HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Nainen istuu sohvalla ja syö terveellistä salaattia luonnonvalossa, rentoutuneessa kotimiljöössä.

Sappikivet ja sappikivikohtaus

Sappikivet ovat sappirakkoon muodostuneita kovettumia, jotka syntyvät sappinesteen kiteytyessä. Sappikivikohtaus aiheuttaa voimakasta ylävatsakipua ja voi vaatia hoitoa.

Sappikivet ja sappikivikohtaus

Sappikivet ovat sappirakkoon muodostuneita kovettumia, jotka syntyvät sappinesteen kiteytyessä. Sappikivikohtaus aiheuttaa voimakasta ylävatsakipua ja voi vaatia hoitoa.

Mitä ovat sappikivet ja sappikivikohtaus?

Sappikivet ovat yleisiä sappinesteen kovettumia, jotka muodostuvat sappirakkoon. Kiteytynyt sappineste eli kolesterolikivet voivat olla oireettomia tai aiheuttaa sappikivikohtauksia, joiden tyypillisin oire on voimakas ylävatsakipu, joka säteilee usein selkään ja kylkeen. Kohtaukseen voi liittyä pahoinvointia ja oksentelua, ja se voi alkaa äkillisesti, erityisesti raskaiden tai rasvaisten aterioiden jälkeen.

Sappikivitaudista kärsii noin 13–25 % aikuisista. Esiintyvyys on suurinta yli 40-vuotiailla ylipainoisilla naisilla, mutta sappikiviä esiintyy myös nuorilla, miehillä ja lapsilla.

Sappikivien hoitona on yleensä sappirakon poisto tähystysleikkauksella. Diagnoosi tehdään tavallisesti ultraäänitutkimuksella.

Varaa aika gastrokirurgille

Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.

Varaa aika suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Mistä sappikivet johtuvat?

Sappikivien syynä on sappinesteen kiteytyminen, jonka aiheuttaa sappirakon seinämän aineenvaihduntahäiriö. Häiriön taustalla voi olla useita tekijöitä, jotka muuttavat sappinesteen koostumusta ja heikentävät sappirakon toimintaa.

Alttius sappikiville voi olla perinnöllistä. Jos lähisukulaisilla on ollut sappikiviä, riski saada itse sappikiviä kasvaa.

Ikääntyessä sappirakko tyhjenee hitaammin, mikä lisää kivien muodostumisriskiä. Lisäksi passiivinen elämäntapa sekä epäterveellinen ruokavalio voivat vaikuttaa haitallisesti sappirakon toimintaan.

Ylipaino ja runsas rasvankäyttö muuttavat sappinesteen koostumusta ja lisäävät kivien muodostumista. Toisaalta myös nopea painonvaihtelu, kuten laihtuminen ja sen jälkeinen painonnousu, voi myös lisätä sappikivien riskiä.

Estrogeenihormonit voivat lisätä sappihappojen erittymistä ja vähentää sappirakon tyhjenemistä. Tämä voi olla syy, miksi naisilla on suurempi riski saada sappikiviä. Myös raskaus lisää sappikivien todennäköisyyttä.

Lisäksi tietyt sairaudet, kuten diabetes ja maksasairaudet voivat vaikuttaa sappirakon aineenvaihduntaan.

Millaisia ovat sappikivien ja sappikohtauksen oireet?

Sappikivikohtauksen tyypillinen oire on äkillinen ja voimakas ylävatsakipu oikealla, joka voi säteillä selkään, hartiaan, kylkeen tai oikeaan lapaan. Kipu voi kestää muutamasta minuutista useisiin tunteihin. Sappikivikohtaukseen voi liittyä pahoinvointia ja oksentelua.

Sappikivikohtaus voi alkaa tyypillisesti aterian jälkeen tai vasta yöllä. Kipukohtauksen voi laukausta rasvainen ruoka tai tietyt ruuat, kuten kaali, tuore leipä, omenat.

Muista vatsakivuista sappikivikohtauksen voi erottaa siten, että sillä on selkeä alku ja loppu, eikä kipu ole jatkuvaa. Muuten sappikivien erottaminen muista vatsakivuista voi olla vaikeaa ilman lääkärin tutkimuksia.

Sappikivikohtauksen aikana kipua voi lievittää kipulääkkeellä. Jos kipu kestää useita tunteja, kannattaa hakeutua päivystykseen.

Sappikivet voivat aiheuttaa sappitiehyen tukoksen, joka voi hankalimmillaan johtaa maksan toimintahäiriöön tai haimatulehdukseen. Oireet, kuten ihon ja silmien keltaisuus, voimakas kipu ja korkea kuume vaativat välitöntä hoitoa.

Pitääkö oireettomia sappikiviä hoitaa?

Sappikivet voivat olla myös oireettomia, ja ne todetaan usein sattumalta muiden vatsan alueen tutkimusten yhteydessä. Oireettomista sappikivistä ei ole terveydelle haittaa eikä niistä tarvitse olla huolissaan. Niitä ei yleensä tarvitse hoitaa, elleivät ne ala jossain kohtaa oireilla.

Miten sappikiviä tutkitaan ja hoidetaan?

Sappikivitauti todetaan useimmiten ultraäänitutkimuksella. Hoitovaihtoehtona on usein sappikivileikkaus eli sappirakon poisto leikkauksella.

Sappikivien poistamiseksi ei ole lääkettä. Oireita voidaan lievittää nesteytyksellä, terveellisillä elintavoilla ja harvinaisissa tapauksissa lääkityksellä, mikäli leikkaus ei jostain poikkeuksellisesta syystä ole mahdollinen.

Hoitamattomana oireiset sappikivet voivat olla terveysriski. Jos sappikivet tukkivat sappitiet, ne voivat aiheuttaa vakavia komplikaatioita, kuten sappirakon tulehduksen, sappitiehyen tukoksen tai haimatulehduksen. Hoitamattomaan sappikivitautiin liittyy myös lievästi kohonnut sappirakon syövän riski.

Voiko sappikiviä tai sappikivikohtauksia ennaltaehkäistä?

Sappikivien riskiä voi vähentää ylläpitämällä terveellisiä elintapoja, painonhallinnalla ja noudattamalla kuitupitoista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja täysjyväviljoja. Säännöllinen liikunta ja tasainen ruokailurytmi tukevat sappirakon terveyttä.

Jos tietää kärsivänsä sappikivistä, sappikohtauksien riskiä voi vähentää noudattamalla sappiruokavaliota, jossa vältetään erityisesti kovia rasvoja, rasvaisia lihoja, paistettuja ruokia ja runsasta maitotuotteiden käyttöä. Sappiruokavaliossa suositaan kalaa, kanaa ja kasviproteiineja. Myös suurten ruokamäärien välttäminen ja riittävä nesteiden saanti tukevat sappirakon toimintaa.

Sappikivien asiantuntijapalvelut Pihlajalinnassa

Silmälasipäinen mieslääkäri, jolla roikkuu stetoskooppi kaulassa, katsoo kohti kameraa Pihlajalinnan lääkärikeskuksen käytävällä.

Gastrokirurgi

Vatsaelinsairaudet ja erilaisten suolistovaivojen tutkimukset ja leikkaukset kuuluvat vatsaelinkirurgin eli gastrokirurgin erikoisosaamiseen.

Asiantuntija kuuntelee empaattisesti potilasta.

Ravitsemusterapeutti

Ravitsemusterapeuttimme auttavat sinua ravitsemukseen liittyvissä pulmissa lääkärikeskuksissamme sekä etävastaanotolla.

Painonhallintaklinikka

Painonhallintaklinikalta saat kokonaisvaltaista hoitoa ja pitkäkestoista apua painonhallintaan. Klinikalla sinua auttavat erikoislääkärit sekä muut painonhallinnan asiantuntijat.

Valkotakkinen mieslääkäri seisoo Pihlajalinnan käytävällä.

Gastroenterologi

Gastroenterologia on vatsaelinsairauksiin ja niiden hoitoon keskittynyt ala. Gastroenterologilta saat apua esimerkiksi närästyksen, suolen toiminnan tai vatsakipujen vaivatessa.