HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Mies kävelee syksyisessä metsässä sauvojen kanssa, nauttien luonnosta ja raikkaasta ulkoilmasta.

Palleatyrä

Palleatyrässä mahalaukun osa luisuu laajentuneen ruokatorven ja mahalaukun liitoskohdan läpi rintaontelon puolelle. Oireita ovat närästys, rintakipu ja muut epämukavat oireet.

Palleatyrä

Palleatyrässä mahalaukun osa luisuu laajentuneen ruokatorven ja mahalaukun liitoskohdan läpi rintaontelon puolelle. Oireita ovat närästys, rintakipu ja muut epämukavat oireet.

Palleatyrä lyhyesti

Palleatyrä syntyy, kun pallealihaksessa oleva ruokatorven aukko venyy liian väljäksi. Tällöin mahalaukkua voi päästä liukumaan rintaontelon puolelle erityisesti ponnistelun aikana tai makuuasennossa ollessa. Tyypillisiä oireita ovat närästys, rintalastan takainen kouristus tai kipu ja röyhtäily. Joillakin palleatyrä aiheuttaa myös astmaa muistuttavia oireita.

Vaikka palleatyrä on usein hyvälaatuinen sairaus eikä välttämättä johda vakaviin ongelmiin, suuremmat tyrät voivat hankaloittaa arkea. Oireita voidaan hoitaa lääkkeillä ja elämäntapamuutoksilla. Tarvittaessa leikkaushoidolla voidaan palauttaa mahalaukun oikealle paikalleen ja pienentää pallealihaksen aukkoa. Diagnosointi tapahtuu usein tähystyksellä, joka on nopea ja hyvin siedetty toimenpide.

Varaa aika gastrokirurgille

Vatsaelinkirurgiaa tekevät gastrokirurgit. Voit varata ajan gastrokirurgin vastaanotolle arvioon toimenpiteestä.

Onko sinulle jo lähete?

Jos sinulla on jo lähete leikkaukseen, varaa aika asiakaspalvelumme kautta. Asiakaspalvelumme auttaa vuorokauden ympäri.

Mitkä ovat palleatyrän oireet?

Palleatyrän oireet vaihtelevat, mutta yleisimpiä ovat:

  • närästys

  • rintakipu

  • happojen nousu ruokatorveen

  • nielemisvaikeudet

  • hengitysoireet.

Oireet voivat pahentua esimerkiksi makuuasennossa tai raskaan aterian jälkeen.

Mikä aiheuttaa palleatyrän?

Palleatyrän syntyyn vaikuttavat sekä anatomiset tekijät että elämäntavat. Yleisimpiä palleatyrän riskitekijöitä ovat

  • ikä: ikääntyessä pallealihaksen elastisuus heikkenee

  • ylipaino: paine vatsaontelossa venyttää pallealihaksen aukkoa

  • raskaus: lisääntynyt vatsanpaine voi altistaa palleatyrälle

  • toistuvat ponnistelut: esimerkiksi raskas nostaminen, krooninen yskä tai ummetus

  • tupakointi: heikentää ruokatorven lihasten toimintaa

  • synnynnäinen taipumus: joillakin pallealihaksen aukko on luonnostaan normaalia suurempi.

Miten palleatyrää tutkitaan ja hoidetaan?

Palleatyrä diagnosoidaan usein ruokatorven ja mahalaukun tähystyksellä eli gastroskopialla. Tarvittaessa voidaan tehdä myös röntgentutkimuksia tai oireiden syyn tarkemmaksi selvittämiseksi ruokatorven pH-rekisteröinti ja paineenmittaus eli manometria.

Palleatyrää voidaan hoitaa elämäntapamuutoksilla, kuten painonhallinnalla, tupakoinnin lopettamisella ja säännöllisellä ruokailurytmillä sekä ruokavaliolla. Närästysoireita voidaan hoitaa lääkkeellisesti happosalpaajilla ja antasideilla.

Jos oireet ovat voimakkaita, eivätkä muut hoidot auta riittävästi, on syytä harkita leikkaushoitoa. Palleatyräleikkauksessa mahalaukku palautetaan oikealle paikalleen ja pallealihaksen aukko pienennetään.

Milloin lääkäriin?

Gastrokirurgin vastaanotolle on syytä hakeutua, jos oireet ovat hankalia eivätkä tavanomaiset hoitokeinot auta. Jos ruoka tuntuu tarttuvan ruokatorveen, nieleminen aiheuttaa kipua rintalastan taakse tai esiintyy verioksennuksia, on hakeuduttava kiireesti hoitoon.

Uutena oireena esiintyvää refluksista johtuvaa närästystä voi olla vaikea erottaa sydäninfarktin oireista. Gastrokirurgi arvioi tilanteesi ja tekee hoitosuunnitelman.

Pihlajalinnan palleatyrän asiantuntijapalvelut

Vaaleahiuksinen naislääkäri seisoo rusehtavaa taustaa vasten ja hymyilee.

Gastrokirurgi

Vatsaelinsairaudet ja erilaisten suolistovaivojen tutkimukset ja leikkaukset kuuluvat vatsaelinkirurgin eli gastrokirurgin erikoisosaamiseen.

Asiantuntija kuuntelee empaattisesti potilasta.

Ravitsemusterapeutti

Ravitsemusterapeuttimme auttavat sinua ravitsemukseen liittyvissä pulmissa lääkärikeskuksissamme sekä etävastaanotolla.

Painonhallintaklinikka

Painonhallintaklinikalta saat kokonaisvaltaista hoitoa ja pitkäkestoista apua painonhallintaan. Klinikalla sinua auttavat erikoislääkärit sekä muut painonhallinnan asiantuntijat.

Vatsaelinkirurgia

Osana vatsaelinkirurgiaa tutkitaan erilaisia vatsaelinsairauksia ja suolistovaivoja. Leikkaamalla voidaan hoitaa myös muun muassa sappikiviä sekä pallea- ja nivustyrää.