HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Vihreäpaitainen mies.

Kohonnut kolesteroli

Kohonnut veren kolesterolimäärä on yleinen kansantauti. Kolesterolin hoidon päätavoitteena on ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksien sekä esimerkiksi muistisairauksien riskiä.

Kohonnut kolesteroli

Kohonnut veren kolesterolimäärä on yleinen kansantauti. Kolesterolin hoidon päätavoitteena on ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksien sekä esimerkiksi muistisairauksien riskiä.

Kohonneesta kolesterolista lyhyesti

Kohonnut veren kolesterolimäärä on yleinen kansantauti. Kohonneen kolesterolin voi havaita mittauttamalla sen pitoisuus verestä. Kolesterolin hoidon päätavoitteena on ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksien sekä esimerkiksi muistisairauksien riskiä.

Varaa aika kohonnutta kolesterolia hoitavalle asiantuntijalle

Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.

Varaa aika suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Kohonneen kolesterolin syyt ja oireet

Kolesterolin aineenvaihdunnan häiriöitä (dyslipidemia) on erityyppisiä: suurentunut kokonais- tai LDL-kolesterolipitoisuus, pieni HDL-kolesterolipitoisuus sekä suurentunut triglyseridipitoisuus tai näiden yhdistelmä.

HDL-kolesteroli on niin kutsuttua hyvää kolesterolia, jolla on valtimoita suojaava vaikutus. LDL-kolesteroli on huonoa kolesterolia, koska sen suurentunut pitoisuus on vahvasti yhteydessä valtimonkovettumatautiin. Molemmat kolesterolit osallistuvat esimerkiksi solukalvojen rakenteen ja toiminnan säätelyyn.

Länsimainen elintapa (vähäinen liikunta yhdistettynä runsaaseen energiansaantiin) aiheuttaa epäedullisia muutoksia kolesterolin aineenvaihduntaan. Lisäksi riski korkeaan kolesteroliin kasvaa yli 45-vuotiailla miehillä ja yli 55-vuotiailla naisilla. Korkean kolesterolin riskiä lisäävät myös perintötekijät, raskaus, kilpirauhasen vajaatoiminta, maksa- ja munuaissairaudet sekä tietyt lääkkeet.

Kohonnut kolesteroli ei aiheuta tuntuvia oireita. Ylipainoon liittyy usein epäedullisia muutoksia kolesterolin pitoisuuksissa.

Kohonnut veren kolesteroli kuormittaa elimistöä ja voi tukkeuttaa verisuonia. Vuosien saatossa kohonnut kolesteroli lisää vakavien valtimotautien riskiä.

Veren kolesterolin mittaaminen

Ainoa tapa havaita kohonnut kolesteroli on mittauttaa sen pitoisuus verestä. Veren kolesterolipitoisuuden viitearvot (mmol/l):

  • Kokonaiskolesteroli eli veren kolesterolipitoisuus (fS-Kol): alle 5,0

  • HDL-kolesteroli eli ”hyvä kolesteroli” (fS-Kol-HDL): naisilla yli 1,2 ja miehillä yli 1,0

  • LDL-kolesteroli eli ”huono kolesteroli” (fS-Kol-LDL): alle 3,0

  • Triglyseridit eli rasvahappopitoisuus (fS-Trigly): alle 1,7

Valtimotautien riski kasvaa mikäli kokonaiskolesteroli, LDL- eli huono kolesteroli tai triglyseridipitoisuus ylittävät viitearvot tai HDL- eli hyvä kolesteroli on alle viitearvojen. Korkean riskin potilailla, kuten sepelvaltimotauti- tai diabetespotilaalla, tavoitellaan huomattavasti matalampia LDL-pitoisuuksia (jopa alle 1.4 mmol/l).

Kohonnut kolesteroli ja ruokavalio

Näin teet ruokavaliostasi kolesterolia alentavan:

  • Lisää pehmeitä rasvoja, kuten rypsi- ja oliiviöljyjä, pähkinöitä ja kasvimargariinia.

  • Lisää kuituja, kuten kasviksia, marjoja, hedelmiä ja täysviljatuotteita.

  • Syö kalaa pari kertaa viikossa.

  • Vältä kovia rasvoja, kuten voita, lihaa, juustoja ja rasvaisia maitotuotteita.

Kolesterolia alentavan ruokavalion voi suunnitella yhdessä Kansantautiklinikan hoitajan tai ravitsemusterapeutin kanssa. Lisäksi liikunta lisää HDL-kolesterolia sekä vähentää LDL-kolesterolia ja triglyseridipitoisuutta.

Kohonneen kolesterolin hoito

Kohonnutta kolesterolia hoidetaan elintapahoidolla, johon liittyy mm.

  • terveyttä edistävä ravinto

  • säännöllinen liikunta

  • painonhallinta

  • tupakoimattomuus ja muiden ei-lääkkeellisten nikotiinituotteiden välttäminen

  • liiallisen stressin välttäminen

  • riittävä lepo ja uni.

Pihlajalinnassa toimii kansantautien ja painonhallinnan moniammatillinen asiantuntijaverkosto, josta saat apua mihin tahansa elintapahoidon osa-alueeseen, oli lähtöasemasi mikä tahansa. Esimerkiksi ylipainosta johtuva kohonnut kolesteroli hyötyy merkittävästi ylipainon tehokkaasta hoidosta.

Kansantautiklinikalla tarjotaan juuri sinulle ja sinun taudillesi parhaiten sopiva elintapa- ja lääkehoito, jossa huomioidaan sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä kokonaisvaltaisesti.

Liittyvät asiantuntijapalvelut Pihlajalinnassa

Pihlajalinnassa on kattavasti palveluja kolesteroliarvojen tutkimiseen ja hoitoon. Apua saat seuraavista tutkimuspalveluista sekä vastaanotoista.

Valkotakkinen mieslääkäri seisoo Pihlajalinnan käytävällä.

Gastroenterologi

Gastroenterologia on vatsaelinsairauksiin ja niiden hoitoon keskittynyt ala. Gastroenterologilta saat apua esimerkiksi närästyksen, suolen toiminnan tai vatsakipujen vaivatessa.

Vaaleatukkainen lääkäri Pihlajalinnan lääkäritakissa katsoo pitkätukkaista asiakasta hymyillen.

Yleislääkäri

Yleislääkärin vastaanotolle voit tulla minkä tahansa terveysongelman takia.

Asiantuntija kuuntelee empaattisesti potilasta.

Ravitsemusterapeutti

Ravitsemusterapeuttimme auttavat sinua ravitsemukseen liittyvissä pulmissa lääkärikeskuksissamme sekä etävastaanotolla.

Silmälasipäinen mieslääkäri, jolla roikkuu stetoskooppi kaulassa, katsoo kohti kameraa Pihlajalinnan lääkärikeskuksen käytävällä.

Ruoansulatuskanavan tähystystutkimukset

Pihlajalinnan kokeneet erikoislääkärit tutkivat ruoansulatuskanavan oireita tähystystutkimusten avulla.

Kaksi hymyilevää Pihlajalinnan hoitajaa pukeutuneina liiloihin työasuihin vaalean persikanvärisen taustan edessä.

Laboratorio

Pihlajalinna tarjoaa kattavat laboratoriotutkimukset. Tutkimukset järjestyvät usein jo vastaanottokäynnin yhteydessä. Saatavilla myös laboratoriotutkimuksia ilman lähetettä.

Painonhallintaklinikka

Painonhallintaklinikalta saat kokonaisvaltaista hoitoa ja pitkäkestoista apua painonhallintaan. Klinikalla sinua auttavat erikoislääkärit sekä muut painonhallinnan asiantuntijat.

Painonhallinnan psyykkinen tuki

Painonhallinnan psyykkisen tuen palvelussa saat ratkottua painonhallintaan liittyvä haasteita mielen hyvinvoinnin asiantuntijoiden avulla.

Nainen nojaa polvea fysioterapeutin kättä vasten kuntosalilla.

Urheiluklinikka

Urheiluklinikalta saat apua urheiluvammojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn sekä muihin urheilijan kohtaamiin terveyshaasteisiin. Klinikalla sinua auttavat alan parhaat asiantuntijat.

Nainen venyttelee sängyssä hyvin levänneenä.

Univalmennus

Univalmennuksessa kartoitetaan unettomuuden taustalla vaikuttavia tekijöitä, ja opitaan konkreettisia keinoja unettomuuden hoitoon.