Akneen löytyy paljon erilaisia hoitomahdollisuuksia. Usein joudutaan kokeilemaan useita vaihtoehtoja ennen kuin paras hoito löytyy.
Akneen löytyy paljon erilaisia hoitomahdollisuuksia. Usein joudutaan kokeilemaan useita vaihtoehtoja ennen kuin paras hoito löytyy.
Akne on yleinen ihosairaus, joka voi esiintyä niin teini-iässä kuin aikuisenakin. Akne on usein pitkäkestoinen ja taudinkulku aaltoileva, joten sairaus vaatii jatkuvaa hoitoa ja pitkäjänteisyyttä. Toisaalta aknen ennuste on hyvä, eli valtaosalla se rauhoittuu itsestään ajan myötä.
Aknen hoidon tavoite on yleensä taudin rauhoittaminen, kunnes vaiva poistuu. Isotretinoiini on ainoa lääke, joka auttaa joihinkin potilaisiin täysin ja pysyvästi.
Akneen löytyy paljon erilaisia hoitomahdollisuuksia, ja usein joudutaan kokeilemaan useita vaihtoehtoja ennen kuin paras hoito löytyy. Jos ensimmäinen tai toinen määrätty hoito ei tuota toivottua tulosta, kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen hoidon tehostamiseksi.
Voit varata ajan itsellesi tai toiselle.
Aknen hoitoon ovat erikoistuneet niin ihotautilääkärit kuin yleislääkäritkin. Naisten kohdalla aknen hoidossa voivat auttaa myös gynekologit.
Ajanvaraukseen liittyvissä kysymyksissä voit tarvittaessa kääntyä asiakaspalvelumme puoleen.
Perinteisesti aknen hoito aloitetaan paikallishoitovalmisteista, joita on useita erilaisia. Apteekeissa on myynnissä aknen hoitoon tarkoitettuja käsikauppavalmisteita, jotka riittävät joskus pitämään aknen kurissa.
Jos reseptivapaat lääkkeet eivät riitä, kannattaa hakeutua yleislääkärin tai ihotautilääkärin vastaanotolle. Esimerkiksi asitretiini, bentsoyliperoksidi, adapaleeni ja atselaiinihappo sekä näiden yhdistelmät ovat yleisiä aknen hoidossa käytettäviä paikallishoitovalmisteita, joihin vaaditaan lääkärin reseptimääräys.
Iho pestään aamuin illoin vedellä, saippualla tai antibakteerisella pesunesteellä, ja paikallishoitovalmiste levitetään iholle pesun jälkeen 1–2 kertaa päivässä ohjeen mukaisesti.
Paikallishoidon alkuvaiheessa iho saattaa ärtyä, punoittaa ja hilseillä. Reaktiota voidaan hillitä käyttämällä uutta tuotetta harvennetusti eli vain joka toinen tai joka kolmas päivä parin viikon ajan. Jos iho kuivuu ja hilseilee, suositellaan kosteusvoiteen levittämistä iholle noin 15–30 minuuttia paikallishoitovalmisteen jälkeen. Muutaman viikon kuluttua iho yleensä tottuu uuteen tuotteeseen, minkä jälkeen hoito voidaan toteuttaa päivittäin. Vaste paikallishoidosta tulee yleensä viiveellä ja vaatii usean kuukauden hoitoa ennen kuin akne rauhoittuu.
Naisilla myös hormonaalisen ehkäisyvalmisteen aloitus saattaa rauhoittaa aknea.
Antibioottihoito antaa yleensä vain lyhytaikaisen avun akneen, joten oikean paikallishoidon toteuttaminen kuurin aikana ja sen jälkeen on erityisen tärkeää. Akneen määrätyt antibioottikuurit ovat yleensä 1–3 kuukauden pituisia. Joillakin ihmisillä tulee suolisto-oireita pitkistä antibioottikuureista, ja lisäksi ne herkistävät ihoa auringon haitallisille vaikutuksille.
Aina paikallishoidolla tai hormonaalisella raskaudenehkäisyllä ei saada riittävää tulosta tai akne on erityisen hankala ja aiheuttaa paiseita tai arpia iholle. Tällöin kannattaa varata uusi aika ihotautilääkärin vastaanotolle, jotta voidaan harkita akneen kehitetyn erikoislääkkeen isotretinoiinin käyttöönottoa.
A-vitamiinijohdannaista isotretinoiinia käytetään kuuriluontoisesti yleensä 6–12 kuukauden ajan. Käyttö vaatii laboratoriokoeseurantaa sekä käyntejä lääkärin vastaanotolla hoidon aikana. Haittavaikutuksista tavallisimpia ovat ihon ja limakalvojen kuivumisoireet sekä nenänverenvuodot. Hedelmällisessä iässä olevien naisten tulisi käyttää tarkkaa raskaudenehkäisyä, koska lääke voi aiheuttaa sikiövaurioita.
Lääkevalmisteet ja antibioottikuurit sekä isotretinoiini eivät välttämättä sovi kaikille. Pihlajalinna Pikku Huopalahdessa Helsingissä on mahdollisuus lääkkeettömään hoitoon, jos lääkkeelliset hoidot eivät ole tuottaneet toivottua tulosta tai niitä ei voi toteuttaa muiden sairauksien tai syiden vuoksi. Lääkkeettömät hoidot ovat mahdollisia myös, jos hoitovastetta halutaan nopeuttaa tai akne uusii nopeasti annettujen hoitojen jälkeen.
Valoenergiaan perustuvat laitehoidot voidaan toteuttaa joko ainoana hoitona tai perinteisiin lääkevalmisteisiin yhdistettynä. Lääkkeettömät, valoon perustuvia aknen hoitomenetelmiä ovat seuraavat:
kevyt-PDT (valoaktivaatiohoito eli kevyempi versio fotodynaamisesta terapiasta)
Elos Plus Sublative -kasvohoito (arpien ja ihon pinnan parantamiseksi)
botuliinihoidot kasvojen lehahtelevaan punoitukseen (ns. ”mikrobotox”)
KTP-laserhoito (kasvojen pienien verisuonien häivyttäminen)
Aknearpien hionta lasereilla:
Ihon laserhionta UltraPulse-hiilidioksidilaserilla (voimakkaampi teho, 5–14 päivän toipumisaika)
Ihon laserkuorinta Dermablate laserilla (lievempi teho, 2–5 päivän toipumisaika)
Akneen saat apua seuraavien asiantuntijoiden vastaanotoilta.
Ihon hoitoa pintaa syvemmältä. Ihotautien erikoislääkärit diagnosoivat ja hoitavat yksilöllisesti monenlaisia ihotauteja, allergisia oireita ja muutoksia iholla.
Yleislääkärin vastaanotolle voit tulla minkä tahansa terveysongelman takia.
Gynekologi eli naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri on erikoistunut naistentautien hoitoon, hormonaalisiin ongelmiin sekä gynekologisiin toimenpiteisiin.