HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Pihlajalinnan kuntoutuksen asiantuntija tummassa työasussa istuu hoitopöydän vieressä tuolilla ja katsoo kameraan. Taustalla on kaapisto, selkärangan malli sekä ikkuna.

Lantion alueen kuntoutus

Lantion alueen kuntoutus voi olla tarpeen esimerkiksi onnettomuuksien, leikkauksien ja synnytyksen jälkeen.

Lantion alueen kuntoutus

Lantion alueen kuntoutus voi olla tarpeen esimerkiksi onnettomuuksien, leikkauksien ja synnytyksen jälkeen.

Lantion alue kuormittuu monista syistä

Lantion seudulle kiinnittyy paljon lihaksia, ja lantioon kohdistuu paljon kuormitusta monissa asennoissa ja liikkeissä. Siksi lantion seudun vaivoja esiintyy paljon sekä naisilla että miehillä. Esimerkiksi loukkaantumiset, onnettomuudet, leikkaukset ja lihasperäiset vaivat sekä kulumat ja synnytykset voivat aiheuttaa lantion seudulla virheasentoja ja muita ongelmia.

Lantion seudun kuntoutusta tarjoavat etupäässä tuki- ja liikuntaelimiin perehtyneet fysioterapeutit, mutta hoitoa saa myös lääkäreiltä kuten ortopedeiltä. Myös kiropraktiikka ja naprapatia voivat helpottaa lantion alueen ongelmia.

Varaa aika lantion alueen vaivoihin erikoistuneelle fysioterapeutille

Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.

Varaa aika suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Mitä vaivoja lantion alueen kuntoutuksessa hoidetaan?

Lantio on kehon keskialuetta, ja sen hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavat sekä alaraajojen että yläkehon toiminnot. Lantioon kohdistuu jatkuvasti paljon kuormitusta, ja sen alueelle voi syntyä virheasentoja ja kiputiloja eri syistä.

Tyypillisimpiä lantion alueen vaivoja ovat:

  • pakarakivut

  • alaselän ongelmat ja kivut

  • lonkkanivelen kivut ja toimintarajoitteet

  • SI-nivelen kivut

  • piriformis-lihaksen kivut

  • iskiaskivut

  • häntäluuvaivat

  • lihasperäiset vaivat

  • hermopinteet ja -kivut.

Lantion alueen ongelmia ilmenee yleensä erilaisten onnettomuuksien ja leikkausten jälkeen. Jokainen kaatuminen ja isku aiheuttaa lantion alueelle trauman, joka voi oireilla vielä vuosien jälkeenkin. Myös esimerkiksi synnytysten ja ikääntymisen mukanaan tuomat muutokset voivat aiheuttaa lantion seudulle pitkäaikaisiakin vaivoja.

Mitä lantion alueen kuntoutuksessa tapahtuu?

Lantion alueen kuntoutuksessa hoidon kulku riippuu valitusta hoitomuodosta, mutta aina aluksi koulutettu hoitaja keskustelee asiakkaan kanssa vaivasta ja tutustuu sen taustoihin.

Lantion alueen fysioterapiassa hoito etenee haastattelusta ryhdin tutkimiseen ja erilaisiin testeihin, kuten kuormitustesteihin ja lihasvoiman kartoitukseen eri asennoissa. Niiden jälkeen fysioterapeutti tutkii kehon lihaskireydet ja kartoittaa lihastasapainoa sekä kivun luonnetta ja ilmenemistilanteita. Haastattelun ja testien perusteella fysioterapeutti voi päätellä kliinisesti, mistä ongelma johtuu.

Vaivan paikantamisen jälkeen fysioterapeutti hoitaa asiakasta manuaalisella terapialla, jonka tavoite on purkaa kehon kireyksiä. Hierontaotteiden lisäksi hoidossa voidaan käyttää erilaisia mobilisoivia tekniikoita tai esimerkiksi elektroterapiaa. Oikea hoitomuoto valikoituu vaivan mukaan.

Fysioterapeutti ohjaa myös harjoitteita, kuten jumppaliikkeitä ja venytyksiä, joiden avulla vaivaa voi kuntouttaa kotioloissa.

Lantion alueen ongelmat vaativat yleensä vähintään 3–5 hoitokertaa ennen kuin vaiva alkaa helpottaa. Aktiivinen kotiharjoittelu nopeuttaa paranemisprosessia.

Milloin on syytä hakeutua lantion alueen kuntoutukseen?

Lantion alueen kuntoutukseen päädytään usein ortopedin, yleislääkärin, synnytyslääkärin, urologin tai gynekologin lähetteellä. Hoitoon voi kuitenkin aina varata ajan myös ilman lähetettä, jos lantion alueen toiminta tai kipu mietityttää.

Pihlajalinnan tuki- ja liikuntaelinsairauksien asiantuntijapalvelut

Silmälasipäinen naislääkäri katsoo kameraan ja hymyilee Pihlajalinnan lääkäritakissa.

Ortopedi

Ortopedi on tuki- ja liikuntaelinten vaivojen ja tapaturmien leikkaushoitoon erikoistunut lääkäri. Ortopediltä saat apua akuutteihin ja kroonisiin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin.

Fysioterapeutti katsoo, kun asiakas nostaa molemmin käsin sinistä blokkia jumppamaton päällä ollessaan selällään

Fysioterapia

Fysioterapia kehittää hyvinvointia, toimintakykyä ja liikkumista. Sen avulla voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä tuki- ja liikuntaelinten vaivoja, kiputiloja sekä rasitusvammoja.

Vaaleahiuksinen naislääkäri ja lyhyttukkainen mieslääkäri seisovat ruskeaa seinää vasten Pihlajalinnan lääkärintakeissa.

Fysiatri

Fysiatrin vastaanotolle voit hakeutua tuki- ja liikuntaelinten ongelmien vuoksi, joihin ei liity tapaturmaa.

Kuntoutuksen asiantuntija käsittelee potilaan polvea hoitopöydällä.

Naprapaatti

Naprapaatti on tuki- ja liikuntaelinsairauksien sekä tuki- ja liikuntaelimistön toimintahäiriöiden tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn erikoistunut asiantuntija.

Pihlajalinnan kuntoutuksen asiantuntija tummassa työasussa istuu hoitopöydän vieressä tuolilla ja katsoo kameraan. Taustalla on kaapisto, selkärangan malli sekä ikkuna.

Kiropraktikko

Kiropraktikot diagnosoivat, hoitavat ja ennaltaehkäisevät tuki- ja liikuntaelinten ongelmia ja vaivoja.

Nainen nojaa polvea fysioterapeutin kättä vasten kuntosalilla.

Urheiluklinikka

Urheiluklinikalta saat apua urheiluvammojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn sekä muihin urheilijan kohtaamiin terveyshaasteisiin. Klinikalla sinua auttavat alan parhaat asiantuntijat.