HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Raitapaitainen tyttö, jolla on poninhäntä, seisoo Pihlajalinnan käytävällä ja hymyilee lääkärille, joka on selin katsojaan.

Spirometria

Spirometria auttaa arvioimaan lapsen tai aikuisen keuhkojen toimintaa. Tutkimusta käytetään muun muassa astman ja keuhkoahtaumataudin diagnosoinnissa.

Spirometria

Spirometria auttaa arvioimaan lapsen tai aikuisen keuhkojen toimintaa. Tutkimusta käytetään muun muassa astman ja keuhkoahtaumataudin diagnosoinnissa.

Ajanvaraus

Spirometriatutkimukset vaativat lääkärin, kuten allergologin, lähetteen. Tutkimukset toteutetaan joko hoitajan vastaanotolla tai laboratoriossa.

Varaa aika joko lapsen astman tai aikuisten astman asiantuntijoille suoraan verkosta. Astman asiantuntijat voivat arvioida tutkimuksen tarpeellisuuden myös muiden keuhkosairauksien kohdalla.

Jos sinulla on lähete, voit varata ajan tutkimuksiin puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Kenelle spirometriatutkimus soveltuu?

Spirometriatutkimuksia tehdään kouluikäisistä lapsista ylöspäin. Tutkimus vaatii oikeanlaisen hengitystekniikan hallinnan, joka voi olla haastavaa nuoremmille lapsille. Yläikärajaa tutkimukselle ei ole ja sitä käytetään myös aikuisten keuhkojen toiminnan arviointiin.

Miten tutkimukseen tulee valmistautua?

Tutkimuksen ajanvarauksen yhteydessä käydään läpi ennakkoon, mitä tutkimuksessa tulee tapahtumaan. Jotta tutkimustulokset olisivat luotettavia, tulee asiakkaan olla:

  • infektiovapaa viimeisen kahden viikon ajalta

  • ilman raskasta fyysistä rasitusta 2 tuntia ennen tutkimusta

  • tupakoimatta 2 tuntia ennen tutkimusta

  • juomatta kofeiinipitoisia juomia 4 tuntia ennen tutkimusta

  • syömättä raskasta ateriaa 4 tuntia ennen tutkimusta

  • ilman alkoholijuomia vuorokausi ennen koetta.

Lääkäri voi antaa myös tarkempia ohjeita lääkityksen osalta ennen tutkimusta.

Jos spirometriatutkimuksen yhteydessä tehdään myös ulkona tapahtuva juoksurasituskoe, on tärkeää varustautua sään vaatimilla vaatetuksella sekä kengillä. Pakkasrajana juoksuosuudelle on -20 °C. Poikkeustapauksia voidaan tehdä lasten kanssa, jotka ovat tottuneet kylmempiin olosuhteisiin.

Mitä tutkimuksen aikana tapahtuu?

Spirometrian avulla tutkitaan keuhkojen tilavuutta ja ilman virtausta keuhkoputkissa. Lasten kohdalla spirometriatutkimukseen liitetään usein juoksurasituskoe sekä bronkodilataatiokoe. Tällöin tutkimus aloitetaan lepohengityksen mittauksella, jolloin lapsi tai nuori hengittää suukappaleen kautta spirometrialaitteeseen hoitajan ohjeistuksen mukaisesti. Mittauksia tehdään useita, minkä jälkeen siirrytään juoksurasituskokeeseen. Rasituskokeen aikana lapsi tai nuori juoksee 6-12 minuutin ajan, riippuen siitä kuinka hyvä peruskunto hänellä on. Paljon urheilevat nuoret vaativat pidemmän juoksuajan, jotta riittävä sydämensykkeen taso ja rasitus saadaan aikaiseksi. Juoksun jälkeen mitataan rasituksen vaikutus hengitykseen.

Rasituskokeen jälkeen tulee vuoroon bronkodilataatiokoe, jolla tutkitaan astmalääkkeen vaikutusta. Lapselle annetaan keuhkoputkia avaavaa lääkettä, minkä jälkeen odotetaan noin 15 minuuttia, jotta lääke alkaa vaikuttaa. Tämän jälkeen puhallusmittaukset tehdään vielä uudelleen. Yhteensä tutkimukset kestävät noin 1,5 tuntia.

Aikuisten keuhkoja tutkittaessa tehdään usein vain perustutkimus ilman rasitusosiota. Spirometrian yhteydessä tarkastellaan usein myös keuhkoputkia avaavan lääkkeen vaikutusta. Keuhkofunktiotutkimukset vievät pääsääntöisesti aikaa enintään tunnin.

Tutkimukset suoritetaan joko hoitajan vastaanotolla tai laboratoriossa. Tutkimustulokset analysoi aina lääkäri, joka suunnittelee hoidon tai päättää mahdollisista jatkotutkimuksista.

Miten spirometriatutkimukseen pääsee?

Spirometriatutkimukseen tarvitaan lääkärin lähete. Allergologi sekä keuhkosairauksien erikoislääkäri voivat todeta vastaanotollaan tutkimuksen tarpeellisuuden. Lasten tapauksissa myös lastenlääkäri voi ohjata spirometriatutkimuksiin.

Itse tutkimukset suoritetaan joko hoitajan vastaanotolla tai laboratoriossa. Tutkimustulokset analysoi aina lääkäri, joka suunnittelee hoidon tai päättää mahdollisista jatkotutkimuksista.

Muut keuhkojen tutkimus- ja asiantuntijapalvelut Pihlajalinnassa

Kaksi hymyilevää Pihlajalinnan hoitajaa pukeutuneina liiloihin työasuihin vaalean persikanvärisen taustan edessä.

Laboratorio

Pihlajalinna tarjoaa kattavat laboratoriotutkimukset. Tutkimukset järjestyvät usein jo vastaanottokäynnin yhteydessä. Saatavilla myös laboratoriotutkimuksia ilman lähetettä.

Vaaleahiuksinen naislääkäri, jolla on punaraitainen paita ja Pihlajalinnan lääkäritakki, katsoo kameraan lasisen parvekekaiteen edessä.

Röntgenkuvaus

Perinteinen röntgenkuvaus on nopea lääketieteellinen kuvantamismenetelmä, jonka tutkimuskohteita ovat luusto, keuhkot, poskiontelot sekä vatsa.

Silmälasipäinen mieslääkäri ja mustapaitainen mieshoitaja seisovat Pihlajalinnan lääkärikeskuksen tiloissa ja hymyilevät.

Kliininen fysiologia

Pihlajalinnassa tehdään kattavasti kliinisen fysiologian eri tutkimuksia. Tutkimukseen pääset lääkärin lähetteellä.

Keuhkolääkäri

Keuhkosairauksien erikoislääkäriltä saat apua sekä akuutteihin että kroonisiin keuhkosairauksiin, kuten astmaan, keuhkoahtaumatautiin ja keuhkokudoksen sairauksiin.

Vaaleahiuksinen naislääkäri, jolla on punaraitainen paita ja Pihlajalinnan lääkäritakki, katsoo kameraan lasisen parvekekaiteen edessä.

Allergologi

Allergologian erikoislääkärit auttavat kaiken ikäisiä allergisten sairauksien sekä astman hoidossa. Allergologin vastaanotolta saa apua myös ihottuman hoitoon.

Lapsi ja lääkäri käytävällä

Lastenlääkäri eli pediatri

Pihlajalinnan mukavien lastenlääkärien ansiosta lääkärikäyntiä ei tarvitse jännittää. Meiltä saa avun niin pieniin kuin suuriinkin vaivoihin – pidämme huolta pienimmistä!