Kaksi miestä kantaa harmaata sohvaa muuttolaatikoiden ympäröimänä valoisassa huoneessa.

Nivustyrä

Nivustyrä syntyy, kun vatsaontelon kudos tai suolen osa työntyy nivuskanavasta vatsaontelon ulkopuolelle. Se voi aiheuttaa kipua ja pahentua hoitamattomana.

Nivustyrä

Nivustyrä syntyy, kun vatsaontelon kudos tai suolen osa työntyy nivuskanavasta vatsaontelon ulkopuolelle. Se voi aiheuttaa kipua ja pahentua hoitamattomana.

Nivustyrä lyhyesti

Nivustyrä on yleinen vaiva, jossa vatsaontelon sisältöä pääsee työntymään heikentyneen tukikerroksen läpi nivusseutuun. Tämä ilmenee näkyvänä pattina, joka saattaa kadota esimerkiksi maatessa tai kevyesti painettaessa. Tavallisin oire on aluksi lievä kipu tai epämukavuus nivusissa, mutta ajan kuluessa tyrä voi kasvaa ja kipu voimistua. Miehillä nivustyrä on yleisempi vaiva kuin naisilla. Patti saattaa myös työntyä kivespussiin, mikä aiheuttaa turvotusta ja epämukavuutta.

Hoitamaton nivustyrä voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita, kuten suolen tukkeutumisen tai tyrän kuroutumisen, mikä estää verenkierron tyräalueella. Tällaisessa tapauksessa tyrä voi jumittua paikoilleen ja aiheuttaa kovaa kipua, jolloin se on leikattava akuutisti.

Oireileva nivustyrä kannattaa korjata mahdollisimman varhaisessa vaiheessa nivustyräleikkauksella. Tyrän hoitotarpeesta voi keskustella gastrokirurgin kanssa, joka suunnittelee hoidon yksilöllisesti.

Varaa aika gastrokirurgille

Vatsaelinkirurgiaa tekevät gastrokirurgit. Voit varata ajan gastrokirurgin vastaanotolle arvioon toimenpiteestä.

Onko sinulle jo lähete?

Jos sinulla on jo lähete leikkaukseen, varaa aika asiakaspalvelumme kautta. Asiakaspalvelumme auttaa vuorokauden ympäri.

Mitkä ovat nivustyrän oireet?

Nivustyrään voi liittyä seuraavanlaisia oireita:

  • pehmeä patti nivusseudulla, joka saattaa hävitä maatessa tai painettaessa

  • nivusalueen kipu tai polttava tunne etenkin fyysisen rasituksen tai nostamisen yhteydessä

  • turvotus ja epämukavuus, erityisesti päivän loppupuolella tai liikunnan jälkeen

  • patti voi työntyä kivespussiin, mikä aiheuttaa turvotusta ja kiristävää kipua kiveksessä.

Hoitamaton nivustyrä voi muuttua kivuliaaksi. Erityisesti kuroutunut tyrä on vaarallinen tila, joka vaatii välitöntä leikkaushoitoa.

Kuroutunut tyrä tarkoittaa tilannetta, jossa tyrä ei enää painu takaisin paikoilleen ja sen sisällä olevat kudokset, kuten suolen osa, joutuvat puristuksiin. Tämä estää verenkierron tyräalueella, mikä voi johtaa vakaviin kudosvaurioihin ja vaarantaa suolen toiminnan.

Kuroutunut tyrä oireilee kovana, jatkuvana kipuna, punoituksena ja turvotuksena tyräalueella. Kyseessä on akuutti tilanne, joka vaatii välitöntä hoitoa. Tässä tilanteessa tulee hakeutua heti päivystykseen kiireellistä leikkausta varten.

Mitkä ovat nivustyrän riskitekijät?

Nivustyrän syntyyn vaikuttavat lihasten ja tukikudosten heikentyminen sekä rasitus. Tyrä on yleisempi miehillä, koska miehillä nivuskanavan rakenteessa on luonnostaan heikompi kohta, johon tyrä herkemmin syntyy. Riskitekijöitä ovat:

  • ikääntyminen, joka heikentää lihaksia ja sidekudoksia

  • raskas fyysinen työ tai voimakas ponnistelu, kuten painavien esineiden nostaminen

  • ylipaino, joka lisää vatsan alueen painetta

  • pitkittynyt yskä tai ummetus, jotka lisäävät vatsaontelon painetta.

Miehistä nivustyrän saa joka neljäs elämänsä aikana. Naisilla ilmaantuvuus on joitakin prosentteja.

Miten nivustyrää tutkitaan ja hoidetaan?

Nivustyrän diagnosointi tapahtuu lääkärin vastaanotolla yleensä tunnustelemalla tyräalue ja arvioimalla oireet. Jos tyrän sijainti ja koko ovat epäselvät, voidaan käyttää ultraääni- tai magneettikuvausta.

Nivustyrän kipuoireita voidaan hoitaa tyrävyöllä, mutta eroon nivustyrästä pääsee ainoastaan leikkauksella. Nivustyräleikkauksessa tyrä suljetaan ja vahvistetaan synteettisellä verkolla, mikä estää uuden tyrän muodostumista samaan kohtaan.

Milloin lääkäriin?

Mikäli sinulla on nivusalueella patti, joka ei aiheuta kipua tai oireita, voit seurata tilannetta kotona. Jos taas patti aiheuttaa oireita tai tunnet epämukavuutta nivusseudulla, on hyvä hakeutua gastrokirurgin vastaanotolle.

Hakeudu kiireellisesti päivystykselliseen hoitoon, jos sinulla on voimakasta kipua, nivusseutu on punoittava ja turvonnut tai jos nivustyrä ei painu takaisin paikoilleen makuuasennossa.

Pihlajalinnan vatsaelinkirurgian palvelut

Vaaleahiuksinen naislääkäri seisoo rusehtavaa taustaa vasten ja hymyilee.

Gastrokirurgi

Vatsaelinsairaudet ja erilaisten suolistovaivojen tutkimukset ja leikkaukset kuuluvat vatsaelinkirurgin eli gastrokirurgin erikoisosaamiseen.

Vatsaelinkirurgia

Osana vatsaelinkirurgiaa tutkitaan erilaisia vatsaelinsairauksia ja suolistovaivoja. Leikkaamalla voidaan hoitaa myös muun muassa sappikiviä sekä pallea- ja nivustyrää.

Vaaleahiuksinen naislääkäri, jolla on punaraitainen paita ja Pihlajalinnan lääkäritakki, katsoo kameraan lasisen parvekekaiteen edessä.

Palleatyräleikkaus

Palleatyrä voidaan korjata leikkauksella. Leikkaus lievittää oireita, kuten närästystä ja kipua, ja ehkäisee mahalaukun sisällön nousua ruokatorveen.

Naislääkäri ja mieslääkäri Pihlajalinnan lääkärintakeissa seisovat hymyillen persikanväristä taustaa vasten.

Sappikivileikkaus

Sappikivileikkaus eli sappileikkaus on toimenpide, jossa sappirakko poistetaan. Leikkaus tehdään usein tähystyksellä ja se helpottaa sappikivistä johtuvia oireita ja kipuja.