Astman lisäksi elintapojen tai työperäisten hengitysongelmien diagnosoinnissa käytetään keuhkofunktiotutkimusta. Tutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete.
Astman lisäksi elintapojen tai työperäisten hengitysongelmien diagnosoinnissa käytetään keuhkofunktiotutkimusta. Tutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete.
Keuhkofunktiotutkimukset vaativat lääkärin, kuten allergologin, lähetteen. Tutkimukset toteutetaan hoitajan vastaanotolla tai laboratoriossa.
Varaa aika joko lapsen astman tai aikuisten astman asiantuntijoille suoraan verkosta. Astman asiantuntijat voivat arvioida tutkimuksen tarpeellisuuden myös muiden keuhkosairauksien kohdalla.
Jos sinulla on lähete, voit varata ajan tutkimuksiin puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.
Jos lapsella on havaittavissa pitkittynyttä tai epämääräistä yskää tai hengitystieinfektio ei ota parantuakseen, on keuhkot syytä tutkia. Usein myös rasituksen siedossa on havaittavissa heikentymistä, eikä lapsi tai nuori jaksa liikkua ikätovereidensa tasoisesti. Epämääräinen limaisuus voi olla myös syy, jonka vuoksi keuhkofunktiotutkimukset voivat olla tarpeen.
Aikuisten kohdalla hengitysvaikeuksien tai pitkittyneen yskän lisäksi tupakointihistoria, työperäinen altistuminen hengitysteitä ärsyttäville tai vahingoittaville aineille voivat olla syitä, miksi lääkäri ohjaa potilaan tutkimuksiin.
Yleisimmät keuhkofunktiotutkimukset ovat oskillometria ja spirometria. Lapsen tai nuoren ikä määrittää sen, millainen tutkimus on hänelle sopiva. Oskillometriatutkimus on pääsääntöisesti noin 3–7-vuotiaille soveltuva, kun taas spirometriatutkimuksia tehdään kouluikäisistä ylöspäin. Yläikärajaa spirometriatutkimuksille ei ole ja se soveltuu myös aikuisten keuhkojen tutkimukseen.
Lisäksi Pihlajalinnassa tehdään uloshengityksen typpioksidimittauksia. Typpioksidimittaus voidaan tehdä lääkärin vastaanottokäynnin yhteydessä ja toimenpiteenä se on nopea. Mittauksella saadaan lisätietoa hoitotasapainosta, eritoten astmalääkkeen käytöstä ja sen vaikutuksesta.
Helsingissä Dextra Munkkivuoren toimipisteessä on myös käytössä alle 3-vuotiaiden astmadiagnoosia varten kehitetty Ventica-laite. Laitteen saa kotiin lainaan ja se mittaa pikkulapsen hengitystyötä yön aikana.
Lue lisää Ventica-laitteesta: Ventica-laite tarjoaa täsmällisyyttä pikkulasten astman diagnostiikkaan
Jos lapsella tai nuorella epäillään astmaa, aloitetaan vaivojen tutkiminen lääkärin, esimerkiksi allergologin vastaanotolla. Aikuisten tapauksessa myös keuhkosairauksien erikoislääkäri voi tutkia epäilyä keuhkosairauksista.
Vastaanottokäynnin perusteella lääkäri kirjoittaa lähetteen keuhkotutkimuksiin. Lääkäri analysoi tutkimustulokset ja suunnittelee hoidon tai päättää mahdollisista jatkotutkimuksista.
Pihlajalinna tarjoaa kattavat laboratoriotutkimukset. Tutkimukset järjestyvät usein jo vastaanottokäynnin yhteydessä. Saatavilla myös laboratoriotutkimuksia ilman lähetettä.
Perinteinen röntgenkuvaus on nopea lääketieteellinen kuvantamismenetelmä, jonka tutkimuskohteita ovat luusto, keuhkot, poskiontelot sekä vatsa.
Pihlajalinnassa tehdään kattavasti kliinisen fysiologian eri tutkimuksia. Tutkimukseen pääset lääkärin lähetteellä.
Keuhkosairauksien erikoislääkäriltä saat apua sekä akuutteihin että kroonisiin keuhkosairauksiin, kuten astmaan, keuhkoahtaumatautiin ja keuhkokudoksen sairauksiin.
Allergologian erikoislääkärit auttavat kaiken ikäisiä allergisten sairauksien sekä astman hoidossa. Allergologin vastaanotolta saa apua myös ihottuman hoitoon.
Pihlajalinnan mukavien lastenlääkärien ansiosta lääkärikäyntiä ei tarvitse jännittää. Meiltä saa avun niin pieniin kuin suuriinkin vaivoihin – pidämme huolta pienimmistä!