Perhe kävelee yhdessä aurinkoisella niityllä auringonlaskun aikaan.

Naisen sterilisaatio

Naisen sterilisaatio on pysyvä ehkäisymenetelmä, jossa munanjohtimet katkaistaan, tukitaan tai poistetaan. Toimenpide tehdään nukutuksessa tähystyksessä.

Naisen sterilisaatio

Naisen sterilisaatio on pysyvä ehkäisymenetelmä, jossa munanjohtimet katkaistaan, tukitaan tai poistetaan. Toimenpide tehdään nukutuksessa tähystyksessä.

Milloin naisen sterilisaatioon?

Naisen sterilisaatio on pysyvä ehkäisymenetelmä, joka sopii naisille, jotka ovat varmoja siitä, etteivät halua enää lapsia. Sterilisaatioon hakeutuminen voi olla ajankohtaista esimerkiksi silloin, kun perhe on jo täysi, raskauden ehkäisyyn ei haluta käyttää muita keinoja tai kun muita ehkäisymenetelmiä ei voida käyttää.

Päätöstä sterilisaatiosta on hyvä harkita huolellisesti, sillä toimenpide on pysyvä. Ennen leikkausta lääkäri käy läpi vaihtoehtoiset ehkäisymenetelmät ja varmistaa, että päätös on harkittu.

Kuinka sterilisaatioon pääsee?

Sterilisaatiosta keskustellaan vastaanotolla ja sovitaan toimenpideaika. Gynekologin vastaanotolle voit varata ajan verkosta tai puhelimitse asiakaspalvelumme kautta.

Pihlajalinnan logo ja nimi valkealla seinällä vastaanottotilassa.

Sterilisaation edellytykset ja kriteerit

Sterilisaatio sopii naisille, jotka ovat varmoja päätöksestään olla hankkimatta enempää lapsia. Suomen lain mukaan sterilisaation voi tehdä, jos

  • olet vähintään 30-vuotias tai sinulla on kolme lasta

  • päätös sterilisaatiosta on harkittu ja pysyvä.

  • Lisäksi sterilisaatio voidaan tehdä lääketieteellisistä tai muista erityisistä syistä, kuten:

  • raskaus aiheuttaisi merkittävän terveysriskin

  • vakava perinnöllinen sairaus, joka voisi periytyvä lapselle

  • voimakkaat sivuvaikutukset muista ehkäisymenetelmistä tai muita sopivia vaihtoehtoja ei ole.

Päätös tehdään aina yksilöllisen arvion perusteella yhdessä lääkärin kanssa.

Vastaanotolla lääkäri keskustelee kanssasi toimenpiteestä ja vaihtoehtoisista ehkäisymenetelmistä. Vastaanotolla täytetään tarvittava ST1-lomakke ja sovitaan toimenpideaika.

Jos et täytä kriteerejä, sterilisaatiota varten tehdään erillinen hakemus Valviralle.

Miten naisen sterilisaatio tehdään?

Sterilisaatio tehdään yleensä vatsaontelon tähystysleikkauksena nukutuksessa. Toimenpiteessä tehdään pienet viillot vatsanpeitteisiin, joiden kautta tähystin ja tarvittavat instrumentit viedään vatsaonteloon.

Nykyään sterilisaatio suositellaan tehtäväksi niin, että munajohtimet poistetaan kokonaan. Tutkimusten mukaan tämä saattaa vähentää riskiä sairastua myöhemmin munasarjasyöpään. Munajohtimet voidaan myös tukita klipseillä tai katkaista. Päätös sterilisaatiotavasta tehdään yhdessä potilaan kanssa.

Leikkaus kestää yleensä noin 30–60 minuuttia, ja se tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä, joten kotiin pääsee yleensä saman päivän aikana.

Miten sterilisaatiosta toivutaan?

Toipuminen sterilisaatiosta on yleensä nopeaa. Leikkauksen jälkeen voi esiintyä lievää kipua ja turvotusta vatsan alueella, mikä helpottuu yleensä muutamassa päivässä.

Sairauslomaa suositellaan yleensä 1–3 päivää työn luonteesta riippuen. Raskasta fyysistä rasitusta ja liikuntaa tulisi välttää noin viikon ajan. Sukupuolielämä voidaan yleensä aloittaa uudelleen, kun se tuntuu mukavalta, yleensä noin viikon kuluttua leikkauksesta.

Kuinka varma sterilisaatio on?

Sterilisaatio on erittäin tehokas ehkäisymenetelmä, mutta mikään menetelmä ei ole täysin varma. Arvioiden mukaan riski, että naisen sterilisaatio pettää, on 2–3 tuhatta naista kohti leikkausta seuraavien 10 vuoden aikana. Näistä raskauksista suuri osa on kohdunulkoisia raskauksia.

Sterilisaation vaikutukset ja haitat

Sterilisaatio ei vaikuta kuukautiskiertoon eikä hormonitoimintaan, joten se ei aiheuta vaihdevuosioireita. Seksuaaliseen halukkuuteen tai nautintoon sterilisaatiolla ei ole todettu olevan vaikutusta

Sterilisaatio on yleensä turvallinen toimenpide, mutta kuten kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin, siihen liittyy riskejä. Mahdollisia komplikaatioita ovat verenvuoto, infektiot ja anestesiaan liittyvät riskit. Joillakin voi esiintyä leikkauksen jälkeen vatsakipuja tai turvotusta.

Sterilisaation purkaminen

Sterilisaatio on tarkoitettu pysyväksi ehkäisymenetelmäksi, eikä sen purkamista voida taata. Joissakin tapauksissa sterilisaation purkuleikkaus on mahdollinen, mutta se on monimutkainen toimenpide, eikä raskaaksi tuleminen ole aina mahdollista purkuleikkauksen jälkeen. Mikäli sterilisaation jälkeen toivotaan raskautta, vaihtoehtona voi olla koeputkihedelmöitys, mutta senkään onnistumista ei voida taata.

Pihlajalinnan muut gynekologiset tutkimukset ja toimenpiteet

Silmälasipäinen Pihlajalinnan lääkäri istuu työpöydän ääressä ja hymyilee.

Endometrioosileikkaus

Endometrioosia hoidetaan lääkkeillä, mutta myös leikkaushoitoon voidaan päätyä. Leikkauksessa poistetaan endometrioosipesäkkeitä.

Kaksi hymyilevää naista istuu vierekkäin sohvalla, joka on valoisalla käytävällä.

Kohdunpoisto

Kohdunpoisto tehdään tavallisimmin hyvänlaatuisten kasvainten, kipujen, laskeuman tai syövän takia. Kohdunpoisto tehdään lähes aina tähystysleikkauksella.

Pihlajalinnan punertavahiuksinen naislääkäri hymyilee lääkärikeskuksessa.

Myoomien poisto

Myoomat ovat kohtulihaksen hyvälaatuisia kasvaimia, joita poistetaan tarvittaessa leikkauksella. Leikkaustapa valitaan naisen elämäntilanteen mukaan.

Vaaleatukkainen lääkäri Pihlajalinnan lääkäritakissa katsoo pitkätukkaista asiakasta hymyillen.

Virtsankarkailun korjausleikkaukset

Virtsankarkailun korjausleikkauksilla eli TVT/TOT-leikkauksilla parannetaan virtsanpidätyskykyä. Leikkauksella vahvistetaan virtsaputkea, jottei karkailua pääse tapahtumaan.

Silmälasipäinen naislääkäri istuu vastaanottopöydän ääressä ja katsoo hymyillen kameraan.

Kohdunsuun tähystys

Kohdunsuun tähystyksellä tutkitaan kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien alue.