Kun karautetaan skeittilaudalla baanalle tai verestetään mökillä nikkarintaitoja, välillä kopsuu. Kesä tuo käsikirurgin vastaanotolle etenkin ranne- ja nivelsidevammapotilaita.
– Tapaturmapäivystyksessä hoidan kesäisin paljon kaatumisvammoja, kuten ranteiden ja sorminivelten murtumia ja venähdyksiä. Ihmisellä on luontainen taipumus ottaa kaatuessaan käsillä vastaan, ja toki parempi onkin, jos onnettomuudessa loukkaantuu käsi eikä pää, pohtii käsikirurgi Tero Kotkansalo Turun Pihlajalinnan lääkärikeskuksesta.
Kotkansalo sanoo, että kesän käsivammat liittyvät usein vapaa-ajan onnettomuuksiin. Vakavampia vammoja sattuu remontti- ja pihahommissa, kun vaikkapa halkomakone, sirkkeli tai ruohonleikkuri kirjaimellisesti riistäytyy käsistä.
– Työkoneiden väärinkäytöstä johtuvat vammat voivat olla dramaattisia, joskus jopa irtoaa sormia. Näitä vaurioita hoidetaan vähemmän meillä Pihlajalinnassa ja enemmän ensiavussa ja sairaaloissa, käsikirurgi kertoo.
Käsikirurgin vastaanotolle päätyy myös kesätyöläisiä, jotka vasta opettelevat uutta työtä ja työvälineiden käyttöä.
– Onnettomuuksia sattuu, minkä lisäksi uudenlainen työ voi rasittaa. On myös aika tyypillistä, että kesämökin maalaus- tai naulaushommiin ryhtyneet toimistotyöläiset saavat tennis- tai golfkyynärpääoireita tavallisuudesta poikkeavasta rasituksesta.
Kesäaikaan nivelkulumapotilaiden määrä vastaanotolla vähenee. Lämpö saattaa auttaa esimerkiksi reumapotilaita, ja usein niveloireiset haluavat muutenkin lykätä hoitoa lomien jälkeiseen aikaan.
– Kivuista ei toki kannata kärsiä kesälläkään, vaan apua on aina saatavilla! Käsivammoissa suosittelen ensisijaisesti hakeutumaan lähivastaanotolle, mutta laiturinnokasta saa apua myös etänä. Esimerkiksi kipulääkereseptien uusinta ja käsivammojen toipumisen seuranta onnistuu mainiosti myös Pihlajalinna Terveyssovelluksen kautta, käsikirurgi vinkkaa.
Pihlajalinnan käsikirurgien etä- ja lähivastaanotolle voi varata ajan verkkoajanvarauksesta. Myös asiakaspalvelu auttaa vuorokauden ympäri ajanvaraukseen liittyvissä asioissa numerossa 010 312 010.
Kesäiset käsivammat paranevat usein sitomalla ja tukemalla, mutta välillä niitä joudutaan myös leikkaamaan.
– Pihlajalinnassa tehdään esimerkiksi käden tai ranteen luudutusleikkauksia, hermopinteiden vapautuksia sekä nivelsiteiden ja jännevammojen korjauksia. Lääkärikeskuksissamme on todella hyvät kuvantamispalvelut, jotka auttavat leikkauspäätöksen tekemisessä ja leikkauksen suunnittelussa, Kotkansalo kertoo.
Käsikirurgi muistuttaa, että käsivammojen kuntoutuksessa liike on paras lääke.
– Esimerkiksi golf- tai tenniskyynärpää voi olla hyvinkin kipeä, mutta se ei ole rikki. Kättä kannattaa liikuttaa, niin vaiva helpottaa nopeammin. Myös leikkauksien jälkeen liike on tärkeää: vaikka yksi sormi olisi paketissa, muita yhdeksää voi ja kannattaa käyttää – ja sitä kipeää sormeakin heti kun se vain on mahdollista.
Pihlajalinnan fysioterapeutit ja kuntoutusterapeutit auttavat käsivammojen kuntoutumisessa.
– Lääkärikeskuksissamme työskentelee käden ja ranteen alueen hoitoon erikoistuneita terapeutteja. Kun kuntoutukseen saa ammattiapua, potilaan on helpompi itse parantaa itseään, Kotkansalo toteaa.
Pihlajalinnan tapaturmapäivystyksessä hoidetaan äkillisiä vammoja. Hakeudu mahdollisimman pian hoitoon, jos loukkaannut tapaturmaisesti töissä, kotona, vapaa-ajalla, matkalla tai urheiluharrastuksissa.
Tapaturmapäivystykseen voi tulla ajanvarauksella tai ilman. Tapaturmapäivystykseen ovat tervetulleita kaiken ikäiset potilaat, myös lapset.
Katso tarkemmat tiedot: Tapaturmapäivystys