HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Kolme naista istuu penkillä käytävällä samalla kun valkotakkinen lääkäri kävelee heidän ohi.

Myoomat

Myoomat ovat kohtulihaksen hyvälaatuisia kasvaimia, joita esiintyy noin puolella synnytysikäisistä naisista. Myoomia voidaan hoitaa lääkkeillä ja leikkauksella.

Myoomat

Myoomat ovat kohtulihaksen hyvälaatuisia kasvaimia, joita esiintyy noin puolella synnytysikäisistä naisista. Myoomia voidaan hoitaa lääkkeillä ja leikkauksella.

Myoomista lyhyesti

Myoomat ovat kohtulihaksen hyvälaatuisia kasvaimia, jotka huomataan yleensä gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Myoomat voivat koostaan ja sijainnistaan riippuen olla täysin oireettomia tai aiheuttaa vuotohäiriöitä, painon tunnetta tai kipua. Myoomia hoidetaan lääkkeillä tai leikkauksilla.

Varaa aika gynekologille

Pääset gynekologin vastaanotolle varaamalla ajan suoraan verkosta. Voit myös varata ajan puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.

Löydä lähin Pihlajalinnan gynekologi

Siirry varaamaan aika suoraan näiden paikkakuntien gynekologeille. Löydät myös muiden paikkakuntien gynekologit ajanvarauksestamme.

Mitä myoomat ovat?

Myoomat ovat yleisiä kohtulihaksen hyvälaatuisia kasvaimia. Ne ovat eräänlaisia kohdun lihaskyhmyjä, joiden koko voi vaihdella pikkuruisista jopa yli kilon painoisiin. Myoomia esiintyy noin puolella hedelmällisessä iässä olevista naisista. Yleisimpiä myoomat ovat 40–50-vuotiailla. Myoomien tarkkaa syntysyytä ei tunneta, mutta niiden ilmeneminen liittyy hormonaalisiin syihin ja perintötekijöihin.

Myoomat ovat vaarattomia, mutta ne voivat aiheuttaa muun muassa kipuja ja kuukautishäiriöitä. Pienet ja oireettomat myoomat eivät johda jatkotutkimuksiin. Jos myoomat ovat kookkaita, aiheuttavat oireita tai kasvavat nopeasti, ne on syytä tutkia tarkemmin.

Myoomat voivat aiheuttaa:

  • runsaita kuukautisvuotoja

  • kuukautiskierron häiriöitä, etenkin pidentyneitä kuukautisia, välivuotoja tai kuukautisten palaamista vaihdevuosien jälkeen

  • kipuja ja paineen tunnetta alavatsalla

  • vatsan pullotusta

  • virtsaamisongelmia, etenkin virtsanpidätysvaikeuksia

  • ulostamisvaikeuksia.

Miten myoomat todetaan?

Myoomat löytyvät tyypillisesti sattumalöydöksinä muun gynekologisen sisätutkimuksen yhteydessä. Osa myoomapotilaista hakeutuu gynekologille myoomien aiheuttamien oireiden vuoksi. Joskus myoomia voi löytyä myös muun tutkimuksen, esimerkiksi selän magneettikuvauksen, yhteydessä.

Gynekologisessa tutkimuksessa ja siihen liitetyssä ultraäänitutkimuksessa kohtu on suurentunut ja siellä todetaan kyhmyjä. Tutkimuksella vahvistetaan, että kyse on hyvälaatuisesta myoomasta eikä esimerkiksi munasarjakasvaimesta.

Miten myoomia hoidetaan?

Pienet ja oireettomat myoomat eivät vaadi hoitoa. Niiden mahdollista lisääntymistä tai kasvamista voidaan seurata gynekologisten tarkastusten yhteydessä.

Vuotohäiriöitä aiheuttavia, kookkaita ja kivuliaita myoomia hoidetaan ensisijaisesti lääkkeillä. Lääkkeillä ei voida poistaa myoomia, mutta niiden kasvua voidaan hillitä ja helpottaa muun muassa kuukautisvuoto-oireita ja kipuja. Lääkehoidon vaikutus on kuitenkin tilapäinen ja lakkaa, jos lääkehoito lopetetaan.

Lääkityksen valinta riippuu naisen elämäntilanteesta. Synnytysikäisillä naisilla ehkäisypillerit tai hormonikierukka ovat ensisijaiset hoitomuodot: hormonikierukasta on saatu parhaat hoitotulokset. Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla voidaan käyttää kuukautiskierron ehkäisyn lisäksi hormonitoimintaa jarruttavaa lääkitystä.

Myoomien hoitoon on kehitetty myös uusia lääkkeitä, joilla pyritään vaikuttamaan kohtulihaksen hormonireseptoreihin. Lääkkeistä on saatu hyvää vastetta erityisesti pienten ja keskikokoisten myoomien hoidossa.

Jos lääkkeellisestä hoidosta ei ole apua tai se ei syystä tai toisesta onnistu, voidaan miettiä leikkaushoitoa. Leikkauksessa voidaan tilanteesta ja leikkaustavasta riippuen poistaa pelkät myoomat tai koko kohtu.

Lue tarkemmin: Myoomien poisto

Liittyvät Pihlajalinnan asiantuntijapalvelut

Punertavatukkainen naislääkäri katsoo kameraan ja hymyilee Pihlajalinnan tiloissa.

Gynekologi

Gynekologi eli naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri on erikoistunut naistentautien hoitoon, hormonaalisiin ongelmiin sekä gynekologisiin toimenpiteisiin.