Kipu on aina viesti siitä, että jokin on pielessä. Kipua ei tarvitse sietää, vaan sen syy täytyy selvittää.
Kipu on aina viesti siitä, että jokin on pielessä. Kipua ei tarvitse sietää, vaan sen syy täytyy selvittää.
Pitkittynyt kipu tuki- ja liikuntaelimissä rajoittaa toimintakykyä ja heikentää elämänlaatua. Kipukierre johtaa usein unihäiriöihin, mielialan laskuun, uupumiseen ja sosiaalisen elämän rajoittumiseen. Liikkumiseen liittyy usein kivun pelkoa, joka vaikuttaa kaikkeen arjen toimintaan.
Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.
Varaa aika suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.
Jos loukkaannut tapaturmaisesti, hakeudu mahdollisimman pian hoitoon. Katso Pihlajalinnan tapaturmapäivystys.
On tärkeää ymmärtää, mistä kipu johtuu. Kysy itseltäsi:
Alkoiko kipu jonkin tapaturman seurauksena?
Oletko rasittanut itseäsi aiempaa enemmän?
Hellittääkö kipu rasitusta vähentämällä?
Auttavatko tulehduskipulääkkeet?
Jos et tiedä kivun syytä, hakeudu heti lääkärin vastaanotolle. Äkillistä tai vamman aiheuttamaa kipua ei kannata jäädä seurailemaan.
Rasituksesta alkanutta kipua voi tarkkailla kotioloissa jonkin aikaa ja samalla pohtia, mikä kivun taustalla on. Jos kipu ja oireilu ei hellitä rasitustasoa laskemalla tai apteekista saatavilla tulehduskipulääkkeillä, kannattaa hakeutua aiheeseen perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Kyseisiin vaivoihin tai vammoihin perehtynyt erikoislääkäri osaa sanoa, miten vamman kanssa kannattaa edetä: täytyykö liikkumista rajoittaa, vai vaatiiko vamma lisätutkimuksia tai hoitoa. Mitä aiemmin hoito aloitetaan, sitä parempi lopputulos yleensä saadaan.
Liikkuminen kivun ja vamman sallimissa rajoissa on suositeltavaa. Liikkuminen saa aineenvaihdunnan pysymään käynnissä. Liikunta myös kohottaa mielialaa. Kehon pitäminen toimintakuntoisena edesauttaa toipumista.
Jos jalka muljahtaa ja kipu ei mene ohi, on tutkimuksiin syytä hakeutua heti. Odottamisesta on harvoin hyötyä.
Selkäkipu voi olla lihasperäistä, tapaturman aiheuttamaa tai kipu voi heijastua selkään muualta kehosta. Selkäkipua kannattaa hoitaa ja tutkia kokonaisvaltaisesti.
Lonkkakipu tuntuu yleensä syvällä nivusessa. Kipu voi johtua vammasta tai anatomisesta tai toiminnallisesta syystä.
Polvikivun taustalla voi olla kuluma, rasitus tai tapaturman aiheuttama vamma. Kipua hoidetaan levolla, kuntoutuksella ja tarvittaessa leikkauksella.
Olkapään kipua voi aiheuttaa sijoiltaanmeno, kiertäjäkalvosimen repeämä ja rasitusvammat. Olkapääkipu kannattaa tutkia, sillä kipu voi johtaa väsymyskierteeseen.
Solisluun sijoiltaanmeno ja solisluun murtuma ovat yleisiä tapaturmaisia vammoja. Hankalimmat vammat hoidetaan solisluuleikkauksella ja kuntoutuksella.
Kyynärpääkipua saattaa aiheuttaa rasitus tai kaatuminen. Osa kyynärpäämurtumista parantuu muutaman viikon levolla, toiset vaativat leikkauksen ja pitkäaikaisen kuntoutuksen.
Käden tai ranteen kipu voi johtua rasituksesta tai äkillisestä tapaturmasta. Kipu voi hellittää ajan kanssa, mutta vammat tulee aina tutkia vastaanotolla.
Niskat tai hartiat jumissa? Niska-hartiaseudun ongelmien hoito on muuttunut passiivisesta hieronnasta siihen, että pyritään vaikuttamaan kipujen juurisyihin.