Haavainen paksusuolentulehdus on pitkäaikainen tulehduksellinen suolistosairaus. Se aiheuttaa paksusuolen, sen limakalvon ja limakalvonalaiskerroksen tulehduksia ja haavaumia.
Haavainen paksusuolentulehdus on pitkäaikainen tulehduksellinen suolistosairaus. Se aiheuttaa paksusuolen, sen limakalvon ja limakalvonalaiskerroksen tulehduksia ja haavaumia.
Haavainen paksusuolentulehdus eli krooninen koliitti on perä- ja paksusuolessa oireileva kroonisiin tulehduksellisiin suolistosairauksiin (IBD) kuuluva suolistotulehdus. Se on melko harvinainen tauti, mutta sen esiintyvyys on nousussa. Uusia sairastapauksia todetaan vuosittain 2 500–3 000. Tauti alkaa yleensä varhaisaikuisuudessa tai 55–60 vuoden iässä.
Haavaisen paksusuolentulehduksen puhkeamissyytä ei tunneta, mutta sen taustalla vaikuttavat perintötekijät sekä suolistobakteerien ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutus. Tautiin ei ole parannuskeinoja, mutta sopivalla lääkehoidolla sen oireet voivat pysyä kurissa pitkiäkin aikoja.
Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.
Varaa aika suoraan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.
Haavaisen paksusuolen tyypillisin oire on viikkoja tai jopa kuukausia jatkuva ripuli ja lisääntynyt ulostamisen tarve. Ulosteet ovat usein limaisia tai jopa verisiä, ja veriulosteet onkin aina syytä tutkia lääkärissä. Taudinkuvaan voi liittyä myös vatsakipua, kuumeilua ja laihtumista.
Taudinkuva on aaltoileva. Noin 10–20 prosentilla sairastuneista oireet ovat aktiivisia koko ajan, useimmilla oireet saattavat olla pitkiäkin aikoja pois ja palata jälleen.
Osalla sairastuneista haavaiseen paksusuolentulehdukseen liittyy myös niveloireita, selkärankareumaa, silmätulehduksia ja sappiteiden tulehduksia.
Lääkäri, yleensä gastroenterologi, toteaa haavaisen paksusuolentulehduksen verikokeilla sekä tähystämällä perä- ja paksusuolen. Verikokeet kertovat tulehdustilasta, ja tähystyksessä otettava koepala antaa varmuuden tulehduksellisesta suolistosairaudesta. Tähystyksessä lääkäri myös näkee, missä kohtaa tulehdus suolistossa sijaitsee, ja osaa näin varmistaa diagnoosin.
Haavaisen paksusuolentulehduksen diagnosointi ja hoito voi alkaa yleislääkärin vastaanotolta, mutta hoidon jatkosta ja sopivasta lääkityksestä huolehtii yleensä gastroenterologi.
Haavaisen paksusuolentulehduksen hoitoon on olemassa erilaisia lääkkeitä, jotka lääkäri määrää yksilöllisesti taudinkuvan ja oireiden vakavuuden perusteella. Jos oireet ovat vaikeita, niitä voi lievittää kortisonilääkityksellä jo ennen diagnoosin varmistumista. Kortisonihoito sopii kuitenkin vain sairauden akuuttien oireiden helpottamiseen.
Haavaista paksusuolentulehdusta voidaan hoitaa suun kautta otettavien lääkkeiden lisäksi peräpuikoilla ja -ruiskeilla, jotka tepsivät varsinkin lievempiin oireisiin hyvin. Lääkityksen tavoite on saada tauti oireettomaksi. Lääkitys on yleensä pysyvä, mutta sitä voidaan vähentää tai lisätä, jos oireenkuva muuttuu.
Joskus harvoin tauti voi olla niin vaikea, että joudutaan turvautumaan paksusuolen leikkaushoitoon. Leikkauksessa paksusuoli poistetaan ja ohutsuolesta tehdään säiliö, joka yhdistetään peräaukkoon. Leikkaus parantaa haavaisen paksusuolentulehduksen ja voi kohentaa huomattavasti elämänlaatua, mutta leikkaukseen liittyy aina myös riskejä.
Haavaisen paksusuolentulehduksen hoitoon ei ole olemassa kotikonsteja eikä sairautta tiettävästi voi helpottaa esimerkiksi ruokavaliolla.
Koska haavainen paksusuolentulehdus on elinikäinen, krooninen tauti, on tärkeää huolehtia myös psyykkisestä hyvinvoinnista. Tässä auttaa esimerkiksi Pihlajalinnan Mielen huoli -linja. Valtakunnallinen IBD-sairauksien tukijärjestö (ibd.fi) tarjoaa muun muassa vertaistukea ja edunvalvontaa.
Pihlajalinnassa on kattavasti palveluja suolistosairauksien tutkimiseen ja hoitoon. Apua saat seuraavista tutkimuspalveluista sekä vastaanotoista.
Gastroenterologia on vatsaelinsairauksiin ja niiden hoitoon keskittynyt ala. Gastroenterologilta saat apua esimerkiksi närästyksen, suolen toiminnan tai vatsakipujen vaivatessa.
Vatsaelinsairaudet ja erilaisten suolistovaivojen tutkimukset ja leikkaukset kuuluvat vatsaelinkirurgin eli gastrokirurgin erikoisosaamiseen.
Yleislääkärin vastaanotolle voit tulla minkä tahansa terveysongelman takia.
Ravitsemusterapeuttimme auttavat sinua ravitsemukseen liittyvissä pulmissa lääkärikeskuksissamme sekä etävastaanotolla.
Pihlajalinnan kokeneet erikoislääkärit tutkivat ruoansulatuskanavan oireita tähystystutkimusten avulla.
Pihlajalinna tarjoaa kattavat laboratoriotutkimukset. Tutkimukset järjestyvät usein jo vastaanottokäynnin yhteydessä. Saatavilla myös laboratoriotutkimuksia ilman lähetettä.
Osana vatsaelinkirurgiaa tutkitaan erilaisia vatsaelinsairauksia ja suolistovaivoja. Leikkaamalla voidaan hoitaa myös muun muassa sappikiviä sekä pallea- ja nivustyrää.