Kun käsi murtuu tai rannetta särkee, moni arjen asia mutkistuu. Pihlajalinnasta käsiongelmiin saa kuitenkin ammattitaitoisen ja nopean avun.
Oulun Pihlajalinnassa hoidetaan päivittäin asiakkaita, joiden käsi on murtunut. Usein taustalla on kaatuminen esimerkiksi harrastuksissa tai töissä.
− Kun asiakas tulee hoidettavaksemme, selvitämme samalla käynnillä, mistä vaivassa on kyse ja miten kättä on viisainta hoitaa. Usein erikoislääkärin tutkimuksen lisäksi potilas ohjataan röntgeniin tai magneettikuvaukseen, sanoo käsikirurgian erikoislääkäri Johannes Kuorilehto.
Kipsaus onnistuu Pihlajalinnassa yleensä odottamatta: leikkaukseen voi parhaimmillaan päästä jo seuraavana päivänä. Nopean ja ammattitaitoisen hoidon lisäksi asiakas pidetään ajan tasalla siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tämä on Kuorilehdon mukaan asia, jota asiakkaat erityisesti arvostavat.
− Esimerkiksi röntgenkuvat katson yleensä potilaan kanssa yhdessä tietokoneelta. Näin asiakas pääsee halutessaan konkreettisesti näkemään, miltä esimerkiksi hänen rannemurtumansa näyttää.
Riittävä tieto on tärkeää asiakkaalle silloinkin, jos murtumaa ei ole. Kipua voi olla helpompi kestää, kun tietää, että se laantuu, siihen saa kipulääkettä, eikä kyse ole vakavammasta.
Työssäkäyvälle on usein tärkeä saada mahdollisimman nopeasti tieto leikkauspäivästä.
− Kiireettömissä tilanteissa asiakas voi valita leikkauspäivän, mikä helpottaa käytännön asioiden suunnittelua niin töissä kuin kotona.
Toisinaan käden kipeys ei johdu tapaturmasta, vaan esimerkiksi rannetta vaivaa sitkeä särky. Sen taustalla voi olla muun muassa raskas fyysinen työ, runsaat toistoliikkeet tai työpaikan uusi hiiri.
− Säryn kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan sen syy on tärkeä selvittää. Taustalta voi löytyä esimerkiksi nivelrikkoa, huono työergonomia tai vanha äitynyt käsivaiva.
Moni käsivaiva parantuu ilman leikkausta tai kipsiä. Usein avainasemassa on ammattitaitoinen fysioterapia. Pihlajalinnassa tästä vastaa fysio- ja käsiterapeutti Jarkko Männistö, jonka työhuone sijaitsee samalla käytävällä Kuorilehdon kanssa. Työterveysasiakkaita auttavat lisäksi työfysioterapeutit Anne-Mari Rinne, Minna Mäkikyrö ja Jaana Karjalainen, jotka tekevät tarvittaessa myös työpaikkakäyntejä.
− Hyvällä työasennolla on valtava merkitys ihmisen hyvinvoinnille, koska etenkin päätetyötä tekevät istuvat päivässä paikallaan monta tuntia, Jarkko Männistö toteaa.
Jos asiakkaan käsi leikataan Pihlajalinnassa, käsikirurgi suunnittelee asiakkaalle aina myös kuntoutuksen. Vähimmillään se on yleensä 10 fysioterapiakäyntiä, toisinaan enemmän. Lisäksi fysioterapeutti käy tapaamassa asiakasta jo leikkauspäivänä, jolloin tämä saa ensimmäiset ohjeet kotiharjoittelua varten.
− Oikeanlainen, säännöllinen käsifysioterapia on yhtä tärkeä osa potilaan hoitoa kuin leikkaus. Siksi sovimme ensimmäisen fysioterapiakäynnin asiakkaan kanssa valmiiksi leikkauksen yhteydessä, Kuorilehto kertoo.
Mitä nopeammin kuntoutus alkaa, sitä vähemmän nivelet ehtivät jäykistyä ja sitä tehokkaampaa fysioterapia on. Oleellisinta on asiakkaan sitoutuminen kuntoutukseen.
− Annan asiakkaalle aina kotiohjeet ja motivoin häntä tekemään niitä joka päivä. Usein sanon myös, että kuntoutujan ei kannata vertailla tilannettaan naapuriin, sillä kudokset paranevat ihmisillä eri tahtia, Männistö toteaa.
Milloin käsisäryn takia kannattaa hakeutua lääkäriin? Kuorilehdon mukaan silloin, jos vaiva häiritsee arkea. Toisinaan tämä merkitsee särkyä, mutta käsi voi myös puutua tai oikutella: Ovi on vaikea saada avaimilla auki, koska ranne ei liiku. Sormet tökkäävät taskunkulmaan, koska liikkuvat huonosti, kun avaimet yrittää ottaa taskusta. Puristusvoima ei riitä pitämään maitopurkkia kädessä.
− Liian usein vaivat johtuvat siitä, että käsi on leikattu kauan aikaa sitten, mutta kuntoutus on jäänyt syystä tai toisesta tekemättä. Jälkikäteenkin on yleensä tehtävissä ainakin jotakin, Männistö sanoo.
Tapaturman jälkeen lääkäriin – ja yleensä myös röntgeniin − on tärkeä hakeutua, jos käsi tai jalka ei liiku tavalliseen tapaan, kipu on voimakas tai turvotusta on paljon.
− Jos kipu on maltillista eikä käsi ole liikuttaessa arka, tilannetta voi seurata muutaman päivän kotona, Kuorilehto toteaa.
Teksti: Tiina Laaninen
Juttu on julkaistu alun perin Pihlajalinnan Oulun-asiakaslehdessä.
Varaa aika käsikirurgille tai fysioterapeutille verkkoajanvarauksestamme. Asiakaspalvelumme auttaa myös numerossa 010 312 010.