Radiologian erikoislääkäri Ville Armio on kuvantamisen asiantuntija Pihlajalinnan Turun yksikössä, jossa tehdään magneetti-, röntgen- ja ultraäänitutkimuksia. Ville Armio kertoo, että radiologi vastaa viime kädessä edellä mainituista kuvantamistutkimuksista, jotka tehdään tiimityönä. Radiologi myös diagnosoi ja tekee erilaisia kuvantamisohjattuja toimenpiteitä, esimerkiksi nivelinjektioita ultraääniohjauksessa ja hermojuuripuudutuksia. Hän toimii myös lähettävien lääkärien konsulttina ja jatkotoimien ohjaajana.
Kuvantamistutkimukset ja radiologin lausunnot ovat osa hoitopolkua ja toimivat hoitavan lääkärin hoitopäätöksen tukena. Pihlajalinnassa yhteistyö toimii joustavasti ja asiakkaan asia etenee mutkattomasti.
− Potilaan tukena on moniammatillinen tiimi. Tuki- ja liikuntaelinsairauksissa tämän muodostavat lääkäri, radiologi, ortopedi, röntgen- ja magneettihoitaja sekä fysioterapeutti. Moniammatillisuus ja tiimityö ovat keskeisiä vahvuuksiamme. Tieto kulkee saumattomasti, se ei jää lausuntoihin matkalle. Kaiken saa saman katon alta, potilaan tilanteen ja löydöksen mukaan vaikka samana päivänä. Kaikella edellä mainitulla on iso merkitys potilaan nopean kuntoutumisen kannalta, painottaa Armio.
Moniammatillinen yhteistyö vähentää hoitotarpeita, kuten lääkäri- ja tutkimuskäyntejä ja sitä kautta myös aikaa ja hoidon kustannuksia.
− Tarvittava tieto on myös yleislääkäreillä ja työterveyslääkäreillä. On tärkeää, että vastaanottava lääkäri osaa arvioida, milloin tarvitaan ortopedin jatkotutkimusta vai kannattaako lähteä kuvaamaan jo alkuvaiheessa. Näin kokonaisprosessi lyhenee, samoin lyhenevät sairaspoissaolot ja henkilö pääsee pian takaisin töihin.
Perusteellisella tutkimuksella saatu tieto auttaa usein ratkaisevasti hoidon suunnittelussa. Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien ja vammojen kohdalla magneettitutkimus antaa hoitavalle lääkärille tarkan kartan löydöksistä jatkotoimenpiteitä varten.
− Käytettävissämme ovat uusimmat menetelmät ja osaaminen. Olemme miettineet meille mahdollisimman nykyaikaisen ja tarkoituksenmukaisen laitteiston.
Tuki- ja liikuntaelinten kuvantamiseen erikoistunut Armio kertoo tyypillisen käytännön esimerkin pitkittyneen olkapäävamman kuvantamisesta ja hoidosta.
− Kyseisellä henkilöllä on fyysinen työ ja hän harrastaa urheilua. Vasemmassa olkapäässä oli ollut pieniä vammoja jo aiemmin ja elokuun lopulla olkapäähän alkoi tulla rasituskipua nostaessa ja särkyä levossa. Työn tekeminen oli vaikeata ja hän joutui jäämään sairaslomalle. Ensi vaiheessa tehtiin ultraääni- ja röntgenkuvaukset. Molemmissa oli siistit löydökset. Niinpä henkilö palasi kipulääkityksellä töihin, mutta työnteko ei tahtonut onnistua. Hän ei lopulta ollutkaan työkykyinen.
Jatkotutkimuksena henkilölle tehtiin magneettitutkimus, jossa nähdään tarkkaan myös olkanivelen syvemmät rakenteet.
− Löytyi nivelen tukirakenteen vaurio, pieni nestepussi painoi yhtä hermoa. Tämä selitti oireet. Löydös pystyttiin hoitamaan saman tien, kun paikka tiedettiin. Nestepussi tyhjennettiin ultraääniohjauksessa pienellä naulalla ja tilalle laitettiin puudutetta ja kortisonia. Toimenpide vei kivut kokonaan pois ja henkilö meni seuraavana päivänä töihin. Jos kipu uusiutuu, tiedämme heti mistä on kyse ja jatkotoimiin päästään nopeasti, kuvailee Armio.
Magneettitutkimus tuo tarvittavan lisätiedon, mikä puolestaan tuo myös lisävarmuutta asiakkaalle. Kun vamman syy on tiedossa, uskaltaa sitä myös kuntouttaa fysioterapialla. Aina ei tarvita leikkausta.
FAKTAA
Varsinais-Suomen Yrittäjälehti 7.10.2021