Närästys on polttava tai korventava tunne rintalastan takana. Lievä ja satunnainen närästys on vaaratonta, mutta jatkuvana oireena se on yksi merkki refluksitaudista.
Närästys on polttava tai korventava tunne rintalastan takana. Lievä ja satunnainen närästys on vaaratonta, mutta jatkuvana oireena se on yksi merkki refluksitaudista.
Närästys on polttava tai korventava tunne rintalastan takana. Toisinaan siihen liittyy myös tunne karvaan tai happaman nousemisesta nieluun. Lievä ja satunnainen närästys on vaaratonta ja varsin yleistä, mutta jatkuvana oireena se on eräs merkki refluksitaudista. Vaikeita refluksioireita voi olla vaikea erottaa vakavista sydänperäisistä oireista.
Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.
Varaa aika suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.
Refluksitautia esiintyy länsimaissa noin 20 prosentilla väestöstä. Refluksitaudissa mahan hapan sisältö pääsee nousemaan ruokatorveen, kun ruokatorven alaosan sulkijalihas ei täysin onnistu estämään sen takaisinvirtausta. Tämä aiheuttaa poltteen tunnetta etenkin makuulla ollessa ja ruokailun jälkeen. Mahan sisältö voi nousta nieluun asti. Pahoinvointi ja oksentelu eivät kuitenkaan tyypillisesti kuulu refluksitautiin.
Muita oireita voivat esimerkiksi olla
äänen käheys
turvotus
ummetus
mahdolliset yskäkohtaukset etenkin pitkään makuulla olemisen jälkeen.
Satunnaista lievää närästystä voi lievittää ilman reseptiä saatavilla, mahahappoa tilapäisesti parin tunnin ajan neutraloivilla lääkkeillä. Myös elintapojen muutos voi auttaa: esimerkiksi suurten tai rasvaisten annosten syöminen, alkoholin välttäminen, tupakoinnin lopettaminen ja ylipainon vähentäminen voivat vähentää närästysoireita.
Lääkäriin on hyvä hakeutua, jos esiintyy nielemisvaikeuksia tai oksentelua, närästys toistuu useasti viikossa ja kestää pitkään tai jos poltteen lisäksi on muita kipuja. Lääkärin arvioon ja hoitoon tulee hakeutua välittömästi, jos sinulla on epäselvästä syystä johtuva, äkillisesti alkanut puristava rintakipu tai rintakipu, joka pahenee rasituksessa tai hengästyessä, kuten portaita kiivetessä.
Pihlajalinnassa ruoansulatuskanavan asiantuntijat voivat vastaanotolta ohjata tutkimuksiin tai vatsaelinkirurgisiin toimenpiteisiin tarpeen vaatiessa.
Gastroenterologia on vatsaelinsairauksiin ja niiden hoitoon keskittynyt ala. Gastroenterologilta saat apua esimerkiksi närästyksen, suolen toiminnan tai vatsakipujen vaivatessa.
Yleislääkärin vastaanotolle voit tulla minkä tahansa terveysongelman takia.
Osana vatsaelinkirurgiaa tutkitaan erilaisia vatsaelinsairauksia ja suolistovaivoja. Leikkaamalla voidaan hoitaa myös muun muassa sappikiviä sekä pallea- ja nivustyrää.
Pihlajalinnan kokeneet erikoislääkärit tutkivat ruoansulatuskanavan oireita tähystystutkimusten avulla.
Sisätautien erikoislääkäri tutkii, diagnosoi ja hoitaa sisäelinten ja aineenvaihdunnan sairauksia, kuten rinta-, vatsa- tai nivelkipuja.
Vatsaelinsairaudet ja erilaisten suolistovaivojen tutkimukset ja leikkaukset kuuluvat vatsaelinkirurgin eli gastrokirurgin erikoisosaamiseen.