Pihlajalinnan tekonivelkirurgiassa yhdistyvät nopea hoitoon pääsy ja korkea laatu. Pihlajalinnan kokeneet ortopedit ja huolellisesti suunniteltu hoitoprosessi varmistavat sujuvan toipumisen.
Tekonivelkirurgian tarve on viime vuosina kasvanut voimakkaasti. Hoitovelka, sote-muutokset ja väestön ikääntyminen ovat kasvattaneet leikkausjonot julkisella puolella jopa yli kahden vuoden mittaisiksi. Siksi monet hakeutuvat entistä hanakammin nivelrikkohoitoihin yksityisille lääkäriasemille.
– Tyypillinen nivelrikkopotilas on 66–68-vuotias, joten tekonivelleikkausten tarve tulee lähivuosina yhä lisääntymään väestön ikääntyessä, toteaa ortopedian erikoislääkäri, tekonivelkirurgi Ville Remes Tampereen Pihlajalinna Kelloportista.
Tampereen seudulla tekonivelkirurgiaa tehdään Pihlajalinna Kelloportissa. Suurin osa tekoniveloperaatioista on lonkan ja polven leikkauksia, ja merkittävä osa niistä tehdään nykyään päiväkirurgisesti.
– Kun 30 vuotta sitten potilas saattoi viettää kaksi viikkoa sairaalassa tekonivelleikkauksen jälkeen, nykyään kotiin pääsee yleensä samana päivänä. Potilailla on kuitenkin mahdollisuus yöpyä sairaalassa voinnin niin vaatiessa tai jos potilas asuu yksin, Remes kertoo.
Myös kivunhoitomenetelmät ovat kehittyneet. Nykyaikaiset tekonivelet ovat lisäksi selvästi entistä kestävämpiä, ja niitä joudutaan vaihtamaan pitkänkään käytön jälkeen uusiin vain hyvin harvoin. Siksi leikkauksia tehdään nykyään nuoremmillekin nivelrikkopotilaille.
– Tekonivelleikkaus on silti yhä pitkälle edenneen nivelrikon viimeinen hoitotoimenpide, johon ryhdytään, jos muut konstit eivät ole tepsineet. Tekonivelleikkausta aletaan harkita, kun kipeä nivel häiritsee elämää jatkuvasti levossakin, Remes summaa.
Pihlajalinnassa tekonivelleikkaukseen pääsee varsin nopeasti, yleensä muutamassa viikossa. Leikkausaikataulu sovitellaan potilaan menojen ja toiveiden mukaan, ja leikkaava lääkäri on mukana hoidon kaikissa vaiheissa aina esitutkimuksesta kuntoutukseen ja jälkitarkastukseen asti.
Tekonivelkirurgian lisäksi Kelloportissa tehdään muutakin tuki- ja liikuntaelimistön kirurgiaa, kuten nilkan, jalkaterän, polven, selän ja olkapään leikkauksia.
– Kelloportissa on monipuolisen hoitotiimin lisäksi laajat kuvantamisvaihtoehdot ja hyvät kuntoutusmahdollisuudet. Hoitoon pääsee nopeasti, ja meille voi aukioloaikoina tulla päivystykseen myös ilman ajanvarausta. Pihlajalinnan Koskiklinikalta löytyy lisää kuvantamis- ja laboratoriopalveluita sekä kattavat erikoislääkäripalvelut, lisää Kelloportin ylilääkäri, ortopedi Petri Sillanpää.
Pihlajalinnan kirurgian potilastyytyväisyyttä mitataan kyselytutkimuksilla, minkä lisäksi lääkärit kysyvät kokemuksia leikkausten jälkeen kontrollikäynneillä.
– Palaute on positiivista. Jokainen potilas kohdataan yksilöllisesti ja pidetään huoli siitä, että hän tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu ja miksi. Myös leikkauksen jälkeinen hoito toteutetaan potilaan toiveita kunnioittaen, Remes kuvailee.
Tekonivelleikkaus sujuu yleensä paljon helpommin ja kevyemmin kuin potilas etukäteen ajattelee. Moni yllättyy siitä, kuinka paljon elämänlaatu kohenee leikkauksen myötä.
– Usein kipeä nivel on rajoittanut liikkumista pitkään. Suurimmat ilonhetket leikkauksen jälkeen syntyvät, kun potilas pääsee taas vaikkapa puolison kanssa kävelylle. Seuraavan kipeän nivelen hoitoon hakeudutaankin nopeammin ja luottavaisemmin mielin, Remes summaa.
Pihlajalinnan valtakunnallinen asiakaspalvelu palvelee numerossa 010 312 010. Asiakaspalvelumme ohjaa sinut leikkauskoordinaattorille, joka osaa kertoa käytännön asioista sekä auttaa varaamaan ajan leikkausarvion tekevälle kirurgille.