Tekonivelleikkaus on iso operaatio, mutta se muuttaa elämän paremmaksi

Nivelkivuista ja -säryistä eroon pääseminen helpottaa arkisia askareita, auttaa nukkumaan paremmin ja kohentaa mielialaa. Tekonivelleikkaukset onnistuvat Pihlajalinnassa myös päiväkirurgisina operaatioina. Hyvä valmistautuminen, standardoitu leikkausprotokolla ja yksilöllinen kuntoutus varmistavat lempeän toipumisen.

Tekonivelleikkaus on pitkälle edenneen nivelrikon hoitomuoto. Siihen voidaan päätyä, jos kivut ja nivelen jäykkyys hankaloittavat merkittävästi jokapäiväistä elämää, eivätkä kipulääkkeet, maltillinen kuntoliikunta ja mahdollinen painonpudotus ole auttaneet tilanteeseen.

– Nivelrikko aiheuttaa aluksi kipua liikkuessa ja myöhemmin myös levossa. Etenkin yösärky on hankala oire, joka vaikuttaa jaksamiseen, työkykyyn ja elämänlaatuun. Lisäksi jäykistynyt nivel voi hankaloittaa esimerkiksi pukemista, kynsien leikkaamista ja autosta nousemista. Myös sukupuolielämä saattaa kärsiä etenkin lonkkapotilailla, kertoo ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, tekonivelkirurgian asiantuntijalääkäri Tatu Mäkinen.

Tekonivelleikkaus auttaa sujuvampaan ja kivuttomaan arkeen

Tekonivelleikkauksen ensisijainen tavoite on kipujen vähentäminen, mutta sen myötä myös nivelen liikkuvuus voi parantua. Leikkauksen ansiosta kävelyreissut helpottuvat eivätkä portaat enää hirvitä. Mieli piristyy, kun arki sujuu mukavammin ja voimia riittää myös sosiaaliseen elämään.

– Tekonivelleikkausta kannattaa harkita silloin, kun koko elämä alkaa pyöriä kipujen ympärillä. On todella raskasta, jos jokainen piipahdus kotiovesta vaatii suunnittelua ja varmistelua, että särkylääkkeet ovat matkassa, Mäkinen lisää.

Tekonivelleikkaus ei kuitenkaan ole koskaan nivelrikon ensimmäinen hoitomuoto, eikä siihen kannata ryhtyä lievällä oirekuvalla. Silloin leikkauksesta saatu suhteellinen hyöty jää pieneksi, vaikka leikkaus onnistuisi hyvin.

– Ennen tekonivelleikkaukseen päätymistä voidaan pohtia esimerkiksi tähystys- ja nivelen asennonmuutosleikkauksia, ja usein nivelvaivat hoituvatkin ilman tekonivelkirurgiaa. Vain osa nivelrikkoa sairastavista potilaista päätyy tekonivelleikkaukseen, Mäkinen sanoo.

Huolellinen valmistautuminen varmistaa turvallisen leikkauksen

Ennen leikkausta lääkäri ohjaa potilasta etukäteisvalmistautumisessa. On tärkeää hoitaa hampaat ja iho kuntoon, jottei elimistössä ole piileviä tulehduspesäkkeitä, jotka voisivat vaikuttaa leikkauksesta toipumiseen.

Myös perussairaudet kuten diabetes sekä ja sydän- ja verisuonisairaudet tulee saada mahdollisimman hyvään hoitotasapainoon ennen leikkausta. Leikkaukseen valmistautumiseen kuuluu myös nivelen kuvantamistutkimuksia ja veriarvojen tarkistus.

– Hyvä valmistautuminen on osa hoitoprosessia ja vaikuttaa kuntoutumiseen. Jokainen potilas tulee leikkaukseen tietyn seulan kautta, ja yksilölliset hoidontarpeet huomioidaan aina tarkasti, Mäkinen lisää.

Tekonivelleikkaus hoituu yksilöllisesti mutta standardien mukaan

Tekonivelleikkaus on iso toimenpide, mutta itse operaatioon ei liity suuria riskejä. Se on hyvin standardoitu toimenpide, joka etenee käytännössä aina pitkälti samalla tavalla. Yhteneväiset leikkauskäytännöt auttavat leikkaukseen osallistuvia lääkäreitä ja hoitajia havainnoimaan mahdollisia poikkeamia ja puuttumaan niihin nopeasti.

Jokainen potilas huomioidaan silti yksilönä, ja mahdolliset haasteet esimerkiksi lonkan muodossa tai polven tasapainotustarpeissa pohditaan tarkasti.

– Pätevä lääkäri osaa arvioida jokaisen potilaan yksilölliset ominaisuudet ja pystyy vaikuttamaan niihin sekä leikkausteknisesti että tekonivelkomponenttien valinnalla. Huolellisesti suunniteltu leikkausprosessi varmistaa, että koko leikkaustiimi salista heräämöön tietää tasan tarkkaan, miten homma etenee. Silloin kokonaisuus pysyy hallinnassa ja potilas on koko ajan osaavissa käsissä, Mäkinen vahvistaa.

Tekonivelleikkauksesta pääsee yleensä kotiin samana tai seuraavana päivänä

Noin kolmasosa tekonivelleikkauksista tehdään Pihlajalinnassa päiväkirurgisina toimenpiteinä.

– Kotiin voi lähteä heti, kun liikkuminen sujuu ja kipu on hallinnassa. Sänkyyn ei kannata jäädä makaamaan, sillä liikkeelle lähteminen nopeuttaa kokonaistoipumista ja vähentää esimerkiksi laskimotukoksen riskiä. Ennen kotiutusta potilas juttelee lääkärin ja fysioterapeutin kanssa, ja saa heiltä ohjeet olon seurantaan ja kuntoutuksen aloittamiseen, Mäkinen kertoo.

Fysioterapia tukee kuntoutumista ja vähentää riskejä

Ensimmäiset kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen ovat toipumisen kannalta kriittisiä. On tärkeää, että leikkaushaava paranee hyvin ja leikatun nivelen liikealaa aletaan harjoittaa.

Tekonivelleikkauksesta toipuminen on yksilöllistä, mutta yleensä sairauslomaa tarvitaan vähintään kuukaudeksi. Sairausomaa jatketaan tarpeen mukaan, ja tarvittaessa voi pohtia esimerkiksi työtehtävien keventämistä toipumisajaksi.

– Jotkut potilaat pystyvät vaikkapa käymään kuntosalilla jo pari viikkoa leikkauksen jälkeen, mutta toisilla toipuminen kestää kauemmin. Ei kannata verrata itseään naapuriin, Mäkinen huomauttaa.

Kuntoutuksen tueksi saa myös yksilöllistä fysioterapiaa. Fysioterapeutin vastaanotolla tarkistetaan muun muassa oikea kävelytyyli ja harjoitellaan turvallisesti ja tehokkaasti nivelen ja sitä ympäröivien lihasten vahvistamista.

– Jotkut potilaat ovat varoneet kipeää niveltä niin pitkään, että kehoon on voinut syntyä virheellisiä asentoja tai liikerytmejä. Oikeiden liikeratojen opiskelu ja nousujohteinen lihaskuntoharjoittelu fysioterapeutin ohjauksessa ovat tärkeä osa kuntoutumista, Mäkinen sanoo.

Tekonivelleikkaukseen pääsee nopeasti

On normaalia, että tekonivelleikkaus jännittää, mutta Pihlajalinnan asiantunteva hoitohenkilökunta ja tarkka leikkausprotokolla hyvin varustelluissa leikkaussaleissa varmistavat, että lopputulos on laadukas ja potilas voi hyvin ennen leikkausta, sen aikana ja leikkauksen jälkeen.

– Potilaat kokevat, että heistä pidetään meillä jokaisessa vaiheessa hyvää huolta. Lisäksi Pihlajalinnassa leikkaukseen pääsee tarvittaessa hyvinkin nopeasti, ja potilas saa itse valita sopivan leikkauspaikan ja -ajankohdan, Mäkinen summaa.

Pihlajalinnassa tehdään monipuolista tekonivelkirurgiaa

Pihlajalinnassa on laaja kulumaperäisten sairauksien asiantuntijatiimi, ja nivelleikkauksia tekevät niihin erikoistuneet lääkärit. Polvi- ja lonkkanivelleikkaukset ovat yleisimpiä, mutta Pihlajalinnassa tehdään myös olkapään, kyynärpään ja nilkan tekonivelleikkauksia.

Tekonivelkirurgiaa tehdään Pihlajalinnan toimipisteissä Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa, Kuopiossa ja Joensuussa. Leikkausarvioon voi tulla myös muissa kaupungeissa, ja potilas voi valita itselleen sopivimman leikkauskaupungin.

Varaa aika ortopedille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Mikäli käytössäsi on HUS:n palveluseteli lonkan tai polven tekonivelleikkaukseen, varaa aika suoraan Pihlajalinna Pikku Huopalahdesta numerosta 010 312 183.

Lue myös