Upeat talvikelit aurinkoineen saapuivat sopivasti talvilomiksi. Mutta samalla saapuivat myös pakkaset.
Riittävän lämpimät varusteet vartalolla auttavat myös kasvoja, sormia ja varpaita tarkenemaan. Reipas kerrospukeutuminen on paras suoja pakkasta vastaan ja mahdollistaa riisumisen ja pukemisen aina tarpeen mukaan.
Pihlajalinnan ihotautilääkäri Marika Schröder antaa vinkkejä pakkasessa ulkoileville.
Monet muistavat lapsuuden talvet Vitaliksen ja Klöver Vaseliinin tuoksuisina. Vieläkö suositellaan rasvan laittoa kasvoille pakkasella?
Rasvan (vaikka olisikin ihan vedetön) ja ihon väliin kertyy hikeä eli vettä, joka vaurioittaa ihoa jäätyessään jopa herkemmin, kuin ilman voidetta. Vastaus on siis kielteinen. Tavallista kasvovoidetta voi tarvittaessa laittaa iholle aamuisin ja iltaisin, jos ei ihan heti siirry ulkoilmaan. Kosteusvoide imeytyy noin tunnissa ihoon. Jos aurinko paistaa, on hyvä käyttää myös UV-suojaa, koska otsonikerros on talvisin ohuempi ja polttaa täten herkemmin talvikalpeaa ihoa.
Kasvot suojataan parhaiten kypärämyssyllä ja kaulahuivilla tai pitkällä kaulurilla tai tuubihuivilla, jonka saa nostettua poskien, nenän ja leuan ylle. Kypärämyssyistä löytyy versioita, joissa on silmille, sieraimille ja suulle aukot. Lasketellessa kypärä ja laskettelulasit suojaavat myös päätä, korvia ja poskionteloita.
Mistä tunnistaa paleltuman vaaran?
Erityisen herkkiä alueita paleltumiselle ovat kasvot ja korvat. Myös jalat ja kädet ovat vaarassa. Kun iho paleltuu paikallisesti, muuttuu kyseinen alue ensin punoittavaksi ja myöhemmin valkoiseksi ja tunnottomaksi. Iho tuntuu usein kovalta ja turvonneelta, ja siinä voi olla pistelyä tai polttavaa tunnetta. Myös rakkuloita saattaa ilmaantua. Ihon tumma sävy viittaa syvään paleltumavammaan, samoin ihonalaisen kudoksen muuttuminen kovaksi. Lapsen iho paleltuu herkemmin kuin aikuisen. Jos tunto, lämpö ja ihonväri eivät ole palanneet tunnissa, on syytä ottaa hoitoyksikköön yhteys.
Uskaltaako paleltuneen ihon tuoda suoraan sisään? Miten suuremmat vammat vältetään?
Jos iho paleltuu, mennään toki ensin sisälle. Ihoa lämmitellään lämpimässä, noin 40 asteisessa vedessä 0,5 - 1 tuntia. Kylmettynyttä kohtaa ei lämmitetä avotulen tai lämpöpatterin avulla, koska iho voi palaa tunnottomuuden seurauksena. Alueen hierominen ja varpaiden sekä sormien liikuttelu elvyttävät verenkiertoa.
Mikä on pakkasraja ulkoilulle? Millaista säätä iho kestää?
Mitään ehdotonta pakkasrajaa ei ole, vaan kannattaa seurata tervettä järkeä. Myös tuuli ja viima lisäävät pakkasen purevuutta. Hengitys saattaa tuntua joillakin raskaalta jo 15 pakkasasteessa, joten jos ei tunnu mukavalta hengittää ulkona, kannattaa ulkoilua välttää kovimmilla pakkasilla.
Reippaita ulkoilutuokioita!
Lue lisää Marikan ajatuksia hänen omasta blogistaan: Marika Schröder