Punkki puri – pitääkö mennä lääkäriin?

Punkkien levinneisyys ja siten myös niiden levittämät taudit lisääntyvät Suomessa koko ajan. Sairauksia voi välttää säännöllisillä punkkisyyneillä ja pukeutumalla oikein. Puutiaisaivokuumetta vastaan on myös rokote. Lue Turun Pihlajalinnan yleislääkärin Sami Salmisen vinkit punkkien ja niiden kantamien sairauksien kohtaamiseen!

Punkkeja eli hämähäkkieläimiin kuuluvia puutiaisia esiintyy etenkin Suomen länsirannikolla ja Ahvenanmaalla. Punkkien elinalue kuitenkin laajenee koko ajan, ja näin myös punkkien levittämät taudit yleistyvät lähes koko Suomessa. Punkkeja esiintyy sulan maan aikaan, ja aktiivisimmillaan ne ovat lämpiminä kesäkuukausina.

Punkit levittävät pääasiassa kahta eri tautia: puutiaisaivotulehdusta eli puutiaisaivokuumetta ja Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttamaa borrelioosia. Kummankin taudin määrät ovat viime vuosina nousseet huomattavasti. Borreliatartuntoja todetaan joka vuosi enemmän, nykyisin noin 7 000–8 000 vuodessa. Vuonna 2023 puutiaisaivokuumeeseen sairastui 160 ihmistä, mikä on 37 enemmän kuin edellisvuonna.

Punkin purema kannattaa tarkistaa lääkärissä, jos tulee oireita

Vaikka puutiaisten levittämien sairauksien määrät kasvavat, on hyvä muistaa, että vain muutama prosentti punkeista levittää tauteja. Punkin purema ei siis tarkoita automaattisesti sairastumista, eikä punkkien pelossa kannata jättää luonnossa liikkumista.

Jos punkin puremakohtaan ilmestyy muutaman päivän kuluessa rengasmaista tai epämääräistä ihottumaa, kannattaa mennä lääkäriin. Lääkäri voi tutkia iho-oireita myös etävastaanotolla.

Myös muutaman päivän tai viikon kuluttua puremasta alkavat flunssamaiset oireet voivat kertoa punkin levittämän taudin tarttumisesta, eli lääkärireissu on myös silloin tarpeen.

Rokote suojaa puutiaisaivokuumeelta, borrelioosi hoituu antibiooteilla

Punkkien levittämiä tauteja voidaan sekä ehkäistä että hoitaa. Puutiaisaivokuumeeseen tepsii punkkirokote, jonka voi hankkia kätevästi ja edullisesti esimerkiksi Pihlajalinnan Punkkibussista®. Rokotteen voi saada myös omalta terveysasemalta tai työterveyden kautta.

Rokotus on ainoa keino puutiaisaivokuumetta vastaan, mutta myös kerran sairastettu tauti antaa tulevaisuudessa suojan uusille tartunnoille. Puutiaisaivokuumeen oireet voivat kuitenkin olla rajuja ja pahimmillaan hengenvaarallisia, ja niitä voidaan hoitaa vain oireenmukaisesti kipu- ja kuumelääkkeillä. Rokottautuminen on siis viisasta!

Borrelioositartuntaa voi ehkäistä vain pukeutumisella ja mahdollisimman nopealla punkkien poistamisella. Mitä vähemmän aikaa punkki ehtii viettää iholla, sitä epätodennäköisemmin borrelia-bakteeri ehtii päästä verenkiertoon. Borrelioositartunnan saaneita hoidetaan ensisijaisesti antibiooteilla ja lisäksi oireenmukaisesti kipu- ja kuumelääkkeillä.

Vältä punkkien puremat pukeutumisella ja poista punkit oikein

Punkin puremia voi välttää pukeutumalla oikein. Pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet sekä lahkeensuiden päälle vedetyt sukat tai pitkävartiset kengät estävät hyvin punkkien pääsemistä iholle. Myös säännölliset, jokailtaiset punkkitarkastukset kaikille ulkoileville perheenjäsenille ja lemmikeille ovat niin ikään tärkeitä.

Jos iholla havaitsee punkin, on tärkeää poistaa se nopeasti ja oikeaoppisesti. Paras keino punkin poistamiseen on napata siitä kiinni teräväkärkisillä pihdeillä ja vetää punkki ulos rauhallisesti suoraan ylöspäin. Vaihtoehtoisesti punkin poistamiseen voi käyttää punkkilassoa, jonka siima kiristyy punkin ympärille ja helpottaa näin sen poistamista.

Punkkeja ei tarvitse pyöräyttää, sillä silloin niiden väkäsmäiset leuat katkeavat helpommin ja voivat jäädä ihon sisään. Katkenneet leuat voivat aiheuttaa iholle kutinaa tai ihottumaa, jonka vuoksi ei kuitenkaan tarvitse mennä lääkäriin. Myös vinkit punkkien voitelemisesta voilla tai vaseliinilla kannattaa unohtaa.

Poistettu punkki hävitetään hukuttamalla tai polttamalla. Punkit ovat sitkeitä otuksia, eivätkä ne välttämättä kuole litistettäessä. Niitä ei saa myöskään heittää roskikseen, sillä kuolleidenkin punkkien munat voivat oikeissa olosuhteissa yhä kuoriutua ja päästä leviämään ympäristöön.

Varaa aika punkkirokotukseen

Suojaudu puutiaisaivokuumeelta ja varaa aika rokotukseen verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarauksessa joka päivä ympäri vuorokauden.

Punkkirokotteen saat myös Punkkibussista ilman ajanvarausta. Katso Punkkibussin aikataulu ja hinnasto punkkibussi.fi

Lue myös