Siedätyshoito tarjoaa hyvän hoitovasteen monien allergioiden hoidossa. Hoitoa voidaan antaa aikuisille ja vähintään 5-vuotiaille lapsille.
Siedätyshoito tarjoaa hyvän hoitovasteen monien allergioiden hoidossa. Hoitoa voidaan antaa aikuisille ja vähintään 5-vuotiaille lapsille.
Monia allergioita voidaan hoitaa siedättämällä elimistöä hyväksymään allergiaa aiheuttavia aineita. Siedätyshoidon edellytyksenä on allergiatestein varmistettu, hankalia oireita aiheuttava allergia. Yli 80 prosenttia potilaista saa hoidosta hyvän vasteen.
Siedätyshoitoon tarvitaan lääkärin lähete.
Varaa aika siedätyshoitoon erikoistuneelle asiantuntijallemme suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.
Lasten siedätyshoitoon liittyvissä asioissa, varaathan ajan joko lasten allergialääkärin tai lastenlääkärin vastaanotolle.
Siedätyshoitoon voidaan ryhtyä, jos allerginen sairaus haittaa elämänlaatua ja sen taustalta löytyy merkittäviä oireita aiheuttava IgE-välitteinen sairaus, joka varmistetaan ihopistokokeella tai verikokeella. Merkittäviä oireita voivat olla esimerkiksi allerginen nuha, allerginen sidekalvontulehdus tai allerginen astma.
Siedätyshoitoa voidaan antaa seuraaviin allergioihin:
koivuallergia
heinäallergia
huonepölypunkkiallergia
hankalat pistiäisallergiat
kissa-allergia
koira-allergia.
Siedätyshoidon aloittaa allergisten sairauksien tutkimiseen ja hoitoon perehtynyt lääkäri. Siedätyshoitoa voidaan antaa aikuisille ja vähintään 5-vuotiaille lapsille. Hoidon edellytyksenä on myös se, että potilas tai lapsipotilaan huoltajat ovat motivoituneita pitkäkestoiseen hoitoon.
Hoitoa ei voi aloittaa raskauden aikana, mutta raskaaksi tuleminen hoidon aikana ei vaikuta hoidon jatkoon. Merkittävät kasvaimet ja autoimmuunisairaudet estävät siedätyshoidon aloituksen. Astma ei estä siedätyshoitoa, jos se on hyvässä hoitotasapainossa eikä potilaalla ole hengenahdistusoireita. Lapsille tehdään aina astmatutkimukset ennen siedätyshoitoa.
Siedätyshoito voidaan antaa ihonalaisina pistoksina tai kotona otettavina kielenalustabletteina. Molemmat hoitomuodot ovat yhtä tehokkaita, mutta tablettihoito voi olla potilaalle helpoin vaihtoehto. Tablettivalmistetta käytetään kolmen vuoden ajan joka päivä. Pistoshoitoa annetaan valvotusti vastaanotolla yksilöllisesti sovituin väliajoin niin ikään kolmen vuoden ajan.
Yleensä jo ensimmäisen hoitovuoden aikana allergiaoireet helpottuvat merkittävästi, mutta hoitoa on silti tärkeää jatkaa koko kolmen vuoden jakson ajan pitkäaikaistehon saavuttamiseksi. Siitepölyallergisten siedätyshoito on hyvä aloittaa syksyllä tai talvella, jotta siedätys ehtii tepsiä ennen siitepölykautta.
Siedätyshoito voi alkuvaiheessa aiheuttaa potilaalle tyypillisiä allergiaoireita. Kielenalustablettiin liittyy usein suun ja nielun kutinaa ja joskus jopa ruokatorven refluksioireita tai ruokatorvitulehdus. Jos haittavaikutukset ovat hankalia eivätkä helpota nopeasti, siedätyshoitomuotoa voidaan vaihtaa.
Yli 80 prosenttia siedätyshoitopotilaista saa hoidosta hyvän vasteen, ja allergia pysyy hoidon jälkeen oireettomana yleensä ainakin seitsemän vuotta. Usein allergiaoireet katoavat siedätyshoidon jälkeen lopullisesti. Tarvittaessa siedätyshoito voidaan toistaa, jos oireet palaavat myöhemmin.