HenkilöasiakkaatTyöterveysJulkiset palvelutTietoa meistäTyöpaikatSijoittajat

Silmälasipäinen mieslääkäri, jolla roikkuu stetoskooppi kaulassa, katsoo kohti kameraa Pihlajalinnan lääkärikeskuksen käytävällä.

Lonkan tekonivelleikkaus

Lonkan tekonivelleikkauksella voidaan parantaa elämänlaatua merkittävästi.

Lonkan tekonivelleikkaus

Lonkan tekonivelleikkauksella voidaan parantaa elämänlaatua merkittävästi.

Ajanvaraus

Pohditko tekonivelleikkauksen mahdollisuutta?

Varaa aika ortopedille suoraan verkosta leikkausarvioon. Voit myös soittaa asiakaspalveluumme, josta sinut ohjataan leikkauskoordinaattorille. Leikkauskoordinaattori osaa kertoa käytännön asioista sekä auttaa sinua varaamaan ajan leikkausarvion tekevälle kirurgille.

Jos sinulla on puolestaan palveluseteli, varaa aika suoraan asiakaspalvelumme kautta joko puhelimitse tai suoraan toimipisteestä.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Miten lonkan tekonivelleikkaus teknisesti suoritetaan?

Lonkan tekonivelleikkaus voidaan tehdä joko selkäpuudutuksessa tai nukutuksessa. Toimenpiteen aikana potilas tuetaan kylkiasentoon. Leikkauksessa lonkkanivel paljastetaan ja reisiluun kaula sahataan pois. Lonkkamaljakon kuluneet rustopinnat työstetään puolipallon muotoiseksi ja tänne kiinnitetään kuppikomponentti. Reisiluun ydinontelo avataan ja tänne työstetään tila tekonivelen varsikomponentille. Sovituskomponenteilla varmistetaan nivelen hyvä liike ja lonkan tukevuus. Lopullisten komponenttien kiinnityksen jälkeen haava suljetaan kerroksittain.

Lonkan tekonivelleikkauksen prosessi.

Näin lonkan tekonivelleikkaus suoritetaan A: Lonkkanivel avataan ja kuluneet luupinnat paljastetaan. B: Reisiluun pää poistetaan. Lantion luuhun muotoillaan pesä kuppikomponentille. Varsikomponentille työstetään tila reisiluun ydinonteloon. C: Tekonivelkomponentit ovat pinnaltaan karhennettuja, jolloin luu kasvaa niihin kiinni. Vaihtoehtoisesti komponentit voidaan kiinnittää luusementillä. D: Lonkkanivelen hyvä liikeala ja tukevuus varmistetaan ja hienosäädetään.

Toipuminen lonkan tekonivelleikkauksesta

Heräämöseurannan jälkeen potilas siirretään vuodeosastolle, jossa ensimmäiset askeleet otetaan hoitajien tai fysioterapeuttien avustamana. Lonkkaleikkauksen jälkeen painoa voi varata leikatulle raajalle. Tasapainon tukena käytetään kyynärsauvoja. Leikkauksen jälkeiset kivut painottuvat ensimmäiseen vuorokauteen, mutta tähän auttavat hyvin vahvemmat kipulääkkeet.

Fysioterapeuttien avustuksella harjoitellaan vuorotahtista kävelyä sekä porraskävelyä, jonka vuoro tulee yleensä toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Kannustamme omatoimiseen liikkumiseen toimenpiteen jälkeen. Kotiutuminen on mahdollista, kun liikkuminen sujuu turvallisesti ja kivut ovat hallinnassa tablettimuotoisilla kipulääkkeillä.

Kysyttyä lonkan tekonivelleikkauksesta

Lue tarkemmin muitakin pohdituttaneista kysymyksistä lonkan tekonivelleikkauksiin liittyen.

Valtaosa potilaista on erittäin tyytyväisiä lonkan tekonivelleikkauksen tulokseen, mutta pienelle osalle potilaista voi kehittyä toipumista hidastavia ongelmia. Näistä ehkä hankalin on tulehdus eli infektio. Infektion esiintyvyys on alle prosentti eli alle yksi potilas sadasta. Jos tekonivelen seutuun kehittyy syvä infektio, joudutaan leikkaushaava avaamaan, puhdistamaan pehmytkudokset ja vaihtamaan tekonivelen irto-osat. Tämän jälkeen käytetään pitkää antibioottihoitoa, jotta tulehdus saadaan lopullisesti nujerrettua. Infektio pidentää toipumista, mutta ei onneksi yleensä juurikaan heikennä lopputulosta.

Lonkan tekonivel voi myös mennä sijoiltaan esimerkiksi kaatumisen tai kurotusliikkeen yhteydessä. Tämän johdosta lonkkaleikkauksen jälkeen suositellaan vältettävän ääriliikkeitä kuuden viikon ajan, jotta kapselikudokset ehtivät parantua. Erittäin harvinaisia riskejä ovat tekonivelen viereinen luun murtuma, hermovenyttymä tai merkittävä alaraajojen pituusero leikkauksen jälkeen.

Autolla ajon turvallisuus riippuu leikattavasta puolesta (oikea vai vasen) ja auton vaihteiston tyypistä (manuaali vai automaattivaihteisto). Lonkkaleikkauksen jälkeen on suotavaa odottaa kuuteen viikkoon asti, jos autoon pääsy asettaa lonkan alttiiksi ääriliikkeille. Tutkimusten perusteella raajan käyttö auton polkimien suhteen on normalisoitunut kahden viikon kohdalla oikean puoleisen lonkkaleikkauksen jälkeen.

Nivelrikkoon liittyy kantavan nivelpinnan ruston kuluminen. Osalla potilaista reisiluun pään pallomainen muoto voi jopa litistyä kuluman seurauksena. Näiden seikkojen johdosta on raaja tyypillisesti hieman lyhyempi alkuperäiseen mittaan verrattuna. Lonkan tekonivelleikkauksessa raajan pituus pysyy ennallaan tai se hieman kasvaa. Raajan lyhentäminen on teknisesti hyvin haasteellista.

Raajapituuden lisääntyminen johtuu siitä, että alkuperäiset lonkan mittasuhteet pyritään palauttamaan, jotta itse nivel ja sitä ympäröivät lihakset toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Kohtuutonta raajan pidentämistä pystytään välttämään huolellisella leikkaustekniikalla ja oikealla komponenttivalinnalla.

Kun potilas toipuu täysin lonkan tekonivelleikkauksesta, ei toiminnallisia rajoituksia juurikaan ole. Yleensä ei suositella iskuttavia liikuntamuotoja kuten juoksua, salibandya tai jalkapalloa.

Lonkan tekonivelleikkauksessa komponenteissa on karhennettu pinta, jolloin luu kasvaa suoraan kiinni tekoniveleen tai ne kiinnitetään luusementillä. Tärkein määräävä potilaskohtainen tekijä on luun laatu. Hauraammassa luussa suositaan sementtikiinnitystä.

Tänä päivänä käytetyt liukupintaparit ovat metalli-muovi, keraami-muovi tai keraami-keraami. Kaikki liukupintaparit ovat tutkimusten perustella erittäin kulutuskestäviä.