HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Raskaana oleva äiti pitelee vatsaansa

Äitiysfysioterapia

Äitiysfysioterapia on raskaana oleville, synnyttäneille ja raskautta suunnitteleville suunnattu kokonaisvaltainen, ennaltaehkäisevä ja kuntouttava hoitomuoto.

Äitiysfysioterapia

Äitiysfysioterapia on raskaana oleville, synnyttäneille ja raskautta suunnitteleville suunnattu kokonaisvaltainen, ennaltaehkäisevä ja kuntouttava hoitomuoto.

Äitiysfysioterapiasta lyhyesti

Äitiysfysioterapia lievittää ja ennaltaehkäisee raskausaikana etenkin lantion ja selän alueen kipuja. Sen avulla voidaan vaikuttaa myös lantionpohjan toimintahäiriöihin kuten virtsankarkailuun ja liitoskipuihin.

Synnytyksen jälkeen äitiysfysioterapia auttaa muun muassa lihaskireyksiin, puutumisoireisiin sekä lantionpohjalihasten toiminnan palautumiseen ja toimintahäiriöihin. Sen avulla voidaan hoitaa myös vatsalihasten erkaumaa ja edesauttaa sektiohaavan paranemista.

Varaa aika fysioterapeutille

Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.

Varaa aika fysioterapeutille suoraan verkosta.

Ajanvaraukseen liittyvissä kysymyksissä voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme puhelimitse.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Mitä vaivoja äitiysfysioterapiassa hoidetaan?

Raskaus tuo fyysisiä muutoksia ja muuttaa kehon painopisteitä. Hormonaalisten muutosten vuoksi myös lantionkori ja nivelet usein löystyvät. Asennon muuttuminen ja kehon lisääntynyt kuormitus voivat aiheuttaa erilaisia tuki- ja liikuntaelinoireita, kuten alaselkä- ja pakarakipua, iskiasoireilua ja lantionpohjan ongelmia.

Äitiysfysioterapian avulla kehoa voi valmistella raskauteen, auttaa sitä selviämään raskausajasta sekä toipumaan raskauden ja synnytyksen jälkeisistä muutoksista.

Tyypillisiä äitiysfysioterapiassa hoidettavia raskautta edeltäviä ja raskauteen liittyviä asioita ovat:

  • lantion, selän ja pakaroiden alueen kiputilat

  • lantionpohjan toimintahäiriöt kuten virtsankarkailu, ummetus ja liitoskivut

  • faskia- eli lihaskalvokivut

  • lihaskireydet

  • ryhtiongelmat

  • rintakehän ja lapavälin kivut

  • närästys ja hengitysvaikeudet

  • lantionpohjalihasten tunnistaminen ja vahvistaminen

  • synnytykseen valmistautuminen.

Synnytyksen jälkeen äitiysfysioterapiassa voidaan hoitaa muun muassa:

  • synnytyksestä palautuminen

  • hermopuristustilat ja puutumisoireet

  • lantionpohjan häiriötilat kuten virtsankarkailu

  • erilaiset kiputilat

  • vatsalihasten erkauma

  • episiotomia- ja sektioarven pehmentäminen

  • ergonominen ohjaus vauvan hoidossa.

Äitiysfysioterapia tarjoaa turvallisen ja luotettavan ympäristön myös raskauden ja synnytyksen psykofyysisten asioiden ja tunnetilojen purkamiseen.

Mitä äitiysfysioterapiassa tapahtuu?

Äitiysfysioterapeutit ovat raskaana olevien ja synnyttäneiden hoitoon ja kuntoutukseen erikoistuneita fysioterapeutteja. Heillä on syvällinen ymmärrys raskauden, synnytyksen ja synnytyksen jälkeisen ajan tuomista fyysisistä muutoksista ja haasteista. Äitiysfysioterapeutit tietävät tarkkaan, millaiset fysioterapeuttiset hoitokeinot ovat raskaana oleville ja synnyttäneille turvallisia.

Hoidon aluksi äitiysfysioterapeutti keskustelee asiakkaan kanssa raskaudesta ja siihen liittyvistä vaivoista. Jos asiakas on jo synnyttänyt, käydään yhdessä läpi myös synnytyksen kulku.

Sen jälkeen fysioterapeutti tekee tarvittaessa asiakkaan luvalla manuaalisen sisätutkimuksen käsin palpoiden. Sisätutkimuksella kartoitetaan mahdollisia arpikireyksiä sekä lihasten aktivaatio- ja rentoutumiskykyä. Fysioterapeutti tutkii kehoa myös ulkoisesti ja havaitsee näin kehon kireyksien lisäksi esimerkiksi mahdollisen erkauman.

Äitiysfysioterapeutti ohjaa tilanteeseen sopivia harjoitteita, joiden tavoite on helpottaa oireita ja tukea asiakasta palautumaan synnytyksestä. Hoitaja käsittelee kehoa yleensä myös manuaalisesti, esimerkiksi hieromalla. Hän antaa vinkkejä myös nukkuma-asentoihin ja työergonomiaan.

Vastaanoton lopuksi äitiysfysioterapeutti antaa kirjalliset kotiharjoitteluohjeet. Säännöllinen kotiharjoittelu auttaa hoitamaan ja ennaltaehkäisemään vaivoja.

Usein jo yksi käyntikerta äitiysfysioterapiassa riittää, mutta osa käy hoidossa 2–4 kertaa tai säännöllisesti koko raskausajan. Säännöllinen hoito voi ennaltaehkäistä vaivoja sekä helpottaa synnytystä ja siitä palautumista.

Milloin on syytä varata aika äitiysfysioterapeutille?

Äitiysfysioterapia sopii raskautta suunnitteleville, raskaana oleville ja vastikään synnyttäneille. Tyypillisimmin äitiysfysioterapiaan hakeudutaan raskauden puolivälin tienoilla, kun kehossa alkaa ilmetä erilaisia oireita ja kipuja. Jotkut asiakkaat hakeutuva äitiysfysioterapiaan jo raskauden alkuvaiheessa saadakseen vinkkejä raskausvaivojen ennaltaehkäisyyn. Äitiysfysioterapia on turvallinen hoitomuoto läpi koko raskausajan.

Lääkäri voi kirjoittaa lähetteen äitiysfysioterapeutille esimerkiksi liitoskipujen, selkäoireiden, lantionpohjan toimintahäiriöiden, vatsalihasten erkauman tai sektioarven vuoksi. Suurin osa hakeutuu kuitenkin äitiysfysioterapiaan omatoimisesti tai neuvolan ohjaamana.

Äitiysfysioterapiaan voi varata ajan myös ilman lähetettä. Pihlajalinnassa järjestetään myös äitiysfysioterapiaryhmiä odottajille ja synnyttäneille

Fysioterapian hinnasto

Löydät fysioterapiapalveluiden hinnat hinnastosta.

Pihlajalinnan muut palvelut synnyttäjille

Kaksi hymyilevää lääkäriä seisoo vierekkäin, pukeutuneena valkoisiin lääkärintakkeihin, ilmentäen ammattitaitoa ja ystävällisyyttä terveydenhuollon palveluissa.

Perinatologi

Perinatologi huolehtii äidin ja lapsen terveydestä ennen synnytystä, synnytyksen aikana ja sen jälkeen.

Punertavatukkainen naislääkäri katsoo kameraan ja hymyilee Pihlajalinnan tiloissa.

Gynekologi

Gynekologi eli naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri on erikoistunut naistentautien hoitoon, hormonaalisiin ongelmiin sekä gynekologisiin toimenpiteisiin.

Äiti pitää sylissään lasta ja tukee samalla toisella kädellään vatsanseutua, jossa näkyy sektioarpi.

Lantionpohjan fysioterapia

Lantionpohjan fysioterapia keskittyy lantionpohjan toimintahäiriöiden hoitamiseen. Valtaosa asiakkaista on synnyttäneitä naisia, mutta hoidosta hyötyvät muutkin.