Julkisuudesta tutut töröhuulet, ilmeettömät kasvot ja muut ylilyönnit antavat vääristyneen kuvan plastiikkakirurgiasta. Suuri osa plastiikkakirurgien työstä on erilaisten sairauksien hoitoa. Ulkonäköön vaikuttavista eli esteettisistä toimenpiteistä taas suurin osa tehdään aivan tavallisille suomalaisille.
Suomalaiset haluavat yleensä maltillisia muutoksia kasvojen yksityiskohtiin tai iän mukana tuleviin niin sanottuihin ikääntymismuutoksiin. Tyypillisiä kohteita ovat otsan uurteet, silmäpussien alla olevat kyynelurat ja suupielien viereiset poimut. Henkilö, jolle ikääntymismuutokset tulevat tavallista aiemmin, voi aiheestakin kysyä: voiko näille tehdä jotain? Tilanne on usein hyvin henkilökohtainen ja arkakin.
Sopiva toimenpide voi lievittää merkittävästi vuosia jatkunutta harmitusta. Näin kävi viisissä kymmenissä olevalle miehellekin, jota töissä nimitettiin ‘vanhaksi ukoksi’ ja joka oli kyllästynyt selittämään, ettei hän ollut vielä jäämässä vanhuuseläkkeelle. Niin sanotut pistoshoidot ovat vaivattomimpia esteettisiä toimenpiteitä. Käynti kestää alle tunnin, eivätkä toimenpiteet vaadi valmistautumista etukäteen. Toimenpiteen jälkeen ei ole erityisiä rajoituksia tai tarvetta jatkohoidolle kotona.
Olennaista pistoshoidoissa
Botuliinitoksiini aiheuttaa lihaksen rentoutumisen. Iho tasoittuu, kun alla oleva lihas ei rypistä sitä. Yleisin kohde on kulmakarvojen välinen alue sekä otsa. Kun rypyt aiheuttava lihas on rentona, pääsevät syvätkin ihopoimut tasoittumaan. Niin sanottu Sibeliusryppy oikenee kulmakarvojen välistä ja otsan vaakasuorat uurteet tasoittuvat. Yleensä, positiivisena vaikutuksena, kulmakarvat hieman kohoavat.
Botuliinitoksiinin vaikutus on palautuva, eli noin puolen vuoden kuluttua lihas toimii kuten aiemminkin. Täysin toisentyyppisen ryhmän muodostavat pistettävät täyteaineet. Ne sisältävät elimistössä normaalistikin esiintyvää hyaluronihappoa geelimäisessä muodossa.
Täyteainepistoksilla voi tasoittaa esimerkiksi nenän pielestä alaviistoon kulkevia nasolabiaalipoimuja. Täyteaineita käytetään myös huulten ja poskipäiden muotoiluun. Täyteaineiden vaikutus kestää valmisteesta ja kohdasta riippuen noin 6–18 kuukautta. Kaikki Suomessa käytössä olevat täyteaineet ovat resorboituvia, eli aine häviää vähitellen.
Potilaan kannalta lääkärin vastaanotto on turvallisin paikka pistoshoitojen toteuttamiselle. Esimerkiksi täyteaineen huolimaton pistotekniikka tai puutteellinen anatomian tuntemus voi aiheuttaa ongelmatilanteita, jotka lääkärin vastaanotolla ovat vältettävissä tai hoidettavissa. Täyteaineista poiketen botuliinitoksiini on lääke, jonka käyttö onkin rajattu vain lääkäreille.
Onnistunut esteettinen toimenpide tuottaa parhaimmillaan tyytyväisyyttä pitkäksi aikaa.
Tämä plastiikkakirurgian erikoislääkäri Kimmo Tanttulan kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Suur-Jyväskylän Lehdessä