Lonkkaleikkaukset voidaan jaotella kahteen kategoriaan: lonkkanivelen säästävään kirurgiaan ja lonkan tekonivelkirurgiaan.
Lonkkaleikkaukset voidaan jaotella kahteen kategoriaan: lonkkanivelen säästävään kirurgiaan ja lonkan tekonivelkirurgiaan.
Voit varata ajan itsellesi tai toisen henkilön puolesta.
Varaa aika ortopedille leikkausarvioon suoraan verkosta tai asiakaspalvelumme kautta puhelimitse.
Teemme sujuvaa yhteistyötä kaikkien vakuutusyhtiöiden kanssa. Olethan tarvittaessa yhteydessä vakuutusyhtiöösi korvauspäätöksiin liittyen.
Useimmat päiväkirurgisesti tehtävät lonkkaleikkaukset tehdään tähystämällä, mutta joitakin toimenpiteitä tehdään avoleikkauksella. Avokirurgisessa toimenpiteessä leikkausalueelle täytyy tehdä viiltohaava, kun taas tähystysleikkauksessa instrumentit viedään ihon alle pienten, toimenpidettä varten tehtävien reikien kautta. Useimmat toimenpiteet suoritetaan päiväkirurgisesti.
Yleisin tähystyskirurgialla suoritettava lonkkaleikkaus on lonkan pinneoireyhtymän/ahdas lonkka-oireyhtymän korjausleikkaus. Tähystämällä voidaan hoitaa myös lonkan alueen jänneperäisiä vaivoja.
Niveltä säästävässä kirurgiassa avoleikkaukset ovat useimmiten joko lonkkamaljan tai reisiluun asennonkorjausleikkauksia (osteotomiat). Esimerkiksi dysplastinen lonkkanivel ei sovellu tähystysleikkaukseen, vaan vaatii luisen anatomian korjaamista.
Lue lisää: Lonkan tähystysleikkaus
Lonkan nivelrikko voi pitkälle edettyään vaatia tekonivelleikkauksen. Tekonivelleikkaukseen johtava syy on nivelrikon aiheuttama nivelkuluma. Nivelrikko (artroosi) on yleisin nivelsairaus. Se oireilee jomottavana kipuna, joka aluksi pahenee liikkuessa ja helpottaa levossa. Sairauden edetessä voi tulla myös lepo- ja yösärkyä.
Lue lisää: Lonkan tekonivelleikkaus
Lonkkaleikkauksesta toipuminen vaatii keskimäärin hieman pidemmän kuntoutumisen verrattuna esimerkiksi polven tähystysleikkaukseen, sillä lonkkanivelen tähystyksessä tehdään hyvin usein myös luunmuokkausta.
Leikkauksen jälkeen:
Kyynärsauvat 2–4 viikkoa
Esimerkiksi kevyen juoksuharjoittelun aloitus onnistuu yleensä 2–3 kuukauden kuluttua
Huippu-urheilijan täydellinen harjoittelukunto saavutetaan keskimäärin 4–6 kuukaudessa
Tavallinen kuntoutuja pääsee palaamaan arkeen muutaman kuukauden päästä leikkauksesta.
Tutustu myös: Vinkkejä kotona toipumisen tueksi