HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Nainen pitelee sääriään valoisassa huoneessa

Suonikohjut

Suonikohjut ovat yleinen vaiva. Niistä kärsivät kaikenikäiset, mutta erityisesti suonikohjuja on yli 40-vuotiailla naisilla.

Suonikohjut

Suonikohjut ovat yleinen vaiva. Niistä kärsivät kaikenikäiset, mutta erityisesti suonikohjuja on yli 40-vuotiailla naisilla.

Suonikohjuista lyhyesti

Suonikohjut ovat yleinen vaiva, ja jopa neljällä viidestä työikäisestä on lieviä suonikohjuja. Suonikohjuista kärsivät kaikenikäiset, mutta niitä on erityisesti yli 40-vuotiailla naisilla. Suonikohjujen ilmaantumiseen vaikuttavat perintötekijät, ylipaino ja synnytykset. Tavallisimmin suonikohjuja on säären etuosassa ja pohkeissa, mutta välillä myös reisissä.

Varaa aika suonikohjuihin erikoistuneelle asiantuntijalle

Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.

Varaa aika suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Miten suonikohjut syntyvät ja oireilevat?

Suonikohjut syntyvät, kun jalkojen laskimoläpät eivät toimi normaalisti. Normaalin laskimon toiminta perustuu toimivaan pohje-lihaspumppujärjestelmään, jonka ansiosta laskimot tyhjentyvät. Suonikohjujen kehittyessä laskimoiden läpät eivät toimi oikein, minkä vuoksi veri virtaa takaisin suoniin ja jalkoihin syntyy painetta. Laskimo pullistuu samalla, koska se on löysä putki. Tilaa kutsutaan laskimoiden vajaatoiminnaksi. Laskimoiden vajaatoiminta aiheuttaa myös turvotusta, koska nestettä pääsee tihkumaan verisuonten ulkopuolelle. Turvotus lisääntyy yleensä päivän aikana ja on pahimmillaan iltaisin.

Suonikohjut oireilevat usein särkynä, turvotuksena, paineentunteena, väsymyksenä, kutinana ja suonenvetona. Jaloissa voi olla myös ihottumaa tai tuntua kummallista liikettä – aivan kuin pieni hiiri juoksentelisi jalassa. Suonikohjut näkyvät usein päällepäin ihon alta pullottavina sinertävinä muhkuroina, minkä lisäksi iho saattaa tummua. Aina suonikohjuja ei huomaa silmin, koska niitä voi olla myös syvemmällä ihonalaiskudoksessa. Lääkärin hoitoon hakeudutaan tällöin usein epämääräisten jalkakipujen ja -tuntemusten vuoksi.

Suonikohjujen hoito

Tukisukat ovat tuttu suonikohjujen hoitomuoto. Tukisukat voivat vähentää oireita, mutta ne eivät koskaan paranna suonikohjuja, eivätkä estä niiden pahenemista. Tukisukkien käyttö saattaa myös rajoittaa elämää, minkä vuoksi harva kokee ne itselleen hyväksi hoidoksi.

Vialliset suonikohjut kannattaakin poistaa pysyvästi ultraääniohjatuilla hoidoilla. Hoidot ovat syrjäyttäneet lähes täysin perinteiset suonikohjujen leikkaukset, koska ne ovat vaivattomampia ja toipuminen on nopeaa.

Suonikohjuja hoidetaan paljon myös esteettisistä syistä. Ulkonäköön liittyvät seikat huomioidaan meillä aina niissäkin tapauksissa, kun hoitoon hakeudutaan pelkästään terveydellisten syiden vuoksi.

Jos suonikohjujen oireisiin liittyy äkillisesti alkanutta pohkeen turvotusta ja arkuutta, hengenahdistusta tai kuumetta, kannattaa lääkärin vastaanotolle hakeutua välittömästi. Kyseessä voi olla esimerkiksi laskimotukos.

Suonikohjuvaivojen asiantuntijapalvelut Pihlajalinnassa

Pihlajalinnassa on kattavasti palveluja suonikohjujen hoitoon. Apua saat seuraavista tutkimuspalveluista sekä vastaanotoista.

Lähikuva kiven päällä olevan henkilön jaloista, joista toinen jalka koskettaa varpaillaan vettä.

Suonikohjuhoidot

Pihlajalinnassa suonikohjuja hoitavat verisuonikirurgiaan erikoistuneet lääkärit ja sairaanhoitajat.

Silmälasipäinen Pihlajalinnan lääkäri istuu työpöydän ääressä ja hymyilee.

Verisuonikirurgi

Verisuonikirurgi eli verisuonikirurgian erikoislääkäri hoitaa, diagnosoi ja ennaltaehkäisee valtimoiden ja laskimoiden sairauksia.