Helsinkiläisen Pihlajalinna Pikku Huopalahden kuormituslaboratorio palvelee kuntoilijoita ja huippu-urheilijoita.
– Kuntoilijat ja kestävyysurheilijat käyttävät kuntotestejä harjoittelunsa tueksi, mutta kuntotesti ei kuitenkaan koskaan ole terveystarkastus, muistuttaa helsinkiläisen Pihlajalinna Pikku Huopalahden liikuntafysiologi Jyrki Aho.
Väkirikkaalla pääkaupunkiseudulla on yllättäen ollut jopa pieni pula laboratoriotasoisessa kuntotestauksessa. Tilanne paranee, kun Pihlajalinna Pikku Huopalahden kuormituslaboratorio Helsingissä on erikoistunut kestävyysominaisuuksien sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön kunnon testaamiseen. Laboratoriolla on käytössään huippuluokan spiroergometri eli hengityskaasuanalysaattori, jolla voidaan maksimaalisen hapenottokyvyn mittaamisen ja kynnysmääritysten ohella tutkia myös hengityksen vasteita kuormituksessa.
Kuormituslaboratorio tarjoaa tuttuja kestävyysharjoittelussa hyödynnettäviä kynnystasojen ja maksimisuorituskyvyn testejä. Tällöin kuntotestipalvelut kohdentuvat tavoitteellisesti harjoittelevista kuntoilijoista aina kilpa- ja huippu-urheilijoihin. Juoksijat rehkivät isolla juoksumatolla, pyöräilyssä käytössä on monipuolisesti ajoasennoltaan säädettävä polkupyöräergometri. Laboratoriossa on tarvittaessa tilaa myös asiakkaan omalle soutuergometrille.
Varaa aika kuntotestiin verkkoajanvarauksestamme, sähköpostilla [email protected] tai numerosta 010 312 010.
– Laboratoriossa tehtävät kuntotestit eivät anna 100-prosenttisen varmaa vastausta kilpaurheilijoiden lajinomaiseen maksimisuorituskykyyn, mutta mitattujen arvojen ja testien standardiolosuhteiden vuoksi elimistön vasteista saadaan tarkemmin ja laajemmin tietoa kuin kenttätesteistä. Kun kenttätesteissä olosuhteet saattavat vaihdella, tuo se oman haasteensa eri testikertojen väliseen vertailuun. Mutta kenttä- ja lajitestit eivät missään nimessä ole poissuljettuja, vaan esimerkiksi juoksuradalla nousevalla vauhdilla tehtävät 6 × 1 000 m tai 8 × 800 m kontrolliharjoitukset laktaattimäärityksin puoltavat hyvin paikkaansa, Jyrki Aho kertoo.
Pihlajalinna Pikku Huopalahden tapaisessa terveydenhuoltoyksikössä on kuntotestiin mahdollista yhdistää tarvittaessa myös esimerkiksi liikuntalääketieteen erikoislääkärin palvelut. Tällöin lääkärin vastaanotolla voidaan selvittää vaikkapa kuntoilijalla harjoitellessa tulleita normaalista poikkeavia tuntemuksia, hengitysoireita tai ylirasitukseen viittaavia oireita. Euroopassa kilpailujärjestäjät saattavat edellyttää osallistujalta lääkärintodistusta osallistumiskelpoisuudesta, jolloin todistukseen liittyvä terveystarkastus on Pihlajalinnassa mahdollista yhdistää kuntotestaukseen. Joissakin oire- ja sairaustilanteissa jo kuntotestauksen turvallisuussuosituksetkin edellyttävät lääkärintarkastusta testikelpoisuuden selvittämiseksi. Liikuntafysiologian laboratorioon kuntotestauksessa käytettävällä laitteistolla voidaan hyvin tehdä myös kliinisiä kuormituskokeita, kuten esimerkiksi spiroergometriatutkimuksia ja astmarasituskokeita. Kun nämä toteutetaan liikuntalääketieteen erikoislääkärin ja liikuntafysiologin yhteistyönä, voidaan näissä huomioida potilaan liikunta- tai urheilutausta. Vaikka kuormituskokeen ensisijainen tavoite on terveydentilan selvittäminen, voidaan vaikkapa spiroergometriatutkimukseen tarvittaessa liittää myös kuntotestinomainen potilaan liikuntatavoitteet huomioiva harjoittelupalaute.
– Kuntotestiä ei ole tarkoitettu sairauksien tai oireiden diagnosointiin, vaan kunto-ominaisuuksien määrittämiseen. Lääkärintarkastuksella voimme kuitenkin tarvittaessa varmistaa testauksen ja liikuntaohjeiden turvallisuuden, oli kyseessä sitten iäkkäämpi aktiivikuntoilija tai liikuntaharjoittelua aloittava keski-ikäinen henkilö. Laadukkaasti toteutettu kuntotesti voi myös joskus antaa viitteitä piilevistä sairauksista tai kuormittuneisuudesta, jolloin Pihlajalinna Pikku Huopalahdessa on saman katon alla helppoa konsultoida terveydenhuollon ammattilaisia mahdollisista jatkotutkimuksista. Ja myös toisinpäin, urheilijan tullessa lääkärin vastaanotolle on lääkärin helppo konsultoida liikuntafysiologia vaikkapa urheilijan harjoitteluun liittyvistä kysymyksistä, Jyrki Aho kertoo.
Kuntotestaustoiminta ei Suomessa ole mitenkään säädeltyä, vaan kuka tahansa voi ilmoittautua kuntotestaajaksi. Testauspalveluja ja vaikka kynnysmäärityksiä hakevalla asiakkaalla ei ole helppo tehtävä valita laadukasta ja testit turvallisesti toteuttavaa tahoa. Kun testaus toteutetaan niin liikunta- kuin terveydenhuollon koulutettujen ammattilaisten yhteistyönä, pitkän työkokemuksen siivittämänä ja korkeatasoisilla laitteilla, takaa se kuntotestien laadun ja antaa myös tarvittaessa mahdollisuuden kliinisten kuormituskokeiden suorittamiseen terveystilanteen niin edellyttäessä. Pihlajalinna Pikku Huopalahden liikuntafysiologian laboratorio kuuluu myös Liikuntatieteellisen Seuran kuntotestauksen laatujärjestelmään ja noudattaa toiminnassaan Kuntotestauksen hyvät käytännöt -suositusta.
Juttu on julkaistu alun perin Juoksija-lehden uutiskirjeessä.
Teksti: Ari Paunonen