Siitepölyallergia kiusaa jopa miljoonaa suomalaista. Allergiakausi kestää keväästä loppukesään. Allergiaan on saatavilla tehokkaita lääkkeitä ja siedätyshoitoa.
Siitepölyallergia kiusaa jopa miljoonaa suomalaista. Allergiakausi kestää keväästä loppukesään. Allergiaan on saatavilla tehokkaita lääkkeitä ja siedätyshoitoa.
Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.
Varaa aika allergiaan erikoistuneen asiantuntijan vastaanotolle suoraan verkosta tai asiakaspalvelumme kautta puhelimitse.
Saat apua allergiaoireisiin nopeasti ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-palvelussa.
Lastenlääkärin chat-palvelussa voit asioida lastenlääkärin kanssa ilman ajanvarausta huollettavanasi olevan alle 12-vuotiaan lapsen puolesta.
Monet tuulipölytteiset kasvit kuten lehtipuut, heinät ja pujo aiheuttavat siitepölyallergiaa. Tyypillisin allergian aiheuttaja on koivu, joka kukkii huhti-kesäkuussa. Heinäkasvit aiheuttavat allergiaa kesä-heinäkuussa ja pujo loppukesästä.
Allergiaoireet syntyvät, kun kasvin siitepölyhiukkanen päätyy limakalvolle ja sen sisältämät valkuaisaineet vapautuvat elimistöön. Siitepölyallergia voi aiheuttaa nenän tukkoisuutta ja vuotamista
aivastelua
allergista astmaa
silmien kirvelyä ja vuotamista
hengenahdistusta
väsymystä
elämänlaadun heikkenemistä.
Monella siitepölyallergikolla on myös atooppinen iho. Lisäksi siitepölyallergia voi aiheuttaa ristiallergioita joidenkin ruoka-aineiden kanssa, sillä monet hedelmät, juurekset ja vihannekset sisältävät siitepölyn valkuaisaineiden kaltaisia valkuaisaineita. Ristiallergia aiheuttaa paikallisia oireita kuten suun limakalvojen arkuutta tai nokkosihottuman kaltaista kutinaa.
Siitepölyallergiasta kärsii jopa miljoona suomalaista. Allerginen nuha puhkeaa yleisimmin nuoruudessa, mutta allergiaa tavataan kaiken ikäisillä. Osa potilaista paranee oireista itsestään aikuisiässä.
Siitepölyallergia johtuu suurelta osin perimästä, mutta myös liiallinen allergeenien välttäminen voi vaikuttaa allergian puhkeamiseen. Maalla asuvilla siitepölyallergiaa on vähemmän kuin kaupunkilaisilla, mikä tämän hygieniateorian perusteella johtuu siitä, että maaseudulla allergeeneille altistuminen ja niille siedättyminen on todennäköisempää.
Allergista nuhaa ja muita siitepölyallergian oireita voi hoitaa apteekissa myytävillä reseptivapailla itsehoitotuotteilla. Antihistamiinilääkkeet auttavat aivasteluun, kortisonia sisältävät nenäsuihkeet tukkoisuuteen ja nuhaan ja silmätipat silmäoireisiin. Jotkut allergiaoireiset hyötyvät myös nenähuuhtelukannun käytöstä.
Jos reseptivapaat tuotteet eivät lievitä oireita riittävästi tai oireisiin liittyy hengenahdistusta, kannattaa ottaa yhteys allergialääkäriin. Lääkäri voi määrätä oireisiin vahvempia lääkkeitä tai ohjata tarvittaessa allergiatesteihin, joiden kautta voi päästä siedätyshoitoon.
Siedätyshoidossa elimistö opetetaan sietämään allergiaa aiheuttavia aineita. Se helpottaa siitepölyallergiaoireiden lisäksi ruoka-aineiden ristireaktioita ja saattaa estää astman kehittymistä.
Siedätyshoito voidaan aloittaa lääkärin arvion perusteella, kun siitepölyallergia ensin varmistuu IgE-ihopistokokeella. Yleisimmin siedätyshoitoa annetaan koivu- ja heinäallergiaan joko pistos- tai tablettihoitona. Hoito kestää kolme vuotta, ja yli 80 prosenttia potilaista saa siitä hyvän ja pitkäkestoisen vasteen allergiaoireisiin. Hoito alkaa yleensä tepsiä muutaman kuukauden kuluttua sen aloituksesta.
Lue lisää: Siedätyshoito
Pihlajalinnassa on kattavasti palveluja allergian tutkimiseen ja hoitoon. Apua saat seuraavista tutkimuspalveluista sekä vastaanotoista.
Allergia- ja altistustutkimuksilla voidaan selvittää, mitkä aineet ja lasten kohdalla ruoka-aineet aiheuttavat yliherkkyysreaktioita.
Ihon hoitoa pintaa syvemmältä. Ihotautien erikoislääkärit diagnosoivat ja hoitavat yksilöllisesti monenlaisia ihotauteja, allergisia oireita ja muutoksia iholla.
Allergologian erikoislääkärit auttavat kaiken ikäisiä allergisten sairauksien sekä astman hoidossa. Allergologin vastaanotolta saa apua myös ihottuman hoitoon.
Pihlajalinnan mukavien lastenlääkärien ansiosta lääkärikäyntiä ei tarvitse jännittää. Meiltä saa avun niin pieniin kuin suuriinkin vaivoihin – pidämme huolta pienimmistä!
Lastensairaanhoitajat antavat ohjausta, neuvontaa ja tukea vanhemmille lapsen ja nuoren sairauksissa sekä sairaan lapsen hoidossa kotona.