Loppusyksy, alkutalvi. Vuoden pimein aika, jolloin harmaa, luihin ja ytimiin pyrkivä säätila hallitsee perinteisesti suomalaisten kahvipöytäkeskusteluja.
Pihlajalinnan työterveyshuollon erikoislääkäri Sari Laitinen kertoo, että pimeä aika näkyy myös jonkin verran vastaanotolla.
”Valon määrän vähentymisen lisäksi ihmisten jaksamiseen vaikuttaa varmasti myös se, että syksy on pitkä ajanjakso, jonka katkaisee usein vain lyhyt syysloma, jos sekään. Toki erilaisista uupumustiloista kärsitään muinakin vuodenaikoina. Näiden pimeiden kuukausien, eritysesti loka–joulukuun, lisäksi toinen vastaava ajankohta uupumukselle on usein kevät”, hän sanoo.
Terveellisten elämäntapojen ja itsestään huolehtimisen lisäksi jaksamista pimeään aikaan voisi helpottaa se, että lomapäiviä jätettäisiin käytettäväksi esimerkiksi marraskuussa.
”Mikäli oman työn kannalta on mahdollista, lomajaksoa tai vaikkapa joitain lyhyempiä työviikkoja olisi järkevää suunnitella myös pimeälle ajalle”, Sari Laitinen sanoo.
Laitinen muistuttaa, että on ihan normaalia olla välillä väsynyt, eikä sitä tarvitse häpeillä.
”On todella tavallista, että oman jaksamisen heikentymiseen liittyviä oireita vähätellään. Työterveyshuollossa näkee paljon sitä, että ihmiset yrittävät sinnitellä liian pitkään”, hän sanoo.
”Joskus auttaa pelkkä omasta tilanteesta keskusteleminen lääkärin kanssa. Keskustelusta voi esimerkiksi saada hyviä vinkkejä ja apua siihen, miten rytmittää elämää sellaisessa tilanteessa, jolloin ei enää jaksaisi suoriutua.”
Yksi jaksamisen kannalta tärkeä seikka on pitää huolta D-vitamiinin riittävästä saannista. D-vitamiinin tärkein luonnollinen lähde on auringonvalo, jota on Suomessa tehokkaasti tarjolla vain huhtikuusta syyskuun. Ruoassa tärkeimmät D-vitamiinilähteet ovat kala, vitaminoidut maitovalmisteet sekä levitettävät ravintorasvat.
D-vitamiinin suositeltava kokonaissaanti Suomessa on yli 75-vuotiailla 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ja muilla 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Riittävän vuorokausimäärän saavuttamiseksi suositellaan erityisesti pimeinä kuukausina D-vitamiinilisiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositukset eri ikäryhmien D-vitamiinivalmisteiden käytöstä löytyvät täältä.
Paras tapa saada selville, saako riittävästi D-vitamiinia, on sen mittaaminen verestä laboratoriotutkimuksella.
Työterveyshuollon erikoislääkäri Sari Laitinen toteaa, että ihmisten olisi muutenkin hyvä käydä lääkärin vastaanotolla perusterveydentilan tarkastuksessa säännöllisesti.
”Tarkastuksiin voi aina sisällyttää laboratoriokokeita, joilla voidaan poissulkea ja varmistaa asioita. Kun on kyseessä esimerkiksi väsymystä tai uupumusta, voidaan tarkastaa, onko henkilöllä anemiaa tai kilpirauhasen vajaatoimintaa”, hän sanoo.
Joulukuun loppupuolella vietettävän talvipäivänseisauksen jälkeen aletaan taas edetä kohti valoisempia päiviä. Tänä vuonna talvipäivänseisaus on sunnuntaina 22. joulukuuta.
Juuri valon määrän taitekohtaan osuus myös joulu, joka tarkoittaa monelle hengähdystaukoa arjesta.
”Joillekin jouluun liittyy valitettavasti myös ylimääräistä stressiä. Heitä haluaisin muistuttaa, että joulu tulee joka vuosi, ja yksi joulu voi olla yhdenlainen, toinen toisenlainen. Jouluna kannattaa keskittyä yhdessäoloon läheisten ihmisten kanssa. Minä ainakin puen jouluna sen lahjaksi saamani yöpuvun päälle ja vietän jouluni siinä, ihan kaikessa rauhassa. Muistutan myös, että jouluruoka on mukava asia, mutta ylensyönti on turhaa. Ruokaa saa nykyään kaupasta ihan jokaisena päivänä ja lähes mihin kellonaikaan vaan”, Sari Laitinen hymyilee.