Kun omat keinot on käytetty, Pihlajalinnan Painonhallintaklinikka auttaa. Matkalla kohti terveellisempää painoa tukena voivat olla uudet lääkkeet.
Ylipainon kanssa ei kannata antaa periksi – ei vaikka takana olisi monta epänonistunutta laihdutusyritystä.
− Lihavuus johtaa ennen pitkää liitännäissairauksiin ja on siksi iso terveysriski, sanoo sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Milla Rosengård-Bärlund Pihlajalinnan Painonhallintaklinikalta.
Hän korostaa, että lihavuudesta ei silti kannata kantaa häpeää tai syyllisyyttä, sillä terveelliseen painoon pääsinen on yleensä mahdollista.
− Tärkeintä on kartoittaa kokonaistilanne, ei etsiä vikaa tai ryhtyä hetken kestävälle rajulle laihdutuskuurille, Rosengård-Bärlund korostaa.
Painonhallinnan kulmakivi on elintapahoito. Rosengård-Bärlundin mukaan sitä voidaan usein tukea uusilla lääkkeillä.
− Käytettävissä on jo päivittäinen tabletti- ja pistoshoito, ja uusia lääkkeitä on tulossa markkinoille mahdollisesti jo tämän vuoden aikana. Lääkkeillä voidaan vaikuttaa esimerkiksi ruokahaluun.
Vaikka lääkkeet voivat tuoda merkittävää apua painonhallintaan, lähtökohtana on muuttaa elintapoja määrätietoisesti, mutta maltilla. Pihlajalinnan Painonhallintaklinikalla jokaisen tilanne selvitetään yksilöllisesti.
− Asiakkaat ovat yleensä yrittäneet pudottaa painoaan jo aiemmin, ja heillä on paljon tietoa terveellisistä elintavoista.
Painonhallintaklinikalla selvitetään, miksi paino ei tästä huolimatta laske. Syynä voi olla esimerkiksi kuormittava elämäntilanne, liian vähäinen uni tai hukassa oleva ateriarytmi.
− Asiakas ei jää yksin, vaan lähdemme yhdessä kohti terveellisempää painoa.
Painoindeksin mukaan valtaosa suomalaisista on ylipainoisia, koska suurimmalla osalla painoindeksi ylittää 25:n. Jo tällöin omiin elintapoihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä muuten paino hiipii helposti hitaasti, mutta varmasti ylöspäin.
Noin 30 % suomalaisista painoindeksi ylittää yli 30, jolloin puhutaan lihavuudesta. Tällöin on lääketieteellisesti perusteltua harkita elintapahoidon tueksi lääkitystä. Mikäli lihavuuden lisäksi kärsii jo jostakin liitännäissairaudesta, lääkehoitoon voidaan turvautua aiemminkin.
− Yleisimpiä lihavuuteen liittyviä liitännäissairauksia ovat kakkostyypin diabetes, uniapnea, rasvamaksa, kohonnut verenpaine ja verisuonisairaudet.
Rosengård-Bärlundin mukaan on lohdullista, että painoa riittävästi pudottamalla moni sairaus helpottaa. Samalla elämänlaatu ja vireystila paranevat.
Monen kompastuskivenä painonpudotuksessa on nykyinen ravintoympäristö, joka tulvii helposti syötäviä ja tiheäenergisiä naposteltavia. Osalla ruokahalu voi olla ylivirittynyt, osalla taas näläntunnetta on vaikea tunnistaa. Mitä väsyneempi ja stressaantuneempi on, sitä helpommin tarttuu rasvaiseen ja nopeasti saatavilla olevaan ruokaan ja myös liikkuminen jää vähemmälle.
− Lihavuuteen johtaa usein kierre, jossa on monta eri tekijää. Oman elämäntilanteemme lisäksi myös perintötekijät vaikuttavat ruokahaluumme ja suolistobakteerien tasapainoon.
Toivottomuuteen ei ole silti syytä.
− Oleellista on muuttaa vaikuttavia, mutta niin pieniä asioitaan arjessa, että muutoksiin voi sitoutua. Painonhallintaklinikalla tunnistamme näitä muutoskohtia asiakkaan kanssa.
Kokonaisvaltainen hoito parantaa mahdollisuuksia päästä hyviin tuloksiin. Yksi osa painonhallintaklinikan palvelua on tunnistaa mahdollinen syömishäiriö, kuten ahmiminen, ja muut ylipainoon liittyvät sairaudet.
Lihavuutta on hoidettu perinteisesti ruokavaliolla ja liikunnalla. Vaikeissa tilanteissa on toisinaan turvauduttu leikkaukseen.
− Leikkaushoito on edelleen hyvä vaihtoehto joissakin tilanteissa, mutta entistä useammin lääkityksen avulla päästään yhtä hyviin tuloksiin, joskin hitaammin, Rosengård-Bärlund sanoo. Myös leikkausta ennen painoa on yleensä pudotettava muilla keinoin. Tällöinkin lääkkeistä voi saada tukea.
− Lihavuuden hoitoon lääkkeillä voi suhtautua kuin minkä tahansa pitkäaikaissairauden hoitoon. Tämä tarkoittaa, että niin lääkehoito kuin elintapamuutokset ovat pitkäaikaisia, toisinaan pysyviä.
Rosengård-Bärlund rohkaisee hakemaan apua, jos oma paino huolettaa tai mietityttää.
− Kohtaamme asiakkaat kunnioittavasti ja kuunnellen. Meille jokainen voi tulla levollisella mielellä.
Teksti: Tiina Laaninen
›› Tutustu Pihlajalinnan Painonhallintaklinikkaan
Varaa aika painonhallintahoitajan kartoituskäynnille verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme numerosta 010 312 010.
Jos haluat saada vielä lisätietoa Painonhallintaklinikasta, voit soittaa asiakaspalveluumme, joka palvelee numerossa 010 312 010. Puhelimitse tehtävä yhteydenotto on maksuton.