Auringonvalo käynnistää kehomme D-vitamiini- ja endorfiinituotannon ja auttaa ihosairauksien hoidossa, mutta altistaa myös monille sairauksille ihottumasta syöpään. Siksi ihotautien, allergologian ja perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri, dosentti Satu-Leena Laasanen muistuttaa, että iho on aina tärkeää suojata liialta säteilyltä.
Ultraviolettisäteilyn ehkä tunnetuin hyöty on, että se käynnistää ihossa D-vitamiinin tuotannon. D-vitamiiniannokseen riittää kuitenkin maltillinen auringonotto.
– Itseään ei tarvitse käristää tuntikaupalla. D-vitamiinisynteesi käynnistyy iholla nopeasti, ja aurinkoisessa säässä ulkoillessaan saa jo alle puolessa tunnissa päivän D-vitamiinitarpeen, Satu-Leena Laasanen sanoo.
Lisäksi UV-säteily käynnistää kehossa endorfiinituotannon, eli auringonotto voi parantaa mielialaa. Moni voikin jäädä koukkuun auringonottoon juuri sen tuottaman mielihyvän vuoksi.
UV-säteilyä hyödynnetään monien ihosairauksien hoidossa. Se vähentää ihon tulehdusta sekä siihen liittyvää punoitusta ja kutinaa muun muassa atooppisessa ihottumassa, psoriaasissa ja punajäkälässä.
– Sanon usein ihottumasta kärsiville asiakkailleni, että auringonvaloa voi hyödyntää, kunhan sen tekee maltillisesti ja ihoa palamiselta suojaten.
Turvallisimmin UV-säteilyä saa valohoidoissa. Pihlajalinna Koskiklinikka on ainoa yksityinen lääkäriasema Pirkanmaalla, jossa on niin sanottu ks-UVB-hoitolaite. Sillä hoitoa saa alle minuutin kerrallaan.
– Valohoidossa voidaan valita ihosairauden kannalta hyödyllisimmät UV-aallonpituudet, jolloin säteilylle altistuu turvallisesti ja maltillisesti. Tällaista valohoitoa voidaan antaa myös raskaana oleville, Laasanen sanoo.
UV-säteilyn ja auringonoton riskejä ei kannata vähätellä. Aurinko vanhentaa, ohentaa ja veltostuttaa ihoa sekä altistaa pigmenttimuutoksille.
UV-säteily voi aiheuttaa valo- eli aurinkoihottumaa ja pahentaa tiettyjä ihottumia. Lisäksi useat lääkkeet voivat herkistää ihoa auringossa palamiselle.
– Voimakas aurinkoaltistus pystyy aktivoimaan esimerkiksi ruusufinniin liittyvän tulehduksen iholla. Ruusufinni on krooninen ihosairaus, joka voi aiheuttaa huomattavaa sosiaalista haittaa ja heikentää elämänlaatua.
Kauneusihanteet voivat vaikuttaa siihen, kuinka paljon auringossa oleilee. Rusketusta ei kuitenkaan kannata tavoitella terveyden kustannuksella.
Liiallisen UV-säteilyn vakavin haittavaikutus ovat ihosyövät. Auringon aiheuttamien ihovaurioiden ja ihosyöpien todennäköisyys kasvaa vuosien aurinkoaltistuksen seurauksena, ja erityisesti lapsuusiässä ihon palaminen on haitallista.
Esimerkiksi työnsä puolesta ulkona paljon aikaa viettävällä maanviljelijällä on suurempi riski saada tyvi- tai okasolusyöpä kuin saman ikäisellä toimistotyöntekijällä.
Myös melanooman riski kasvaa etenkin silloin, kun iho palaa auringossa toistuvasti.
Jopa 80–95 prosenttia ihosyövistä olisi estettävissä suojaamalla iho auringolta
Ihosyöpien määrä lisääntyy koko ajan. Kasvutrendi on nähtävissä kaikissa ikäluokissa ja ihosyöpien tyypeissä, eikä tarkkaa syytä siihen tiedetä.
– Vaikka jokaisen syöpäriskiin vaikuttaa oma perimä, sen merkitys valtaosalla ihosyöpäpotilaista on vähäisempi kuin auringon. On esitetty, että jopa 80–95 prosenttia ihosyövistä olisi estettävissä ihoa suojaamalla.
Pienessä osassa, noin 5–10 prosentissa kaikista ihosyövistä, taustalla on korkea perinnöllinen alttius sairastua syöpään. Näillä potilailla syöpäriski on huomattavan korkea, ja he hyötyvät säännöllisestä ihotautilääkärin seurannasta.
Jos omassa suvussasi on paljon nuorena sairastettuja syöpiä ja epäilet, että ihosyövälle on perinnöllinen alttius, voit käydä perinnöllisyyslääkärin vastaanotolla.
Laasasen tärkein vinkki kaikille auringonpalvojille on suojata iho liialliselta UV-säteilyltä sopivan suojakertoimen aurinkovoiteilla ja hengittävillä, mutta peittävillä vaatteilla.