Pihlajalinnan lääkärikeskuksessa Joensuussa pääsee nopeasti ja joustavasti ruoansulatuskanavan tähystystutkimukseen. Asiakkaan ollessa yhteydessä lääkärikeskukseen aika kiireelliseen tähystykseen löytyy yleensä jo viikon sisällä.
Erilaiset vatsa- ja suolisto-oireet ovat hyvin yleisiä. Jos esimerkiksi vatsakipu, närästys, ripuli, ummetus tai veriulosteet vaivaavat, on pelkän oirekuvan perusteella yleensä hankalaa sanoa, onko kyse vatsaelinsairaudesta vai toiminnallisista oireista.
Mahalaukun ja paksusuolen tähystyksiä tekevät Joensuun Pihlajalinnassa kokeneet lääkärit Jorma Heiskanen, Jaakko Aukee ja Seppo Silvasti.
– Suolisto-oireissa on tyypillistä, että sama oire voi olla merkki joko vatsan herkkyydestä tai vakavammasta sairaudesta. Tähystys on kaikista varmin ja nopein tapa selvittää, mistä on kyse, ja sulkea mahdolliset vakavat sairaudet pois, gastrokirurgi Jorma Heiskanen kertoo.
Usein asiakasta jännittää tuleva tähystystutkimus, jolloin tähystyshoitaja Mira Karjalainen vastaa kaikkiin asiakasta askarruttaviin kysymyksiin. Asiakas voi saada harkinnan perusteella tutkimusta varten rentouttavaa esilääkettä ja kipulääkettä.
Joensuun Pihlajalinnan tähystysyksikössä on käytössä vastikään uusittu moderni tähystyslaitteisto, jolla on merkittävä vaikutus myös tutkimuksen mukavuuteen asiakkaan kannalta.
– Esimerkiksi paksusuolen tähystys on moderneilla laitteilla huomattavasti aikaisempaa miellyttävämpää, sillä suolen täytössä ilman sijasta käytettävä hiilidioksidi vähentää turvotusta. Lisäksi tähystimen paikanninlaite helpottaa etenemistä, jolloin mahdollinen kipu on vähäisempää, Mira Karjalainen kertoo.
Mahalaukun tähystykseen ei puolestaan liity tavallisesti kipua ollenkaan, mutta nielun ärsytys voi aiheuttaa yökkäilyä. Tähänkin voidaan vaikuttaa paikallisesti puuduttavalla suihkeella.
Jorma Heiskasen mukaan pelko ja jännitys liittyvät usein epätietoisuuteen.
– Ellei tähystämisestä ole aiempaa kokemusta, on ymmärrettävää, että jännittää. Usein etukäteen saatu tieto on peräisin eri kanavista ja usein liioiteltua ja virheellistä. Tärkein tekijä jännityksen ja pelon hälventämiseen on, että tutkimusta ennen ja sen aikana kerromme, mitä ja miksi teemme ja mistä erilaiset tuntemukset johtuvat. Tähän satsaamme erityisesti, Heiskanen kertoo.
Asiakas saa etukäteen tarkat ohjeet tähystykseen valmistautumisesta, ja paluu normaaliin arkeen on mahdollista jo pian tutkimusten jälkeen.
Tähystyshoitaja Mira Karjalainen muistuttaa, että usein vatsavaivojen taustalla on toiminnallinen ongelma. Tähystyksessä monet tärkeät tiedot saadaan jo tutkimuksen yhteydessä, jolloin asiakaskin voi saada mielenrauhan. Vastaanotolla käydään myös läpi mahdolliset muutokset elintapoihin, joilla oireita voi pyrkiä lievittämään.
Myös vakavammat löydökset huomataan kameran avulla heti tähystyksen yhteydessä, ja tarvittaessa samalla voidaan ottaa koepaloja. Tämä on tähystyksen yhteydessä kivutonta.
– Jos tutkimuksessa tehdään jokin vakavampi löydös, opastamme asiakasta jatkotoimenpiteissä. Tuolloin pyörät lähtevät pyörimään hyvin nopeasti ja meiltä lähtee välittömästi lähete keskussairaalaan, jossa potilaan hoito jatkuu, Mira Karjalainen kertoo.
Suomessa aloitetaan 1.1.2022 valtakunnalliset suolistosyövän seulonnat, jotka alkavat 60–68-vuotiaista miehistä ja naisista. Seulottavat saavat kotiin kirjeen, joka sisältää tarvittavat tiedot ja ohjeet seulontaan osallistumisesta. Mikäli seulottavan ulosteen verinäyte on positiivinen, kuuluu jatkotutkimuksiin yleensä paksusuolen tähystys eli kolonoskopia.
Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa. Suolistosyöpien määrä on lisääntynyt Suomessa tasaisesti, ja niiden aikaisempi havaitseminen seulontojen avulla vähentää keskipitkällä ja pitkällä välillä terveydenhuollon kustannuksia. Lisäksi muutos siirtää painopistettä raskaista korjaavista palveluista ennaltaehkäiseviin ja varhaisiin palveluihin.
Pihlajalinna Joensuun tähystysyksikkö
Tähystyksen ajanvaraus p. 010 312 115
Tähystykseen liittyvät kysymykset p. 010 312 115 ja Mira Karjalainen p. 044 4180 420
Torikatu 25 A, 80100 Joensuu
Teksti: Karjalan Heili 29.12.2021