Lapsiperheissä sairastellaan joskus tuskastuttavankin usein. Normaalit nuhakuumeet hoituvat yleensä levolla ja kipulääkkeillä, eivätkä vaadi lääkärikäyntiä. On kuitenkin olemassa tilanteita, joissa vastaanottoaikaa ei kannata lykätä. Pihlajalinnan lastenlääkäri kertoo, milloin tyypilliset lastenvaivat hoidetaan lääkärissä.
Varaa aika lastenlääkärille verkkoajanvarauksesta tai soita asiakaspalvelunumeroon 010 312 010. Lastenlääkärin tavoitat myös ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksessa Lastenlääkärin chat-palvelussa. Chat-palvelussa hoituvat kätevästi monet vaivat ja reseptien uusiminen.
2-vuotiailla on keskimäärin kuusi hengitystieinfektiota eli flunssaa vuodessa. Infektiokierre ajoittuu usein päivähoidon aloitukseen. Vaikka flunssakierre voi olla perheelle kuormittava, tilanne ei kuitenkaan ole vaarallinen. Jos lapsi voi muuten hyvin kasvaa ja kehittyy normaalisti infektiokierteestä huolimatta, infektiot rajoittuvat hengitysteihin ja välillä on oireetontakin aikaa, ei lääkärikäyntejä tarvita. Vauvan flunssa tulee tutkia lääkärissä herkemmin, etenkin jos flunssaan liittyy kuumetta tai ruokahaluttomuutta.
Lue lisää: Lapsen flunssa eli nuhakuume
Lääkärin arvio tarvitaan aina, jos lapsella on uusi, ennen diagnosoimaton hengenahdistusoire. Lisäksi vauvojen hengitysoireet tulee tutkia lääkärissä.
Lääkäriin kannattaa tulla, jos lapsella on kuumetta ja iholle ilmestyy punaisia pisteitä, jotka eivät häviä painamalla. Myös uudet, epäselvät ja laaja-alaiset ihottumat sekä vaikeasti kutisevat tai muuten oireilevat ihovaivat kannattaa tutkia lääkärissä.
Lue lisää: Lasten ihotaudit
Korvatulehdus kehittyy yleensä flunssan jälkitautina. Korvatulehdus ei välttämättä tarvitse lääkärihoitoa, mikäli siihen ei liity kovaa kipua tai korvien vuotamista. Jos lapsi kärsii ja on kuumeinen tai hänellä on kuulon alenemaa, tilanne on hyvä arvioida lääkärissä. Antibioottilääkitys voi lyhentää korvatulehduksen kestoa. Myös toistuvat korvatulehdukset kannattaa hoitaa lääkärissä.
Lue lisää: Lapsen korvatulehdus
Jos kurkkukipuun liittyy muita flunssan oireita ja se helpottaa kipulääkkeillä, vaivaa ei tarvitse tutkia lääkärissä. Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä silloin, jos kurkkukipuun liittyy korkeaa kuumetta tai nielurisat näyttävät poikkeavilta varsinkin siinä tilanteessa, jos kurkkukivun yhteydessä ei ole muita flunssaoireita.
Lue lisää: Kurkkukipu
Alle kolmikuisen vauvan kuume tulee aina tutkia lääkärissä. Isommilla lapsilla perusohje on, että lääkäriin tullaan, jos korkea kuume pitkittyy yli 1–5 vuorokauden ajan varsinkin silloin, jos siihen ei liity flunssan oireita tai mikäli korkeaa kuumetta ei saada laskemaan lääkkeillä. Myös silloin on syytä ottaa yhteys lääkäriin, jos kuumeinen lapsi ei juo nestettä tai yleisvointi on muuten heikko.
Jos oksentaminen liittyy selvästi vatsatautiin, ei pitkity ja lapsi nauttii riittävästi nesteitä, lääkärikäyntiä ei tarvita. Jos lapsi oksentelee aina aamuisin, oksentamiseen liittyy kovaa vatsakipua tai oksentamista edeltää runsas juominen, vaiva on syytä tutkia lääkärissä. Myös imeväisikäisten poikkeava oksentaminen pitää tutkia lääkärissä – pieni pulauttelu on kuitenkin normaalia.
Jos päänsärky liittyy flunssaan, ei toistu usein ja helpottaa kipulääkkeellä, lääkäriä ei tarvita. Jos lapsella on toistuvaa päänsärkyä erityisesti öisin tai aamuisin, vaiva on syytä tutkia lääkärissä.
Lääkäriin tulee hakeutua myös silloin, jos päänsärkyyn liittyy neurologisia oireita, niskajäykkyyttä, tai tajunnan muutoksia. Jos perheessä on migreenitaipumusta ja lapsella on migreenioireita, lääkäri voi diagnosoida vaivan ja määrätä siihen liittyvät lääkkeet.
Lyhytkestoinen, vatsatautiin liittyvä ripuli on vaaratonta ja sitä voi hoitaa kotona pitämällä huolta lapsen nesteytyksestä. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos ripuliin liittyy korkeaa kuumetta, kovia vatsakipuja tai ripuli on alkanut ulkomaanmatkan jälkeen. Myös veriripuli tulee aina tutkia lääkärissä. Imeväisikäisten poikkeava ripuli kannattaa myös tutkia lääkärissä.
Lue lisää: Norovirus ja muut ripulitaudit
Jos silmätulehdus liittyy flunssaan ja sen ainoa oire on lievästi punoittava sidekalvo, silmätulehdus on todennäköisesti virusperäinen ja hoituu kotona.
Bakteeriperäistä silmätulehdusta voi epäillä, jos tulehdus jatkuu pitkään, silmä rähmii puhdistuksista huolimatta ja jopa muurautuu umpeen. Tällainen tilanne voi vaatia paikallista antibioottihoitoa varsinkin oireen pitkittyessä yli muutaman vuorokauden ajan.
Joskus silmätulehduksen yhteydessä lapsella voi samaan aikaan olla myös korvatulehdus. Pitkittyneessä tai oireisessa tilanteessa kannattaa käydä lääkärissä.
Lue lisää: Silmätulehdus
Ummetus voi aiheuttaa etenkin taapero- ja leikki-ikäisille ulostamisen pelkoa, joten vaiva kannattaa hoitaa nopeasti. Lääkäri määrää ummetukseen turvalliset ja tehokkaat lääkkeet.
Tavanomaisen, flunssaan liittyvän yskän takia ei tarvitse tulla lääkäriin. Jos yskään liittyy poikkeavaa hengitystä, hengitysvaikeutta, kakomista, vierasesine-epäily tai yskä on todella vaikeaa ja lapsi on lisäksi kuumeinen, on syytä tulla vastaanotolle. Kurkunpääntulehdukseen liittyy haukkuva yskä ja monesti raskasta sisäänhengitystä. Kurkunpääntulehduksessa lapsi voi hyötyä lääkehoidosta, jonka tarpeellisuutta arvioi lääkäri.
On kuitenkin hyvä muistaa, että vanhemmat ovat aina lastensa parhaita asiantuntijoita. Ei ole liian pientä huolta, jonka takia lääkärin luokse ei voisi hakeutua!
Varaa aika asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta tai ota yhteyttä ilman ajanvarausta Pihlajalinna Terveyssovelluksen Lastenlääkärin chat-palvelussa.