Luomenpoisto onnistuu laserilla, jäädyttämällä tai leikkaamalla

Ihomuutokset ovat yleensä harmittomia, mutta jos luomi muuttuu, kasvaa tai oireilee, sen poistaminen voi olla aiheellista. Luomi voidaan poistaa eri menetelmillä, jotka ihotautilääkäri valitsee tilanteen mukaan.

Jos iholle ilmestyy uusia luomia tai vanhan luomen koossa, muodossa tai värissä tai tapahtuu muutoksia, on syytä mennä ihotautilääkärille. Muuttuneet luomet voivat viitata ihosyöpiin, joista yleisimpiä ovat tyvisolusyöpä eli basaliooma, okasolusyöpä ja melanooma.

Ennen luomenpoistoa luomi tulee aina tutkia tarkasti. Tutkimuksen tekee ihotautilääkäri tai dermatoskopiaan perehtynyt yleislääkäri. Ensimmäinen kontakti luomimuutoksien tutkimisessa voi olla myös työterveyslääkäri.

– Vaikka suurin osa iholla esiintyvistä luomista on hyvälaatuisia, niiden rakennetta ei voi arvioida silmämääräisesti. Avuksi tarvitaan ihosairauksiin harjaantunutta silmää ja dermatoskooppi. Se on suurentava valolaite, joka paljastaa luomen rakenteen tarkemmin kuin pelkillä silmillä näkee, linjaa ihotautilääkäri Marika Schröder Pihlajalinna Pikku Huopalahdesta.

Luomenpoistoon kannattaa ryhtyä vain hyvästä syystä

Lääketieteellisesti tarpeettomia luomenpoistoja tulee välttää, sillä luomenpoisto ei suojaa melanoomalta, ja luomenpoistoon liittyy aina infektio- ja arpiriski. Lähtökohtaisesti luomia poistetaankin kirurgisesti vain silloin, jos luomen muutokset herättävät epäilyn ihosyövästä.

Tarvittaessa luomia voidaan kuitenkin poistaa myös ilman ihosyöpäepäilyä. Esimerkiksi yleiset ja vaarattomat rasvaluomet voivat hiertyä vaatteisiin tai aiheuttaa häiritsevää kutinaa, tai hyvälaatuiset luomet voivat osua ikävästi vaikkapa silmälaseihin. Joskus luomet voivat häiritä myös ulkonäköä.

– Esteettisiin luomenpoistoihin, esimerkiksi luomenpoistoihin kasvoista, voi ryhtyä tapauskohtaisesti harkiten. Kryohoidolla ja hiilidioksidilaserilla kosmeettinen tulos on yleensä erinomainen, mutta luomenpoistosta voi myös jäädä arpi, kuoppa tai pigmenttimuutos. Lisäksi lääketieteellisesti tarpeeton luomenpoisto aiheuttaa potilaalle kustannuksia, ihotautilääkäri huomauttaa.

Ihotautilääkäri suosittelee sopivaa luomenpoistomenetelmää

Luomia voidaan poistaa kolmella eri menetelmällä: hiilidioksidilaserilla, kryohoidolla eli nestetyppijäädytyksellä tai kirurgisesti leikkaamalla. Poistotapa valitaan pääsääntöisesti luomen laadun ja sijainnin mukaan, ja joskus luomenpoistoon voi sopia useampi menetelmä.

– Kryohoito sopii esimerkiksi rasvaluomille ja pinnallisemmille UV-säteilyn aiheuttamille aurinkokeratooseille. Laserpoisto taas sopii esteettisesti häiritseville tai tarttuville luomille, ja laserilla voidaan tarvittaessa ottaa luomesta myös pinnallinen näytepala. Jos on syytä epäillä ihosyöpää, luomi poistetaan aina kirurgisesti ja näytepala lähetetään patologin tutkittavaksi, Schröder kertoo.

Luomenpoistovaihtoehdot

  • Kryohoito (nesteyppijäädytys): rasvaluomet, aurinkokeratoosit ja matalat, pinnalliset hyvänlaatuiset ihomuutokset
  • Laserpoisto (hiilidioksidilaser): koholla olevat hyvänlaatuiset luomet, jotka häiritsevät esteettisesti tai hankautuvat
  • Kirurginen poisto (leikkaus): pigmenttiluomet, epäilyttävät tai muuttuneet luomet, joista tarvitaan kudosnäyte

Luomenpoisto onnistuu nopeasti ja turvallisesti

Luomenpoisto on menetelmästä riippumatta nopea ja lähes kivuton toimenpide. Poisto tehdään paikallispuudutuksessa, eikä se vaadi ennakkovalmistautumista. Myös toipuminen on nopeaa: yleensä iho paranee 1–2 viikossa kirurgisen poiston jälkeen ja huomattavasti nopeammin jäädytyksellä tai laserilla tehdyn poiston jälkeen.

– Vartalon ja raajojen alueella toipuminen voi joskus olla hitaampaa varsinkin kirurgisen poiston jälkeen. Sairauslomalle on luomenpoiston jälkeen tarvetta hyvin harvoin, Schröder lisää.

Ihotautilääkäri muistuttaa, että omia luomia ja ihomuutoksia on hyvä tarkkailla säännöllisesti, muutaman kuukauden välein. Avuksi luomitarkastuksiin voi pyytää kumppanin tai ystävän. Omalla kännykällä voi myös kuvata ihoalueita ja seurata mahdollista muutosta luomissa.

Runsasluomiset potilaat sekä he, joilla on epätyypillisiä luomia hyötyvät myös luomikuvauksesta, jota on tarjolla Tampereen Pihlajalinna Koskiklinikalla ja Helsingin Pihlajalinna Pikku Huopalahdessa.

Nopeita vastauksia Pihlajalinnasta

Huolestuttaako tai häiritseekö ihomuutos? Varaa aika ihomuutosten ja niiden poiston asiantuntijalle verkkoajanvarauksesta.

Voit myös varata ajan puhelimitse asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ympäri vuorokauden.

Lue myös