Milloin on oikea aika aloittaa hormonikorvaushoito?

Vaihdevuosi-iässä muuttuva hormonitoiminta voi aiheuttaa monenlaisia oireita, jotka voivat kestää useita vuosia ja vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Vaihdevuosioireita voi helpottaa tehokkaasti ja turvallisesti hormonikorvaushoidolla, kun yksilölliset riskitekijät ja hoidon toteutustapa huomioidaan.

Vaihdevuodet alkavat 45–55 vuoden iässä, ja aiheuttavat oireita suurimmalle osalle. Tyypillisiä oireita ovat kuumat aallot, unihäiriöt, yöhikoilu, mielialamuutokset ja limakalvojen kuivuminen.

Oireet ovat yleensä voimakkaammillaan noin vuoden ajan kuukautisten loppumisesta, mutta ne voivat alkaa jo huomattavasti ennen menopaussia ja kestää vuosia sen jälkeen.

– Oireet hiipuvat luonnollisesti yleensä noin 5–10 vuodessa, mutta joillakin ne jatkuvat pidempään. Hormonikorvaushoito auttaa oireisiin tehokkaasti ja sillä on myös muita hyviä terveysvaikutuksia, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja urogynekologi Tea Kuittinen.

Sopiva hoito valitaan oireiden ja terveydentilan perusteella

Hormonikorvaushoidon perusta on elimistön omaa luonnollista naissukupuolihormonia muistuttava valmiste, estrogeeni. Estrogeeni auttaa korvaamaan elimistön omaa vähentynyttä hormonituotantoa.

– Jos on kohtu tallella, valitaan yhdistelmähoito, joka sisältää sekä estrogeenia että keltarauhashormonia eli progesteronia. Keltarauhashormoni huolehtii, että estrogeeni ei paksunna kohdun limakalvoja liikaa. Jos kohtu on poistettu, pelkkä estrogeenihoito riittää, Kuittinen selventää.

Hormonikorvaushoito voidaan toteuttaa eri tavoilla, kuten tablettien muodossa, ihon läpi imeytyvillä laastareilla, geeleillä tai suihkeilla. Keltarauhashormonin saa yleensä kierukasta tai tabletista. Näiden lisäksi on erikseen vielä paikallisestrogeenihoito emättimen limakalvojen vahvistamiseksi. Itselleen sopivista vaihtoehdoista kannattaa keskustella gynekologin vastaanotolla.

– Hoidon valinta riippuu oireista, yksilöllisistä tarpeista ja terveydentilasta. Erilaisia valmisteita on paljon, ja lääkärin kanssa keskustellen selviää, mikä hoitomuoto sopii parhaiten, Kuittinen toteaa.

Hormonikorvaushoito on turvallista

Hormonikorvaushoito on mainettaan huomattavasti turvallisempaa. Mikäli hormonihoito on aloitettu vaihdevuosien alussa terveelle naiselle, estrogeeni myös suojaa esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksilta.

  • Tämä on huomionarvoinen asia, sillä Suomessa naisten riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin on 15 kertaa suurempi kuin rintasyöpäkuoleman riski, Kuittinen toteaa.

Lisäksi hormonikorvaushoito suojaa, paksusuolen syövältä, osteoporoosilta sekä vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä. Tuore tutkimus osoitti, että vaihdevuosissa ehkäisy- tai hormonikorvaushoidon käyttö, fyysinen aktiivisuus sekä terveellinen ruokavalio suojasivat keskivartalolihavuudelta ja lihasmassan vähenemiseltä.

– Vastoin yleistä luuloa hormonikorvaushoito siis ei lihota, vaan päinvastoin auttaa painonhallinnassa, Kuittinen selventää.

Hormonikorvaushoidolla vähäiset riskit ja se sopii useimmille

Lievästi kohonnut rintasyövän riski liittyy pitkään eli yli viisi vuotta jatkuneeseen hormonihoitoon, mutta jos potilas on terve ja hyvässä kunnossa, riski on minimaalinen. Myös laskimotukosriski lisääntyy hieman tablettimuotoisessa hormonikorvaushoidossa.

– Ilman hormonikorvaushoitoa noin 25 naista tuhannesta sairastuu rintasyöpään viiden vuoden seuranta-aikana. Yhdistelmäkorvaushoitoa saavista syöpään sairastuu vain 6–12 naista enemmän saman ajan sisällä. Hormonikorvaushoitoa huomattavasti suurempia riskitekijöitä ovat esimerkiksi ylipaino ja alkoholi, Kuittinen huomauttaa.

Hormonikorvaushoito sopii useimmille. Se ei kuitenkaan välttämättä ole suositeltavaa niille, joilla on tiettyjä sairauksia, kuten aktiivinen syöpä tai syövän riskitekijöitä. Niille, joilla on kohonnut tukosriksi, haluttomuutta, ylipainoa tai aurallinen migreeni, suositellaan ihon kautta annosteltavaa hoitoa. Hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti yhdessä lääkärin kanssa.

Hormonikorvaushoito parantaa nopeasti elämänlaatua

Hormonikorvaushoito helpottaa vaihdevuosioireita nopeasti, yleensä jo 1–2 viikon sisällä sen aloituksesta.

– Hoito vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun, kun oireet eivät enää kiusaa arkisin ja vaikeuta yöunia, Kuittinen sanoo.

Hormonikorvaushoitoa jatketaan keskimäärin viisi vuotta, ja se lopetetaan tarpeen mukaan asteittain.

– Hoitoa voidaan jatkaa niin kauan kuin hoidosta on enemmän hyötyä kuin haittaa. Esimerkiksi sydänterveyden suhteen on todettu, että jos hoidon lopettaa alle 60-vuotiaana, siihen saattaa liittyä hieman kohonnut riski sydäntapahtumiin, Kuittinen toteaa.

Monet epämääräiset oireet 40–50 vuoden iässä voivat liittyä vaihdevuosiin. Gynekologi kannustaa varaamaan ajan asiantuntijalle heti, kun vaihdevuosioireet alkavat häiritä elämää.

– Hormonikorvaushoito voidaan aloittaa heti, kun sille on tarvetta. Vuosien varrella sitä voidaan tarpeen mukaan tehostaa tai muuttaa, Kuittinen summaa.

Varaa aika Pihlajalinnan asiantuntijalle

Pohdituttaako oireet tai haittaavatko vaihdevuodet elämänlaatuasi? Varaa aika vaihdevuosien asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta.

Voit myös varata ajan puhelimitse asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Lue myös