Kipinä kateissa? Seksuaaliterapiasta löytyy apu moneen ongelmaan

Seksuaalisuuteen liittyvät haasteet ovat yleisiä, mutta niistä puhuminen voi tuntua vaikealta. Seksuaaliterapian avulla moni mieltä vaivannut solmu voi aueta, ja asiantuntijalta saa tarvittavat keinot ja tuen ongelmien selättämiseen.

Kipinän puute ja haluttomuus ovat yleisiä tunteita seksuaalisuuden suhteen. Ne voivat johtua monista eri tekijöistä, kuten stressistä, väsymyksestä tai parisuhteen kommunikaatio-ongelmista. Myös erilaiset sairaudet voivat vaikuttaa seksuaaliseen hyvinvointiin.

Seksuaalisuus on olennainen osa elämäämme, mutta aiheesta ja siihen liittyvistä ongelmista puhuminen voi tuntua hankalalta. Seksuaalisuuden toiminnalliset haasteet ovat hyvin yleisiä ja niihin on tarjolla apua. Tarvittavaa tukea kannattaa hakea ja ottaa asiat rohkeasti puheeksi ammattilaisen kanssa.

Naiseuteen voi liittyä monia seksuaalisuuden haasteita

Naisilla raskaus ja synnytys voivat tuoda mukanaan suuria fyysisiä muutoksia, jotka vaikuttavat seksuaalisuuteen. Synnytyksen jälkeiset muutokset voivat johtaa kiputiloihin tai seksuaalisen kiinnostuksen vähenemiseen. Synnytys on aina suuri muutos naiselle ja muuttuneeseen kehoon täytyy tutustua uudelleen.

Myös hormonitoiminnalla sekä kiireisellä pikkulapsiajalla on oma vaikutuksensa seksuaaliseen halukkuuteen.

Naisen seksuaalisuuteen voi liittyä muitakin fyysisiä ja henkisiä haasteita, kuten haluttomuutta tai ongelmia kiihottumisen tai orgasmin saavuttamisen suhteen. Näiden taustalta voi löytyä fysiologisia tai psykologisia tekijöitä, vaihdevuodet tai muita hormonaalisia vaihteluita, erilaisia elämäntapatekijöitä sekä elämäntilanteeseen liittyviä asioita.

Terapian tuella kehosuhdetta voidaan parantaa, ja mieltä sekä kroppaa herätellä uudelleen seksuaalisuuteen.

Erektiohäiriöt voivat vaikuttaa itsetuntoon

Miehillä seksuaalitoimintoihin voivat vaikuttaa esimerkiksi eturauhassyöpä ja sen hoidot. Leikkaukset ja sädehoidot saattavat aiheuttaa muun muassa erektiohäiriöitä, mikä voi olla hyvin stressaavaa ja lisäksi kehonkuvan muutokset voivat vaikuttaa myös itsetuntoon.

On tärkeää muistaa, että apua on saatavilla ja että ongelmista kannattaa puhua avoimesti asiantuntevan terapeutin kanssa.

Löydä seksuaalinen hyvinvointisi uudelleen

Seksuaaliterveydellä on iso merkitys ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Mahdollisten ongelmien kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan tärkeintä on ottaa ensimmäinen askel ja hakea apua.

Seksuaaliterapia on lyhytkestoista terapiaa, jossa pyritään löytämään ratkaisuja 1–20 käyntikerran aikana. Terapiassa voidaan keskittyä esimerkiksi itsetuntemuksen ja myötätunnon kehittämiseen sekä fyysisten ongelmien käsittelyyn. Terapiapolun aikana voidaan hyvin nopeastikin löytää yksilöllisiä ratkaisuja sekä tapoja parantaa seksuaalista nautintoa ja hyvinvointia.

Pelkästään se, että voi puhua näistä asioista ammattilaisen kanssa, asioiden oikeilla nimillä, voi jo tuoda merkittävää helpotusta. Luottamuksellinen keskustelu ja opastus oikeaan suuntaan auttaa avaamaan solmuja ja palauttamaan ilon seksuaalisuuteen.

Seksuaaliterapiasta apua

  • kadonneen kipinän palauttamiseen ja parisuhteen kommunikaatio-ongelmiin
  • sairauksien aiheuttamiin haasteisiin ja niistä kuntoutumiseen
  • raskauteen ja synnytykseen liittyviin seksuaalisuuden haasteisiin
  • haluttomuus-, kiihottumis- ja orgasmihaasteisiin
  • itsetuntemuksen parantamiseen ja kehollisten lukkojen avaamiseen
  • yhteyden löytämiseen ja kommunikaatiohaasteisiin pareille

Anne Rantanen, seksuaaliterapeutti, kätilö YAMK
Pihlajalinna Seppä, Jyväskylä

Artikkeli on julkaistu alun perin Suur-Jyväskylän lehdessä.