Käsikirurgin vastaanotolle kannattaa hakeutua aina, kun käden kipu haittaa normaalia elämää. Varhaisessa vaiheessa aloitettu hoito takaa parhaimman lopputuloksen. Pihlajalinnan tapaturmapäivystyksissä hoituvat myös käsien vammat.
Varaa aika käsikirurgin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai numerosta 010 312 010.
Tapaturmatilanteissa hakeudu tapaturmapäivystykseen. Tapaturmapäivystykseen voi sen aukioloaikoina tulla myös ilman ajanvarausta. Lue lisää Pihlajalinnan tapaturmapäivystyksestä.
Käsikirurgi hoitaa yläraajojen vammoja, sairauksia ja kiputiloja kyynärpäistä sormenpäihin saakka. Useimmat asiakkaat hakeutuvat käsikirurgin vastaanotolle joko tapaturmien tai ikään liittyvien vaivojen kuten nivelkuluman vuoksi. Lisäksi käsikirurgi auttaa muun muassa käsien hermopinteissä ja tulehdustiloissa.
Käsikirurgin vastaanotolla riittää potilaita etenkin talven ensimmäisillä liukkailla, sillä ihmisellä on luontainen taipumus suojella kädellä itseään kaatuessa. Rannemurtuma on yksi yleisimmistä traumaattisista vammoista, jonka saa vuosittain noin 300 henkilöä sataa tuhatta suomalaista kohti.
Käden vaivat kannattaa tarkistuttaa käsikirurgilla aina, jos ne haittaavat elämää, työtä tai vapaa-aikaa. Valtaosa potilaista hyötyy asiantuntijan arviosta ja hoidosta. Voi myös olla rauhoittavaa kuulla käsikirurgilta, että suuri osa käden vaivoista on vaarattomia. Ne paranevat ajan myötä itsekseen eivätkä estä käden käyttämistä kivun rajoissa.
Tapaturmatilanteissa kannattaa hakeutua käsikirurgin vastaanotolle mahdollisimman nopeasti. Vammapotilaat hyötyvät nopeasta, oikeasta diagnoosista ja oikean hoidon mahdollisimman varhaisesta aloituksesta.
Käsikirurgin vastaanotolle voit varata ajan verkkoajanvarauksesta.
Aluksi käsikirurgi haastattelee potilasta, minkä jälkeen vammautunut tai oireileva kohta tutkitaan huolellisesti. Joskus vaivan selvittäminen vaatii koko yläraajan ja kaulan alueen tutkimisen.
Tutkimus jatkuu usein röntgen- tai magneettikuvantamisella. Pihlajalinnassa kuvantamisen tulokset saa nopeasti, yleensä jo saman päivän aikana.
Kuvien perusteella päätetään hoidon seuraavat askeleet. Leikkaushoitoon päätyy vain harva, yleensä käden vaivat hoituvat kevyemmillä keinoilla. Pihlajalinnassa on esimerkiksi käsiin erikoistuneita fysioterapeutteja ja toimintaterapeutteja.
Leikkauspäätös tehdään aina yhdessä potilaan kanssa. Käsikirurgi kertoo, miten leikkaus etenee, mitä riskejä siihen mahdollisesti liittyy ja miten kättä tulee kuntouttaa leikkauksen jälkeen. Leikkausaika voidaan varata vastaanottokäynnin yhteydessä, ja halutessaan sen saa usein jo samalle viikolle.
Osa leikkauksista tehdään puudutuksessa, osa nukutuksessa. Jokainen käsikirurginen toimenpide vaatii yksilöllistä paneutumista, ja leikkaukset tehdään aina hyvin valmistellun suunnitelman mukaan.
Leikkauksen jälkeen lääkäri tapaa potilaan ja kertaa leikkauksen kulun. Lääkäri myös kertaa fysioterapeutin antamat kuntoutusohjeet. Lisäksi kerrataan, millaiset toipumisoireet ovat normaaleja ja mitkä kielivät esimerkiksi leikkaushaavan tulehtumisesta.
Ompeleet poistetaan yleensä kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen. Käden täydellinen paraneminen leikkauksen jälkeen kestää noin vuoden, mutta esimerkiksi töihin ja harrastusten pariin voi yleensä palata huomattavasti aikaisemmin.
Pihlajalinnassa käsikirurgit tekevät tiiviisti yhteistyötä muiden asiantuntijoiden kanssa. Moniammatilliset tiimit tuki- ja liikuntaelinsairauksien huippuyksiköissä hoitavat sinut kokonaisvaltaisesti kuntoon.