalla kuormitusta muutaman minuutin välein. Tutkimus kestää lepo-, rasitus- ja palautumisvaiheen mittauksineen yhteensä 1,5 tuntia.

Miten spiroergometriaan pääsee?

Pihlajalinnan spiroergometriatutkimukseen tarvitset lähetteen lääkäriltä. Tutkimuksen tarpeellisuuden voivat todeta vastaanotollaan seuraavat asiantuntijat:

Muut Pihlajalinnan tutkimuspalvelut

Kaksi hymyilevää Pihlajalinnan hoitajaa pukeutuneina liiloihin työasuihin vaalean persikanvärisen taustan edessä.

Laboratorio

Pihlajalinna tarjoaa kattavat laboratoriotutkimukset. Tutkimukset järjestyvät usein jo vastaanottokäynnin yhteydessä. Saatavilla myös laboratoriotutkimuksia ilman lähetettä.

Pihlajalinnan hoitaja seisoo kuvantamislaitteen edessä.

Kuvantaminen

Pihlajalinnan toimipisteissä tarjoamme monipuolista kuvantamisen osaamista nykyaikaisilla laitteilla.

Lääkäri katsoo kameraan selin seisovaa asiakasta samalla kun hoitaja kävelee taustalla.

Allergia- ja altistustutkimukset

Allergia- ja altistustutkimuksilla voidaan selvittää, mitkä aineet ja lasten kohdalla ruoka-aineet aiheuttavat yliherkkyysreaktioita.

Silmätutkimukset

Silmälääkärimme palvelevat monipuolisesti kaikenlaisia silmäpotilaita. Vastaanotolla voidaan tehdä perustutkimukset ja tarvittaessa ohjata jatkotutkimuksiin.