Huolten kanssa ei tarvitse sinnitellä yksin. Mielen huoli -hoitajan vastaanotolla voit puhua kaikista mieltäsi painavista taakoista. Vastaanottoon ei tarvitse valmistautua – sinun ei tarvitse edes tietää syytä pahalle olollesi. Yksikin käynti voi helpottaa oloa, ja parhaimmillaan opit uusia tapoja suhtautua elämään.
Kun jaksaminen on koetuksella, Pihlajalinnan Mielen huoli -linja auttaa. Varaa puhelu- tai vastaanottoaika Mielen huoli -hoitajalle verkkoajanvarauksesta tai soittamalla Mielen huoli -linjalle numeroon 010 312 023 (hinta pvm/mpm). Voit ottaa Mielen huoli -hoitajaan yhteyttä myös chatissa Pihlajalinna Terveyssovelluksen kautta.
Huolestunut tai ahdistunut olo voi helpottua, kun siitä saa puhua. Huolenaihetta ei tarvitse edes osata määritellä: ongelmasi voi olla selkeä, kuten unettomuus, tai kuulua laajemman ”kaikki on huonosti” -tunteen alle.
Mielen huoli -hoitajan vastaanotto on erityisen hyvä apu äkillisissä kriisitilanteissa, jollaisia ovat esimerkiksi ero, läheisen kuolema tai riitatilanne työpaikalla. Mikä tahansa huoli omasta voinnista on kuitenkin riittävä ja oikeanlainen avun hakemiseen.
Vastaanotolla Mielen huoli -hoitaja kuuntelee huolesi ja auttaa sinua ymmärtämään ja käsittelemään tilannettasi. Yksilöllinen hoito tukee juuri sinun tarpeitasi, ja siksi jokainen käynti on sinun näköisesi.
Mielen huoli -tapaamiseen ei tarvitse valmistautua. Keskustelua käydään aiheista, joista itse haluat puhua. Jos oman huolen sanoittaminen on vaikeaa, ei hätää: hoitajalla on taitoa auttaa sinua.
Hoitaja luo tapaamiselle turvallisen ilmapiirin, jossa keskustelu on avointa, lempeää ja ymmärtäväistä. Tapaamiseen voi kuulua myös erilaisia toiminnallisia harjoituksia kuten mielikuvaharjoittelua.
Usein alkuperäisen huolen taustalta voi paljastua myös piiloutuneita syitä pahaan oloon. Työuupumuksen ja uniongelmien taustalta voi löytyä esimerkiksi erotilanne, jonka oireiden vuoksi et jaksa enää töissä. Silloin vastaanotolla käsitelläänkin uupumuksen sijaan parisuhdetta.
Tapaamiset toteutetaan toiveesi mukaisesti etänä joko video- tai puhelinvastaanottona. Mielen huoli käyntejä on tavallisesti 1–3, joista jokainen kestää 45 minuuttia. Niiden jatkoksi hoitaja voi suositella tarpeesi mukaan lyhytterapiaa tai käyntejä lääkärillä tai psykologilla. Sinun ei kuitenkaan tarvitse sitoutua useamman käynnin hoitojaksoon. Monia auttaa jo se, että ylipäätään ottaa yhteyttä.
Mielen huoli -käynnin sijaan voit varata ajan myös lyhytterapiaan, jossa ongelmaasi tutkaillaan tarkemmin kaikkien elämänalueiden näkökulmasta 8–10 terapiakerran aikana. Lyhytterapia on tehokasta hoitoa myös silloin, kun odotat pääsyä kuntoutuspsykoterapiaan.
Lyhytterapiassa asetetaan konkreettisia ja itsesi näköisiä tavoitteita, jotka on mahdollista saavuttaa. Tapaamisissa saat joustavampia keinoja käsitellä omia tunteita. Ongelmiasi ei sivuuteta, vaan tavoite on lievittää kärsimystä ja parantaa elämänlaatuasi.
Esimerkiksi esiintymisjännitystä poteva voi etsiä rentoutta mielikuvaharjoitteiden avulla, ja huonosta itsetunnosta kärsivä kasvattaa terapiassa tietoisuutta vahvuuksistaan ja voimavaroistaan.
Mielen huoli -tapaamisesta saat apua akuuttiin pahaan oloon, mutta myös työkaluja huolettomampaan ja valoisampaan tulevaisuuteen tapaamisten päätyttyä.
Erityisesti lyhytterapiakäynnit ovat monipuolinen tutkimusmatka sisimpään: terapian jäljiltä saat valmiuksia ratkaista ongelmia ja taitoa säädellä tunteitasi, minkä lisäksi itsetuntemuksesi kasvaa. Opit suhtautumaan itseesi arvostavammin ja myönteisemmin.
Tapaamisista saat konkreettisia työkaluja pärjätäksesi haasteidesi kanssa myös yksin, kuten tapoja ahdistusoireiden, paniikkituntemusten, jännityksen ja surun kohtaamiseen. Silloin omaan toipumiseenkin on helpompi uskoa. Oireet voivat lievittyä tai jopa poistua kokonaan.
Helpoiten saat apua Mielen huoli -linjan verkkoajanvarauksen kautta. Voit ottaa yhteyttä Mielen huoli -linjaan myös Pihlajalinna Terveyssovelluksen chat-palvelussa tai puhelimitse numerossa 010 312 023.
Mielen huoli -linjalla voit keskustella hoitajan kanssa oireistasi ja tuntemuksistasi, ja hoitaja kartoittaa jatkohoitotarpeesi. Voit saada lisäapua tilanteeseesi esimerkiksi lyhytterapiasta, psykiatrisen sairaanhoitajan, psykologin, psykiatrin tai yleislääkärin vastaanotolta.
Pihlajalinnan sivuilta löydät jokaisesta Mielen huoli -hoitajasta esittelyprofiilin, joiden avulla voit halutessasi etsiä erityisosaamista juuri sinua kuormittavaan huolenaiheeseen.