HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Sporttinen mies nojaa polviinsa hieman hengästyneen näköisenä

Polven eturistisidevamma

Useimmiten polven eturistisidevamma syntyy urheillessa.

Polven eturistisidevamma

Useimmiten polven eturistisidevamma syntyy urheillessa.

Polven eturistisidevammasta lyhyesti

Eturistiside sijaitsee polven keskellä ja sen tehtävänä on vakauttaa polvea. Useimmiten eturistisidevamma syntyy urheillessa. Vamman tutkiminen vaatii aina asiantuntevan lääkärin arvion.

Suomessa leikataan vuosittain vajaa 3 000 eturistisidevammaa. Meillä Pihlajalinnassa on vankka kokemus polvivammojen hoidosta alkututkimuksista toipumiseen saakka. Eturistisidepotilaan hoitopolku on hioutunut mahdollisimman toimivaksi ja tehokkaaksi, ja näin asiakas pääsee mahdollisimman pian palaamaan urheilun ja töiden pariin.

Varaa aika polvivaivojen ja -vammojen asiantuntijalle

Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.

Varaa aika suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Onko hoidolla kiire?

Pihlajalinnan päivystyksissä lääkärit sekä muut asiantuntijat auttavat äkillisen sairauden tai tapaturman yllättäessä.

Päivystyksistämme lyhyesti:

  • Pihlajalinnassa sinua palvelevat yleislääkäripäivystys, tapaturmapäivystys ja lasten päivystys.

  • Voit tulla päivystykseen toimipisteestä riippuen joko ajanvarauksella tai ilman.

  • Hoidamme kaikissa päivystyksissä myös lapsipotilaita.

Lue lisää Pihlajalinnan päivystyksistä

Onko sinulla vakuutus?

Pihlajalinnassa asioit helposti vakuutuksen kanssa. Palvelemme kaikkien vakuutusyhtiöiden asiakkaita sairauden tai tapaturman hoidossa.

Ohjeita asiointiin:

  • Voit varata ajan suoraan verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme.

  • Varmista vakuutusehdoistasi tai vakuutusyhtiöltäsi, mitä palveluita vakuutuksesi korvaa.

  • Voit aina maksaa käynnin ensin itse ja hakea korvausta vakuutusyhtiöltäsi jälkikäteen.

Lue lisää vakuutusasioinnista

Miten eturistisidevamma syntyy?

Polven eturistisidevamma, tuttavallisemmin ACL-vamma, tapahtuu yleensä urheillessa. Tyypillisesti vamma syntyy, kun jalkaan tulee voimakas kiertoliike hidastuvassa liikkeessä jalkaterän ollessa lukkiutuneena tiukasti alustaan. Eturistisidevamma voi tapahtua esimerkiksi pallopeleissä, joissa on paljon suunnanmuutoksia liukumattomalla alustalla: jalkaterä tarraa alustaan suuntaa muuttaessa, jolloin jalkaan syntyy vääntö- ja kiertoliike. Eturistisidevammoja tulee enemmän naisille kuin miehille. Naisten suhteellisesti suuremman osuuden ajatellaan liittyvän tiettyihin anatomisiin eroihin ja heikompaan lihasvoiman.

Urheilulajeja, joissa tapahtuu eniten eturistisidevammoja:

  • salibandy

  • jalkapallo

  • futsal

  • budolajit

  • laskettelu

  • amerikkalainen jalkapallo

  • rugby

Mistä tietää, onko kyseessä eturistisidevamma?

Eturistisidevammalle tyypillistä on välitön kipu, polven turpoaminen, jalalle varaaminen ja polven täysi ojentaminen voi olla vaikeaa. Turvotuksen aiheuttaa usein veripolvi, joka aiheutuu eturistisiteen repeytymisestä. Eturistisidevamman tutkiminen vaatii aina asiantuntevan lääkärin arvion. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos jalka turpoaa, on kipeä eikä sille voi varata painoa.

Eturistisidevamman diagnosointi

Eturistisidevamman tutkimus lähtee ortopedin kliinisestä tutkimuksesta. Kliinisen tutkimuksen perusteella ortopedille voi jo herättää epäily eturistisidevammasta. Joskus polvi voi olla niin kipeä, ettei kliininen tutkimus onnistu kunnolla.

Jos jalalla ei voi astua, varmistetaan röntgenkuvauksella, ettei kyseessä ole polven alueen murtuma. Eturistisidevammoihin liittyy harvoin röntgenkuvien tarkkuuden rajoissa nähtäviä murtumia, vaikka se on mahdollista. Eturistisidevamma vaatii aina magneettitutkimuksen. Magneettikuvauksella varmistetaan eturistisiteen vamma ja selvitetään mahdolliset liitännäisvammat, joita voi olla esimerkiksi nivelkierukan repeämä, muiden nivelsiteiden yhtäaikainen repeämä tai rustovauriot.

Tutustu: Kuvantamisen palvelut

Eturistisidevamman hoito

Polviin erikoistunut ortopedi arvioi ja päättää tapahtuma- ja oirekuvauksen, kliinisen tutkimuksen sekä kuvantamistulosten perusteella sopivan hoitomuodon.

Kun eturistisidevamma tapahtuu, jalalla varaaminen voi olla vaikeaa ja kivuliasta. Kyynärsauvat, kipulääke ja kylmähoito toimivat hyvänä ensiapuna ennen lääkärille pääsyä.

Eturistisidevamma voidaan hoitaa joko kuntouttamalla tai leikkaamalla, mikäli liitännäisvammat eivät edellytä leikkaushoitoa.

Kuntoutuksen tarkoitus on palauttaa polven liikelaajuudet, lihastoiminta ja -voimat sekä hallinta vammaa edeltävälle tasolle. Fysioterapia aloitetaan välittömästi akuutin kipuvaiheen jälkeen, keskimäärin 1–2 viikkoa vammasta. Kuntoutuksen kesto vammasta urheilukuntoon on keskimäärin neljä kuukautta, mutta siinä on yksilöllistä vaihtelua.

Eturistisideleikkaus

Eturistisideleikkauksessa epävakaasta polvesta tehdään vakaa. Leikkauksessa repeytynyt ristiside korvataan jännesiirteellä (rekonstruktio).

Leikkaushoidosta päättää aina polviin erikoistunut ortopedi. Leikkauspäätökseen vaikuttavat potilaskohtaiset asiat, kuten ikä, perussairaudet ja harrastukset. Mahdolliset liitännäisvammat vaikuttavat myös leikkauspäätökseen. Esimerkiksi nivelkierukan yhtäaikainen repeämä vaatii jo itsessään leikkaushoidon. Mikäli kuntoutushoidosta huolimatta polvi on epävakaa, leikkaus on perusteltu.

Lue lisää: Polvileikkaus

Kuntoutusta ennen leikkausta ja sen jälkeen

Leikkaus voidaan tehdä vasta, kun polven turvotus on hellittänyt, polvi ojentuu suoraksi ja reisilihas toimii. Tähän menee yleensä 2–6 viikkoa vamman tapahtumisesta. Harjoitukset vaativat fysioterapeutin ohjausta.

Heti leikkauksen jälkeen kuntoutus jatkuu fysioterapeutin ohjein. Lääkäri valvoo yhdessä fysioterapeutin kanssa, että kuntoutus etenee toivotulla tavalla. He päättävät yhdessä, milloin on hyvä aika palata takaisin urheilun pariin.

Toipuminen on aina yksilöllistä, mutta keskimäärin polvi on valmis vaarallisiin lajeihin noin yhdeksän kuukauden päästä leikkauksesta.

Polven vammojen ja kiputilojen asiantuntijapalvelut Pihlajalinnassa

Pihlajalinnassa on kattavasti palveluja polvivammojen ja -kivun tutkimiseen ja hoitoon. Apua saat seuraavista tutkimuspalveluista sekä vastaanotoista.

Silmälasipäinen naislääkäri katsoo kameraan ja hymyilee Pihlajalinnan lääkäritakissa.

Ortopedi

Ortopedi on tuki- ja liikuntaelinten vaivojen ja tapaturmien leikkaushoitoon erikoistunut lääkäri. Ortopediltä saat apua akuutteihin ja kroonisiin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin.

Pihlajalinnan hoitaja seisoo kuvantamislaitteen edessä.

Kuvantaminen

Pihlajalinnan toimipisteissä tarjoamme monipuolista kuvantamisen osaamista nykyaikaisilla laitteilla.

Kuntoutuksen asiantuntija käsittelee potilaan polvea hoitopöydällä.

Polven kuntoutus

Polven kuntoutus tähtää polven toiminnan normalisoimiseen erilaisten harjoitteiden avulla.

Nainen nojaa polvea fysioterapeutin kättä vasten kuntosalilla.

Urheiluklinikka

Urheiluklinikalta saat apua urheiluvammojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn sekä muihin urheilijan kohtaamiin terveyshaasteisiin. Klinikalla sinua auttavat alan parhaat asiantuntijat.