HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Pariterapia

Pariterapia auttaa parantamaan suhteenne laatua, lisäämään ymmärrystä toisistanne ja vahvistamaan yhteyttänne, riippumatta nykyisestä tilanteestanne

Pariterapia

Pariterapia auttaa parantamaan suhteenne laatua, lisäämään ymmärrystä toisistanne ja vahvistamaan yhteyttänne, riippumatta nykyisestä tilanteestanne

Pariterapia lisää ymmärrystä toisistanne

Pariterapia tarjoaa työkaluja, joiden avulla voitte parantaa suhteenne laatua, ymmärrystä toisistanne ja vahvistaa yhteyttänne, oli tilanteenne mikä tahansa.

Varaa aika pariterapiaan

Voit varata ajan pariterapiaan verkkoajanvarauksesta tai soittamalla Mielen huoli -linjalle numeroon 010 312 023 (hinta pvm/mpm). Mielen huoli -linja on avoinna arkisin klo 8–18.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Milloin tulisi hakeutua pariterapiaan?

Pariterapiaan eli parisuhdeterapiaan kannattaa hakeutua aina, kun haluatte parantaa suhdettanne tai syventää yhteyttänne.

Pariterapiasta voi olla apua, jos teillä on vaikeuksia kommunikoida, läheisyys on vähentynyt tai koette epävarmuutta suhteenne tulevaisuudesta.

Pariterapia voi tuoda helpotusta monenlaisiin tilanteisiin, kuten:

  • Parisuhteen arvo- ja rooliristiriidat ja jatkuvat riidat

  • Läheisyyden tai seksuaalisen halun puute

  • Luottamuspula, esimerkiksi uskottomuuden jälkeen

  • Elämänmuutokset, kuten lapsen saaminen, uramuutokset tai eläköityminen

  • Kommunikointivaikeudet

Pariterapian tavoitteena on lievittää henkistä kuormitusta ja parantaa kummankin taitoja käsitellä parisuhteen ongelmia. Tämä voi edistää sekä parisuhteen että yksilöllistä mielen hyvinvointia.

Missä tilanteessa voin hakeutua pariterapiaan?

Pariterapiassa voidaan käsitellä monenlaisia aiheita, jotka vaikuttavat parisuhteeseenne. Näihin voivat kuulua:

  • Masennus tai ahdistus, joka heijastuu parisuhteeseen

  • Stressin tai post-traumaattisen stressin vaikutus suhteeseen

  • Erotilanteiden käsittely ja päätöksenteon tukeminen

  • Aikuisen tai lapsen ADHD:n vaikutus parisuhteeseen

  • Riippuvuudet, jotka kuormittavat parisuhdetta

Pariterapiassa voidaan käsitellä myös hyväksikäytön ja väkivallan ongelmia. Kaikkia suhteenne kysymyksiä tai ongelmia käsitellään turvallisesti ja luottamuksellisesti. Jos tilanne on akuutti, suosittelemme ottamaan yhteyttä Nollalinjaan nollalinja.fi tai Ensi- ja turvakotien liittoon ensijaturvakotienliitto.fi saadaksenne välitöntä apua.

Olipa kyseessä pieni arjen haaste tai syvempi kriisi, sitä ei tarvitse kohdata yksin.

Kenelle pariterapia on tarkoitettu?

Pariterapia on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat ymmärtää toisiaan paremmin ja rakentaa vahvemman, kestävämmän suhteen.

Pariterapia soveltuu myös esimerkiksi uusperheiden, monikulttuuristen perheiden sekä seksuaalivähemmistöjen parisuhdetta koskevien erityiskysymysten käsittelyyn.

Pariterapian aloittaminen voi herättää monia kysymyksiä ja jopa jännitystä. Se on täysin ymmärrettävää, mutta tärkeintä on muistaa, että sinun ei tarvitse valmistautua täydellisesti tai osata sanoittaa tunteitasi juuri oikealla tavalla.

Pariterapia on turvallinen tila, jossa ammattilainen on rinnallanne auttamassa, ohjaamassa keskustelua ja tukemassa teitä. Teidän ei tarvitse tietää etukäteen, mitä sanoa tai miten toimia.

Aloittaminen ei vaadi muuta kuin molempien tahdon parantaa suhdettanne.

Mitä pariterapiassa tapahtuu?

Pariterapian ensimmäisellä käynnillä ammattilainen määrittää kanssanne selkeän aiheen, johon haluatte keskittyä, sekä terapian tavoitteet. Vastaanottojen määrät ja pituudet suunnitellaan ensimmäisellä kerralla tilanteenne mukaan. Pariterapia voi olla lyhyt- tai pitkäkestoista, riippuen teidän tarpeistanne ja tilanteestanne.

Pariterapiassa keskustelu on keskeistä, mutta lisäksi voidaan käyttää myös harjoituksia ja muita menetelmiä, jotka tukevat terapian tavoitteiden saavuttamista sekä lisäävät arjen hyvinvointia.

Pariterapiaa voi antaa vain erikoistunut ammattilainen. Asiantuntijat voivat edustaa eri suuntauksia, kuten tunnekeskeinen, ratkaisukeskeinen, kognitiivinen ja systeeminen pariterapia, joista jokainen lähestyy parisuhteen haasteita hieman eri näkökulmasta.

Voit tiedustella Mielen huoli -linjalta, mikä suuntaus voisi sopia teidän tilanteeseenne.

Miten pariterapiaan pääsee?

Voit hakeutua pariterapeutin vastaanotolle omakustanteisesti milloin vain. Pihlajalinnassa pariterapia voidaan käynnistää noin 1–7 vuorokauden kuluttua yhteydenotosta.

Paripsykoterapiaan on mahdollista saada Kelan tukea samoilla ehdoilla kuin muuhunkin kuntoutuspsykoterapiaan. Tuen hakemista varten tarvitaan psykiatrin B-lausunto, jossa arvioidaan paripsykoterapian tarve. Jos parisuhdehaasteet liittyvät mielenterveyteen, kannattaa rohkeasti keskustella lääkärin kanssa ja selvittää mahdollisuus saada tukea kuntoutuspsykoterapiaan.

Mielen Pihlajalinnan asiantuntijapalvelut

Oman mielen esteiden, kuten murehtimisen, ahdistuksen tai muun hankalan tunteen kanssa ei tarvitse jäädä yksin: ammattiapua on ulottuvillasi. Mielen Pihlajalinnasta saat apua pieniin ja suuriin mielen hyvinvointiin liittyviin asioihin.

Nainen keskustelee toisen henkilön kanssa rauhallisessa ympäristössä, ilmentäen ammatillista vuorovaikutusta ja luottamuksellista keskustelua esimerkiksi terapiatilanteessa.

Psykologi

Psykologi on ihmisen käyttäytymisen, ajattelun ja tunne-elämän asiantuntija. Psykologilta saa apua ja tukea elämän kriisi- ja ongelmatilanteissa.

Hymyilevä lääkäri istuu rauhallisessa ympäristössä, yllään valkoinen lääkärintakki, ilmentäen ammatillisuutta ja ystävällisyyttä potilaskohtaamisessa.

Psykiatri

Psykiatrian erikoislääkäri on erikoistunut mielenterveyden häiriöiden ja sairauksien hoitoon. Psykiatrin vastaanotolle voi hakeutua matalalla kynnyksellä.

Kaksi ihmistä pitelee toisiaan kädestä sängyllä, kuvastaen läheisyyttä, intiimiä yhteyttä ja luottamusta.

Seksuaalineuvonta ja -terapia

Seksuaaliterapialla pyritään muokkaamaan seksuaalisuuteen liittyviä tunteita ja vaikuttamaan positiivisesti omaan tai parisuhteen seksuaalisuuteen.

Nainen venyttelee sängyssä hyvin levänneenä.

Univalmennus

Univalmennuksessa kartoitetaan unettomuuden taustalla vaikuttavia tekijöitä, ja opitaan konkreettisia keinoja unettomuuden hoitoon.

Vaaleahiuksinen asiakas istuu psykoterapeutin vastaanottohuoneessa, jossa on persikanvärinen seinä.

Psykoterapeutti

Psykoterapeutti antaa apua toiminta- ja ajattelumallien työstämiseen tai muuttamiseen. Tarjoamme psykoterapiaa tai lyhytpsykoterapiaa kaikenikäisille yksilöille kuin perheillekin.

Hinnasto

Mielen Pihlajalinnan palveluiden hinnat löydät hinnastosta.